Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία, Ιράν και Ιράκ απειλούν με αντίποινα και ζητούν να ματαιωθεί το δημοψήφισμα των Κούρδων

Τουρκία, Ιράν και Ιράκ απειλούν με αντίποινα και ζητούν να ματαιωθεί το δημοψήφισμα των Κούρδων
Σχεδόν το σύνολο των χωρών, με εξαίρεση το Ισραήλ, έχουν ταχθεί κατά της ψηφοφορίας
Nα ματαιώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα κάλεσαν το Ιρακινό Κουρδιστάν η Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ διευκρινίζοντας πως, αν δεν ματαιωθεί, θα εξετάσουν από κοινού αντίμετρα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών συνεδρίασαν χθες Τετάρτη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και κατά τη συνεδρίασή τους επανέλαβαν την «κατηγορηματική αντίθεσή τους στο δημοψήφισμα» στο Ιρακινό Κουρδιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι υπουργοί αποφάσισαν «να προτρέψουν την KRG (σ.σ.: τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν) να μην διεξαγάγει το δημοψήφισμα» και επέμειναν «στην ανάγκη να υπάρξουν συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για να πειστεί η KRG να ματαιώσει» την ψηφοφορία.
Οι υπουργοί εξάλλου «συμφώνησαν να εξετάσουν συντονισμένα αντίμετρα» και υπογράμμισαν την προσήλωσή τους «στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Σχεδόν το σύνολο των χωρών, με εξαίρεση το Ισραήλ, έχουν ταχθεί κατά της ψηφοφορίας αυτής.
Το Ιράν και η Τουρκία, που αντιμετωπίζουν επίσης αποσχιστική δράση στα εδάφη τους, φοβούνται την επίδραση που θα έχει στις δικές τους κουρδικές μειονότητες.
Η αντίθεση της Τουρκίας στην ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν εκτιμάται ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ενός ενδεχόμενου κουρδικού κράτους, κυρίως επειδή το Ιρακινό Κουρδιστάν αντλεί τα κύρια έσοδά του από την εξαγωγή του πετρελαίου που γίνεται μέσω ενός πετρελαιαγωγού που καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης