Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Αυτό που επιθυμεί η Γερμανία δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη

Bloomberg: Αυτό που επιθυμεί η Γερμανία δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη
Εάν η Angela Merkel επανέλθει στην εξουσία, οφείλει να διευρύνει την ιδέα της χώρας της για τη θέση της στην ΕΕ και τον κόσμο
Εφόσον οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, η Angela Merkel βρίσκεται καθ' οδόν στο να κερδίσει την τέταρτη θητεία της ως καγκελάριος στις 24 Σεπτεμβρίου με την πρόκληση για την ίδια να είναι το αν θα διατηρήσει αμετάβλητη τη φόρμουλά της και να συνεχίσει να προσφέρει στους ψηφοφόρους αυτό που επιθυμούν.
Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι ενώ κάτι τέτοιο για τη Γερμανία και τον λαό της έχει νόημα, δεν είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.
Οι Γερμανοί επιθυμούν σταθερότητα και ευημερία, και έχουν και τα δύο, ωστόσο το γερμανικό μοντέλο, σε συνδιασμό με την οικονομική δυσκαμψία του ενιαίου νομισματικού συστήματος της Ευρώπης, δεν ευνοεί την επιτυχία της υπόλοιπης ΕΕ.
Δεν υπάρχει αμφισβήτηση για την επιτυχία της Γερμανίας, καθώς η οικονομία της έχει ξεπεράσει την ύφεση και αναπτύσσεται καλά, οι εξαγωγές της αυξάνονται παρά την ισχυροποίηση του ευρώ, και ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι πλεονασματικός.
Αλλά σε μία περιοχή με ενιαίο νόμισμα, η μεγάλη επιτυχία της Γερμανίας αποτελεί πρόβλημα για πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εάν οι υπόλοιπες χώρες επιθυμούν να μιμηθούν τη γερμανική οικονομική πολιτική, κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό, δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και τη δημοσιονομική πολιτική δε θα έρθουν εύκολα, καθώς και ότι οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα δε μπορούν να ρυθμιστούν μέσω της νομισματικής αναπροσαρμογής.
Ως αποτέλεσμα, η υγιής οικονομική πολιτική για την ΕΕ στο σύνολό της απαιτή από τη Γερμανία να φέρει μέρος της επιβάρυνσης από μία τέτοια προσαρμογή, ωστόσο οι ψηφοφόροι της χώρας δεν είναι διατεθειμένου να δεχτούν αυτές τις δαπάνες μίας τέτοιας οικονομικής ηγεσίας.
Η Merkel έχει υποστηρίξει την ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για την παροχή οικονομικής βοήθειας κατά τη διάρκεια κρίσεων, αλλά έχει αντισταθεί σε πιο φιλόδοξα σχέδια, προωθούμενα από την πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, για έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και άλλες μορφές στενότερης οικονομικής ολοκλήρωσης.
Θεωρείται απίθανο η Merkel να μιλήσει προεκλογικά για τέτοιου είδους μέτρα, καθώς η Γερμανία δεν πρέπει να ισχυριστεί ότι επιθυμεί μία ενοιαία και οικονομικά σταθερή Ευρώπη και εν συνεχεία να αποφύγει τον ουσιαστικό ρόλο της επίτευξης αυτού του στόχου.
Βεβαίως, τα βάρη της ηγεσίας δεν περιορίζονται μόνο στο οικονομικό κομμάτι, καθώς τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Donald Trump δοκιμάζει τις σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την ΕΕ και η φιλία με την Τουρκία καταρρέει.
Παράλληλα, η Ρωσία φαίνεται πιο απειλητική σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι λαϊκιστικές, ευρωσκεπτικές κυβερνήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ αποτελούν μία ακόμα απειλή για την ευρωπαϊκή σταθερότητα, γεγονότα που καθιστούν τη γερμανική ηγεσία απαραίτητη σε κάθε μέτωπο.
Εάν επιθυμεί να ηγηθεί, η Γερμανία δε μπορεί πλέον να είναι ικανοποιημένη μόνο με τις επιτυχίες εντός των συνόρων της, καθώς ακόμα και αυτές στηρίζονται στην μακροπρόθεσμη ζωτικότητα της Ευρώπης.
Εάν η Merkel επανέλθει στην εξουσία, οφείλει να διευρύνει την ιδέα της Γερμανίας για τη θέση της στον κόσμο, καθώς και να είναι πρόθυμη να πραγματοποιήσει τις δύσκολες επιλογές που θα ακολουθήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης