Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Στρωμένη με αγκάθια η ενδεχόμενη νίκη της Merkel στις γερμανικές εκλογές

CNN: Στρωμένη με αγκάθια η ενδεχόμενη νίκη της Merkel στις γερμανικές εκλογές
Σε αυτές τις εκλογές η εκπροσώπηση στοιχειώνει τη δημοκρατία στη Γερμανία, ίσως υποστηρίξουν κάποιοι
Η επόμενη ημέρα της επικείμενης νίκης της γερμανίδας καγκελάριου Angela Merkel, στις γερμανικές εκλογές την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, θα την φέρει αντιμέτωπη με αρκετές προκλήσεις.
Το σύνθημα της Merkel είναι:
"Για μια Γερμανία στην οποία ζούμε καλά και ευτυχισμένα".
Καλεί τους Γερμανούς να παραδοθούν και να οδηγηθούν σε ένα λαμπρό μέλλον.
Προς το παρόν, το μέλλον αυτό παραμένει κάπως απροσδιόριστο.
Αλλά οι απαιτήσεις είναι ελάχιστες, όταν υπάρχει ένα δοκιμασμένο πρόσωπο με ζεστά και φιλικά μάτια έτοιμο οδηγήσει τη Γερμανία στη γη της επαγγελίας.
Η Γερμανία, δεν ήταν ποτέ τόσο ευτυχισμένη όπως τώρα - και η Merkel υποτίθεται ότι είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να διαιωνίσει αυτή την κατάσταση ευδαιμονίας.
Γιατί; Λόγω της ικανότητάς της να αντιδρά με ψυχραιμία, σε οποιαδήποτε εμπόδιο συναντά στο δρόμο της.
Η Merkel, όπως φαίνεται να πιστεύουν ορισμένοι, είναι σε θέση να μετατρέψει κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζει το έθνος, σε ένα ακόμη κεφάλαιο της ατελείωτης ιστορίας επιτυχίας της Γερμανίας.
Η μυθολογία γύρω από τη Merkel, ως μετρημένη επιστήμονας - η δοκιμασμένη μητέρα ενός έθνους - έχει γίνει το μήνυμα και όσον αφορά το κόμμα της, αυτό αρκεί για να της εξασφαλίσει μία ηχηρή νίκη την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017.
Μια ματιά στο εκλογικό μανιφέστο της δεν αποκαλύπτει πολλές λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς σχεδιάζει να κάνει τη Γερμανία ακόμη ισχυρότερη.
Πράγματι, είναι πιθανότερο οι υποσχέσεις που υποτίθεται ότι ευχαριστούν τους πάντες και δεν δυσαρεστούν κανέναν, να ακούγονται λίγο βαρετές.
Χαμηλότεροι φόροι για τους εργαζομένους, πλήρη απασχόληση έως το 2025, περισσότερα χρήματα στις οικογένειες, κρατική στήριξη για τις επιχειρήσεις, περισσότερη αστυνόμευση, περισσότερες αμυντικές δαπάνες, περισσότερο ΝΑΤΟ και περισσότερη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Περισσότερο για όλους και λιγότερο για κανέναν ακούγεται εξαιρετικό - αλλά για το πώς, οι ψηφοφόροι παραμένουν ακόμα στο σκοτάδι.
Αλλά τώρα φαίνεται ότι είναι πρόθυμοι να ενδώσουν στον πειρασμό και να ψηφίσουν την νυν καγκελάριο.
Ανάλογα με την δημοσκόπηση, το 36% έως 40% των Γερμανών σκοπεύει να στηρίξει αυτή την εικόνα ενός ατόμου, με ασαφείς πολιτικές.
Σε αυτές τις εκλογές η εκπροσώπηση στοιχειώνει τη δημοκρατία στη Γερμανία, ίσως υποστηρίξουν κάποιοι.
Αλλά στην πραγματικότητα, η έκκληση της Merkel ήταν πάντοτε η έκκληση μιας γυναίκας που ξεπέρασε το δόγμα του προγράμματος και τη συνεκτική ιδεολογία.
Είναι μια γυναίκα την οποία θα μπορούσε κανείς να ακολουθήσει απλά.
Εάν αυτό αποτελεί μια δημοκρατική κρίση στη Γερμανία, τότε είναι μια κρίση που άρχισε εδώ και πολύ καιρό:
Τώρα είναι απλώς το status quo.
Αυτό που έχει αλλάξει, όμως, είναι ο κόσμος που αντιμετωπίζει τώρα η Merkel.
Δεν έχει σημασία το γεγονός ότι το 40% με χαμηλότερη αμοιβή κερδίζει τώρα λιγότερα σε πραγματικούς όρους από ό, τι πριν από 20 χρόνια, ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία υφίσταται τεράστιες απώλειες στη φήμη τους, ή ότι η Ευρώπη αρχίζει να είναι οικονομικά λιγότερο δυνατή, εν όψει της ανόδου της Κίνας και της Ινδίας.
Η Γερμανία και ένα μεγάλο μέρος της Δύσης υποφέρει επίσης από μια νέα πολιτική πραγματικότητα: την απάθεια αφενός και επιθετική ενάντια στον παγκοσμιοποιημένο, κοσμοπολίτικο κόσμο, αφετέρου.
Ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων στη Γερμανία εξακολουθεί να είναι αναποφάσιστος, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.
Οι ακροδεξιοί λαϊκιστές του κόμματος Alternative for Germany (AfD), έχουν καλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και μπορεί να γίνουν η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Στη συνέχεια, υπάρχουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία εξωτερικά.
Η προεδρία του Trump και το Brexit απαιτούν όχι μόνο ευέλικτες διαπραγματευτικές ικανότητες, αλλά ένα μακροπρόθεσμο όραμα που θα εμπνεύσει τους ανθρώπους να πιστέψουν σε έναν πιο ανοικτό, περιεκτικό και κοσμοπολίτικο κόσμο.
Σε περίπτωση που η Merkel κερδίσει την Κυριακή, όπως αναμένεται, θα πρέπει να οδηγήσει τη Γερμανία μέσω ενός εξαιρετικά δύσκολου δρόμου, στον οποίο θα πρέπει να γίνει το νέο πρόσωπο του λεγόμενου φιλελεύθερου κόσμου.
Για το λόγο αυτό, δεν αρκεί η Merkel απλά να είναι ένα φιλικό πρόσωπο.
Πρέπει να υπάρχει ένα όραμα και μια ατζέντα, πράγματα για τα οποία ψηφίζεται ο εκάστοτε Γερμανός Καγκελάριος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης