Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Το μέλλον της τιμής του άνθρακα σε 7 διαγράμματα και ο ρόλος του στην ενέργεια

FT: Το μέλλον της τιμής του άνθρακα σε 7 διαγράμματα και ο ρόλος του στην ενέργεια
Οι εκτιμήσεις της ενεργειακής ζήτησης, ακόμη και για μερικά χρόνια στο μέλλον, δεν μπορούν ποτέ να είναι αρκετά ακριβείς
Ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump δεσμεύτηκε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να «δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε ανθρακορυχεία στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες αγροτικές περιοχές όπως η Πενσυλβάνια.
 Οι τάσεις στις αγορές άνθρακα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε διεθνές επίπεδο, δείχνουν ότι αυτό δε θα είναι και τόσο εύκολο αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times.
Το 2013, η αμερικανική Υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ) προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα θα αυξηθεί κατά 39% μέχρι το 2040.
Τώρα αναμένει αύξηση μόλις 1%.
Οι εκτιμήσεις της ενεργειακής ζήτησης, ακόμη και για μερικά χρόνια στο μέλλον, δεν μπορούν ποτέ να είναι αρκετά ακριβείς καθώς υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σχετικά με τον τρόπο εξέλιξης των αγορών και της τεχνολογίας και η ίδια η ΕΙΑ καθιστά σαφές ότι το σενάριο αυτό είναι ένα από τα πολλά πιθανά αποτελέσματα.
Παρόλα αυτά, στην τελευταία της έκθεση τονίζει ότι η υπόσχεση της αιώνιας αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα, που ήταν η συναινετική προσδοκία μόλις πριν από λίγα χρόνια, δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί δεδομένη.
Η Κίνα κυριαρχεί στις παγκόσμιες αγορές άνθρακα, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παγκόσμιας ζήτησης.
Η ΕΙΑ πιστεύει ότι η κατανάλωση άνθρακα της Κίνας ενδέχεται να παρουσιάσει πτωτική τάση, ενώ η βιομηχανική χρήση ατμού και χάλυβα έχει ήδη κορυφωθεί και η ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που ενδέχεται να κορυφωθεί γύρω στο 2023.
Με τη ζήτηση επίσης σε μακροπρόθεσμη πτώση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, η ανάπτυξη σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες,  δεν αρκεί για να αυξηθεί συνολικά η συνολική χρήση του άνθρακα.
Η αμερικανική βιομηχανία άνθρακα έχει σημείωσε μια μέτρια ανάκαμψη τους τελευταίους 18 μήνες.
Η παραγωγή σημείωσε άνοδο από τα χαμηλά επίπεδα στις αρχές του 2016 και αναμένεται να διατηρήσει αυτά τα κέρδη το 2018.
Ο βασικός παράγοντας εδώ είναι η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, η οποία κατέστησε τον άνθρακα πιο ανταγωνιστικό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ανάκαμψη όμως ήταν αυστηρά περιορισμένη.
Οι μονάδες με καύση άνθρακα παρήγαγαν μόνο το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ το 2016, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί και αυτό αναμένεται από το EIA να φτάσει το 31% το 2017 και το 32% το 2018.
Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου συνέβαλε επίσης στην αύξηση των τιμών για τον άνθρακα στις ΗΠΑ.
Ο άνθρακας της Ανατολικής Σιδηροδρομικής γραμμής, σημείο αναφοράς για τον κεντρικό άνθρακα της Απαλαχίας, που χρησιμοποιείται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, έχει αυξηθεί περίπου 70% από το χαμηλό σημείο του 2016.
Ορισμένες διεθνείς τιμές έχουν αυξηθεί ακόμη πιο έντονα: ο θερμικός άνθρακας αναφοράς στο Newcastle, Αυστραλία, έχει υπερδιπλασιαστεί σε τιμές από τα χαμηλά του.
Αυτές οι τιμές έχουν βοηθηθεί από περιορισμούς στην προσφορά, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένων των έντονων βροχών και των πλημμυρών στην Ινδονησία που έχουν διαταράξει την παραγωγή.
Εάν η ΕΙΑ έχει δίκιο όσον αφορά τη μείωση της ζήτησης στην Κίνα, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές δεν θα φαίνονται τόσο ελκυστικές.
Ο άνθρακας εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις ΗΠΑ, αλλά τα μη ελκυστικά οικονομικά στοιχεία δεν σημαίνουν ότι οι εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας προγραμματίζουν να επενδύσουν σε νέες εγκαταστάσεις με καύση άνθρακα. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ στοιχηματίζουν σε μεγάλο βαθμό σε σταθμούς αερίου και αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Η επένδυση σε νέα παραγωγή φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να είναι πιο ελκυστική.
Ο μόνος εφικτός τρόπος να σταματήσει η απειλούμενη απώλεια ανθρακωρυχείων και πυρηνικών σταθμών θα είναι η παρέμβαση στην αγορά για να τους παράσχει πρόσθετη στήριξη.
Η IHS Markit υποστηρίζει ότι αυτές οι κινήσεις δεν πρέπει να θεωρούνται ως επιδοτήσεις που στρεβλώνουν την αγορά, αλλά ως τρόποι για τη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν ήδη προκληθεί από φορολογικές ελαφρύνσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Χωρίς αυτή την παρέμβαση, ωστόσο, είναι πιθανό να συνεχιστούν τα κλεισίματα των σταθμών παραγωγής άνθρακα.
Η απασχόληση στην αμερικανική βιομηχανία άνθρακα μειώνεται ακόμη και όταν η παραγωγή αυξανόταν στη δεκαετία του 1980 και του 1990, καθώς η εξορυκτική βιομηχανία κατέστη αποτελεσματικότερη. Όλη η ανάπτυξη προήλθε από ορυχεία δυτικά του Μισισιπή, τα οποία είναι συχνά ανοιχτά και χρειάζονται πολύ λιγότερους εργαζόμενους για κάθε τόνο εξόρυξης άνθρακα.
 Αυτή η τάση για τη βιομηχανία να κατευθυνθεί προς τα δυτικά είναι πιθανό να συνεχιστεί, καθιστώντας ακόμη πιο πιθανή την αναζωογόνηση της παραγωγής στην παλιά χώρα άνθρακα της Απαλαχίας από την Πενσυλβάνια μέχρι το Τενεσί.















www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης