Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Draghi (ΕΚΤ): Τα NPLs εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τις τράπεζες - Προσοχή στα τυφλά σημεία

Μήνυμα Draghi (ΕΚΤ): Τα NPLs εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τις τράπεζες - Προσοχή στα τυφλά σημεία
Ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ Μ. Draghi στην ετήσια συνέλευση του ESRB
Παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει για την αντιμετώπισή τους, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, σε ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του European Systemic Risk Board (ESRB).
Όπως υπογράμμισε ο Draghi στα τέλη του 2016 το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε φθάσει στο ένα τρισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι περίπου 300 δισεκ. προσεγγίζουν στην Ιταλία και 104 δισεκ. τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα.

Από τότε έως και σήμερα έχει υπάρξει μείωσή του, αλλά οι προσπάθειες δεν πρέπει να σταματήσουν και οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν την εφαρμογή προγραμμάτων περιορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Οι τράπεζες στην Ευρώπη είναι πιο ανθεκτικές και η τραπεζική ένωση έχει προχωρήσει.
Επιπρόσθετα οι αρμόδιες αρχές έχουν το καθήκον να χρησιμοποιήσουν όλα τα υπάρχοντα μέσα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους όποιους κινδύνους μπορεί να εμφανιστούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Όμως υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.
Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά κάποια «τυφλά σημεία» ώστε να προλάβουν εγκαίρως μία νέα κρίση», τόνισε ο Draghi.
Η παρέμβαση του Mario Draghi έχει ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους
1)Βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαμάχη μεταξύ της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για το εάν θα πρέπει να διεξαχθούν AQRs στις ελληνικές τράπεζες για τα NPLs.
Το ΔΝΤ έχει προβλέψει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 10 δισεκ.
Όμως η νέα αναφορά Draghi για τα NPLs των τραπεζών στην Ευρώπη - προφανώς και των ελληνικών - έρχεται να επιβεβαιώση την αναφορά του Coeure στελέχους της ΕΚΤ που είχε δηλώσει ότι "δεν σχεδίαζονται AQRs στις ελληνικές τράπεζες αλλά θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις ανησυχίες του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες".
Η "ανησυχία" του Draghi για τα NPLs δείχνει ότι και οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ και σημειώνεται ότι ήδη διενεργούνται έλεγχοι TAR δηλαδή ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων από τον SSM και την ΕΚΤ.
2)Η παρέμβαση Draghi για τα NPLs αγγίζει και τις ιταλικές τράπεζες καθώς πρόσφατα είχαν υπάρξει διθυραμβικά σχόλια του διεθνούς τύπου για την πρόδοο που έχει συντελεστεί στην μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων και δανείων των ιταλικών τραπεζών.

www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης