Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία για τις ρωσικές τράπεζες - Μετά την Otkritie, η κεντρική τράπεζα θα διασώσει και την B&N Bank

Ανησυχία για τις ρωσικές τράπεζες - Μετά την Otkritie, η κεντρική τράπεζα θα διασώσει και την B&N Bank
Η νέα τραπεζική διάσωση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την επίβλεψη και την σταθερότητα στις τράπεζες της Ρωσίας
Στη δεύτερη διάσωση τράπεζας σε διάστημα ενός μήνα, προχωρά η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
Πρόκειται για την  B&N Bank, τη 12η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, στην οποία η κεντρική τράπεζα θα καταστεί ο κύριος επενδυτής.
Η νέα τραπεζική διάσωση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την επίβλεψη και την σταθερότητα στις τράπεζες της Ρωσίας, οι οποίες δέχονται πλήγμα λόγω της οικονομικής συρρίκνωσης και των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα, δεν θα ενεργοποιηθεί bail in για την B&N Bank, τη θυγατρική τράπεζα Rost Bank και σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα του ομίλου.
Όπως μετέδιδε χθες το bankingnews.gr, η B&N Bank -12η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας- προχώρησε σήμερα (20 Σεπτεμβρίου 2017) σε αίτημα για διάσωση προς την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση για τη διάσωση (bail-out) της Otkritie Financial Corporation, η οποία είναιο η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.
To ενεργητικό της B&N, η οποία ελέγχεται από τον Ρώσο μεγιστάνα Mikhal Gutseriev, αντιστοιχεί στο 2% του ενεργητικού του ρωσικού τραπεζικού συστήματος.
Στις 29 Αυγούστου 2017, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε την κρατική διάσωση της Otkritie Bank, στο πλαίσιο της «εκκαθάρισης» που επιχειρεί το τρέχον έτος.
Η Οtkritie απαριθμεί στο πελατολόγιό της 29.000 εταιρείες, 163.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 3,4 εκατ. πολίτες, ενώ διατηρεί 400 καταστήματα σε όλη τη Ρωσία.
Το μετοχικό της κεφάλαιο αποτελείται από την Czech PPF Group (29,9%), τον Σλοβάκο επιχειρηματία Roman Korbacka (20%), και τη ρωσική ICT Group (50,1%).
H Otkritie άρχισε να βιώνει μαζικές εκροές καταθέσεων μετά από απροσδόκητες υποβαθμίσεις, με αποτέλεσμα οι πελάτες να αποσύρουν 7,4 δισ. δολάρια τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2017.
Η διάσωση θα συρρικνώσει κατά 25% το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, ενώ η κεντρική τράπεζα θα λάβει το 75%.
Η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει 3,2 δισ. ρούβλια (3,7% του ΑΕΠ για το 2016) για την υποστήριξη του τραπεζικού τομέα από το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης