Τελευταία Νέα
Διεθνή

Standard and Poor's: Υποβαθμίζεται σε «Α+» η αξιολόγηση της Κίνας - Σταθερό το outlook

Standard and Poor's: Υποβαθμίζεται σε «Α+» η αξιολόγηση της Κίνας - Σταθερό το outlook
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρθηκε στην αύξηση των οικονομικών κινδύνων μετά από μία μακρά περίοδο έντονης πιστωτικής επέκτασης
Σε «Α+» από «ΑΑ-» υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας η Standard & Poor’s, επικαλούμενη τους αυξημένους χρηματοοικονομικούς κινδυνους, αναβαθμίζοντας παράλληλα τις προοπτικές επαναγιολόγησης (outlook) από αρνητικές σε σταθερές.
Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλέστηκε την μακρά περίοδο έντονης πιστωτικής επέκτασης της χώρας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των οικονομικών κινδύνων.
«Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή μας ότι η παρατεταμένη περίοδο ισχυρής πιστωτικής επέκτασης αύξησε τους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνου της Κίνας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της S&P, προσθέτοντας ότι «από το 2009, οι απαιτήσεις των καταθετικών οργανισμών για τον μη κυβερνητικό τομέα κατοικιών αυξήθηκαν με ταχύ ρυθμό, συχνά μεγαλύτερο από τον ρυθμό αύξησης του εισοδήματος».
Παράλληλα, η S&P τονίζει ότι «αν και αυτή η πιστωτική επέκταση συνέβαλε στην ισχυρή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και στις υηψλότερες τιμές των περιουσιακών στοιχείων, πιστεύουμε ότι έχει επίσης μειώσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα σε κάποιο βαθμό».
«Η πρόσφατη ενταντικοποίηση των κυβερνητικών προσπαθειών για τον περιορισμό της εταιρικής μόχλευσης θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την τάση του χρηματοπιστωτικού κινδύνου μεσοπρόθεσμα», τονίζει ο αμερικανός οίκος αξιολόγησης, διευεκρινίζοντας ωστόσο ότι «προβλέουμε πως η πιστωτική επέκταση θα παραμείνει τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια σε επίπεδα που θα αυξήσουν βαθμιαία τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.
Σε ότι αφορά το σταθερό outlook, η S&P αναφέρει ότι η οικονομική κατάσταση της Κίνας θα παραμείνει ισχυρή για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, αναμένοντας το κατά κεφαλήν πραγματικό ΑΕΠ να παραμείνει πάνω από το 4%, ακόμα και αν η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων επιβραδυνθεί περαιτέρω.
«Ενδέχεται να βελτιώσουμε τις αξιολογήσεις μας για την Κίνα εάν η πιστωτική ανάπτυξη επιβραδυνθεί σημαντικά και διατηρηθεί αρκετά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, με την αύξηση του ΑΕΠ να παραμένει σε υγιή επίπεδα», υπογραμμίζει η Standard & Poor’s, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «σε αυτή την περίπτωση, οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης για υποχωρήσουν, αυξάνοντας παράλληλα τη στήριξη των κρατικών ομολόγων».
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να προκύψει μία ενδεχόμενη υποβάθμιση εάν διαπιστωθεί ότι η Κίνα χαλαρώσει τις προσπάθειές της να εξαλείψει τους αυξανόμενους οικονομικούς κινδύνους και να επιτρέψει την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.
«Αναμένουμε μία τέτοια τάση να αποδυναμώσει την ανθεκτικότητα της κινεζικής οικονομίας, να περιορίσει τις πολιτικές επιλογές τις κυβέρνησης και να αυξήσει τις πιθανότητες μίας απότομης μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης», αναφέρει η S&P.
Η υποβάθμιση στην αξιολόγηση της Κίνας, η δεύτερη άπο έναν μεγάλο οίκο αξιολόγησης κατά το τρέχον έτος, αντικατοπτρίζει την παρακμάζουσα εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Πεκίνο και τις προσπάθειές του να ισορροπήσει τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης και τον «καθαρισμό» του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Επιπλέον, η σχετική ανακοίνωση θα μπορούσε να προκαλέσει τον προβληματισμό της κυβέρνησης της Κίνας, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τον ανασχηματισμό που έχει προαναγγείλει.
Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάιο, η Moody's υποβάθμισε την αξιολόγηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως σε «Α1» από «Aa3», επικαλούμενη παρόμοιες ανησυχίες για το χρέος της οικονομίας και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να επιφέρει στα δημόσια οικονομικά.







www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης