Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Καζάνι που βράζει η θάλασσα της Νότιας Κίνας - Τα σχέδια του Πεκίνου

tags :
CNBC: Καζάνι που βράζει η θάλασσα της Νότιας Κίνας - Τα σχέδια του Πεκίνου
Η Κίνα βασίζεται σε μια έννοια που είναι γνωστή ως "η γραμμή των εννέα παυλών" για να επισημάνει τις εδαφικές διεκδικήσεις της - σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται περίπου 1.000 μίλια από τις νότιες ακτές της
Σε αρκετά δυσχερή θέση βρίσκονται ενεργειακές εταιρίες οι οποίες πραγματοποιούν έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς το Πεκίνο απειλεί με στρατιωτική δράση στην αμφισβητούμενη ζώνη αναφέρει σε ανάλυσή του το CNBC.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ισπανικής εταιρίας Repsol.
Τον Ιούλιο του 2017, η θυγατρική της Talisman-Vietnam διατάχθηκε από το Ανόι να σταματήσει τη άντληση φυσικού αερίου σε μια περιοχή διεκδικείται από την Κίνα, αφού το Πεκίνο προειδοποίησε το Βιετνάμ ότι θα επιτίθετο στις βάσεις γεωτρήσεις εάν συνεχιστούν οι εργασίες.
Η χρήση των στρατιωτικών αντιποίνων από την κυβέρνηση του προέδρου Xi Jinping είναι «ανησυχητική κλιμάκωση» και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις στις μελλοντικές επιχειρηματικές συναλλαγές, δήλωσε ο Hugo Brennan, αναλυτής της Verisk Maplecroft.
Οι εταιρείες που έχουν συμφέροντα ή έχουν λάβει άδεια από τις κυβερνήσεις χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας για έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται εντός των υδάτων που ισχυρίζεται η Κίνα ότι της ανήκουν, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πιέσεις από το Πεκίνο, σύμφωνα με τον Brennan.
Υπάρχουν πολλές αλληλεπικαλυπτόμενες αξιώσεις στην περιοχή.
Η Κίνα βασίζεται σε μια έννοια που είναι γνωστή ως "η γραμμή των εννέα παυλών" για να επισημάνει τις εδαφικές διεκδικήσεις της - σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται περίπου 1.000 μίλια από τις νότιες ακτές της - στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Ωστόσο, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν επικαλούνται επίσης κυριαρχικά δικαιώματα σε τμήματα των διεθνών υδάτων, η οποία είναι πλούσια σε πόρους και διαθέτει βασικές θαλάσσιες διαδρομές.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταιρίες που έχουν λάβει άδεια από άλλες χώρες για να δραστηριοποιηθούν σε αμφισβητούμενες περιοχές, θα αντιμετωπίσουν κινεζικές αντιδράσεις.
Οποιαδήποτε εταιρεία αγνοεί το Πεκίνο θα αντιμετωπίσει ενδεχομένως συνέπειες όπως στρατιωτική η παρενόχληση, de facto αποκλεισμού από την κινεζική αγορά και ακόμη και έμμεσες απειλές για το προσωπικό και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, δήλωσε ο Brennan.
Η BP το αντιμετώπισε το 2007, πρόσθεσε.
"Οι επιχειρήσεις πρέπει επίσης να αναλύσουν την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων της Νοτιοανατολικής Ασίας να αντισταθούν στην Κίνα.
Το επόμενο πιθανό σημείο ανάφλεξης θα μπορούσε να είναι ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου του Βιετνάμ που ονομάζεται "Ca Rong Do" και τον εκμεταλλεύεται η Repsol, ο οποίος βρίσκεται στην "γραμμή των εννέα παυλών" της Κίνας και η γεώτρησ είναι προγραμματισμένη για το 2019.
Οι περιφερειακοί παίκτες αναλαμβάνουν ήδη αμυντική δράση σε απάντηση της επιθετικής συμπεριφοράς της Κίνας.
Η Ινδονησία, η οποία δεν διεκδικεί ζώνη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας αλλά διατηρεί εκεί μια αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), ανακοίνωσε πρόσφατα τις προθέσεις της να χρησιμοποιήσει τον στρατό της για να παρέχει ασφάλεια για δραστηριότητες εξερεύνησης πόρων.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης