Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το φορολογικό νομοσχέδιο της ΕΕ για τις εταιρείες τεχνολογίας αρχίζει να παίρνει μορφή

Το φορολογικό νομοσχέδιο της ΕΕ για τις εταιρείες τεχνολογίας αρχίζει να παίρνει μορφή
Ενώ οι παραδοσιακές εταιρείες πληρώνουν ένα μέσο φορολογικό συντελεστή 23,2%, οι ψηφιακές εταιρείες πληρώνουν μόνο το 10,1%, σύμφωνα με έγγραφο της Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει γνωστό την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2917, τις επιλογές για τη φορολόγηση των ψηφιακών εταιρειών, καθώς το μπλοκ των 28 χωρών επιδιώκει να αντλήσει χρήματα από μία βιομηχανία, που υποστηρίζει ότι δίνει λιγότερα από αυτά της αναλογούν, στα δημόσια ταμεία.
Το σχέδιο της Επιτροπής, παρουσιάζεται μία εβδομάδα αφότου οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζήτησαν τον τρόπο προσαρμογής των εισφορών για εταιρείες όπως, η Amazon και η Facebook, με τέτοιο τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα την οικονομική τους δραστηριότητα και να πληρώνουν με ένα πιο δίκαιο τρόπο.
Οι επιλογές της Επιτροπής περιλαμβάνουν, την εισαγωγή κανόνων ψηφιακής φορολογίας στο γενικό διεθνές πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, "φόρο εξισορρόπησης" επί του κύκλου εργασιών, έναν "φόρο παρακράτησης" σε ψηφιακές συναλλαγές ", ή εισφορά επί των εσόδων που προέρχονται από τη διαφήμιση ή την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.
Καθώς οι ψηφιακές εταιρείες αυξάνουν συνεχώς τις δραστηριότητες τους στην Ευρώπη, η ΕΕ προσπαθεί να προσαρμόσει τις φορολογικές της πολιτικές, για να αντιμετωπίσει καλύτερα αυτές τις μη παραδοσιακές επιχειρήσεις.
Ενώ οι παραδοσιακές εταιρείες πληρώνουν ένα μέσο φορολογικό συντελεστή 23,2%, οι ψηφιακές εταιρείες πληρώνουν μόνο 10,1%, σύμφωνα με έγγραφο της Επιτροπής.
Η μάχη έχει ενταθεί, καθώς η Επιτροπή το 2016 απαίτησε από την Apple να πληρώσει 13 δισ. ευρώ συν τους τόκους σε φόρους, λέγοντας ότι το Δουβλίνο παραβίασε τη νομοθεσία για να προσελκύσει την εταιρεία στην Ιρλανδία. 
Η Apple και η ιρλανδική κυβέρνηση μάχονται για την απόφαση. 
Σε άλλη περίπτωση, η Google τον Ιούλιο του 2017, κέρδισε τη μάχη έναντι ενός γαλλικού φορολογικού νομοσχεδίου ύψους 1,12 δισ. ευρώ, αφού ένα δικαστήριο έκρινε ότι δεν παραποίησε στοιχεία για να μην πληρώσει τους φόρους της.
Ωστόσο, παρόλο που το θέμα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ΕΕ για την αντιμετώπιση του, ορισμένοι από τους υπουργούς Οικονομικών που συνήλθαν στο Ταλίν, στην Εσθονία, δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα έπρεπε το ζήτημα να συζητηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Οποιαδήποτε αντίθετη γνώμη θα επηρεάσει την τελική νομοθεσία, καθώς το μπλοκ απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των 28 μελών του για την εφαρμογή φορολογικών πολιτικών.
Ωστόσο, το έγγραφο της επιτροπής αναφέρει ότι εάν δεν υπάρξει συναίνεση παγκοσμίως, η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει μόνη της με έναν νέο τρόπο φορολόγησης των εταιρειών αυτών.
"Επειδή δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος, οι λύσεις της ΕΕ πρέπει να προχωρήσουν μέσα στην ενιαία αγορά και η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει τις κατάλληλες νομοθετικές προτάσεις", υποστηρίζει έγγραφο της Επιτροπής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης