Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Στο στόχαστρο των επενδυτών τα ομόλογα της Πορτογαλίας, σημειώνουν ράλι λόγω S&P

FT: Στο στόχαστρο των επενδυτών τα ομόλογα της Πορτογαλίας, σημειώνουν ράλι λόγω S&P
Το πορτογαλικά ομόλογα έχουν καταγράψει άνοδο των τιμων τους μέσα στο 2017 κατά 15,6% σύμφωνα με τους δείκτες της Bloomberg Barclays
Οι επενδυτές αναμένουν ότι τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα θα βελτιώσουν τις αποδόσεις τους όταν η χώρα κερδίσει την επενδυτική της βαθμίδα από ένα ακόμη οίκο αξιολόγησης αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Τα πορτογαλικά ομόλογα έκαναν το μεγαλύτερο ράλι τους σε περισσότερα από επτά χρόνια τη Δευτέρα (18/9), με την απόδοση του 10ετους ομολόγου να μειώνεται κατά 36 μονάδες βάσης σε λιγότερο από 2,5% στο 2,44%, αφού ο ο οίκος αξιολόγησης S&P Global αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας επικαλούμενος τις βελτιωμένες οικονομικές της προοπτικές.
Αναλυτικότερα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την Παρασκευή (15/9) τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας σε «ΒΒΒ-» από «ΒΒ+», κατά μία βαθμίδα, ορίζοντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης των επόμενων 12-24 μηνών (outlook), και αναβαθμίζοντας επίσης σε «Β» -από «Α 3»- τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ της Πορτογαλίας κατά την περίοδο 2017-2020, καθώς και τη σταθερή πρόοδο που έχει σημειώσει όσον αφορά στη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό και τον μειωμένο κίνδυνο για σημαντική επιδείνωση των συνθηκών εξωτερικής χρηματοδότησης.
Το πορτογαλικά ομόλογα έχουν καταγράψει άνοδο των τιμών τους μέσα στο 2017 κατά 15,6% σύμφωνα με τους δείκτες της Bloomberg Barclays.
Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων θα μειωθούν περαιτέρω μέσα στο 2017, αναμένοντας ότι και οι δύο άλλοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody's θα ακολουθήσουν την S&P και θα αναβαθμίσουν την Πορτογαλία.
Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποδειχθεί καίριας σημασίας για την επανένταξη της Πορτογαλίας στο επενδυτικό ραντάρ μεγάλων θεσμικών επενδυτών που δεν μπόρούν να επενδύσουν σε ομόλογα (junk bonds) με πολύ χαμηλή αξιολόγηση.
Η βαθμολογία της χώρας "σκουπίδια¨(junk bonds) σήμαινε ότι μέχρι σήμερα τα πορτογαλικά ομόλογα "έχουν αποκλειστεί από όλους τους μεγάλους δείκτες κρατικών ομολόγων τα τελευταία χρόνια", δήλωσε η Anne Karina Asbjorn, αναλύτρια της Nomura.
Ως εκ τούτου, παρά την πρόσφατη πτώση, τα πορτογαλικά ομόλογα εξακολουθούν να έχουν τη δεύτερη υψηλότερη απόδοση στην ευρωζώνη, μετά τα αντίστοιχα ομόλογα της Ελλάδας με απόδοση 5,5% περίπου.
Το ιταλικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 2,12%, ενώ το ισπανικό 10ετες ομόλογο έχει απόδοση 1,56%.
Στο απόγειο της κρίσης της ευρωζώνης, αφού η Πορτογαλία έγινε η τρίτη χώρα που αναγκάστηκε να προσφύγει σε διεθνή διάσωση, οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου της προσέγγισαν σχεδόν το 16,5%.
Εάν η Fitch ή η Moody's αναβαθμίσουν την Πορτογαλία κατά μία βαθμίδα, θα είναι επιλέξιμη για αποδοχή σε αυτούς τους δείκτες, κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει κύμα αγορών  από θεσμικούς επενδυτές.
Η Fitch θα αξιολογήσει την βαθμολογία της Πορτογαλίας στα μέσα Δεκεμβρίου 2017.
Αναθεώρησε τις προοπτικές της από σταθερές σε θετικές τον Ιούνιο του 2017.
Η Moody's δεν έχει προγραμματιστεί να αναθεωρήσει την αξιολόγηση της Πορτογαλίας μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, αφού την επανεκτίμησε στην αρχή αυτού του μήνα και αναβάθμισε τις προοπτικές της από σταθερές σε θετικές.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης