Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστρέφει ο πρεσβευτής του Κατάρ στο Ιράν - Στόχος η ενίσχυση των δπλωματικών σχέσεών τους

tags :
Επιστρέφει ο πρεσβευτής του Κατάρ στο Ιράν - Στόχος η ενίσχυση των δπλωματικών σχέσεών τους
Από τότε που ξεκίνησε το μποϊκοτάζ, το Κατάρ επιδίωξε να αναπτύξει τους διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς του πέρα από την περιοχή του Κόλπου
Να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Τεχεράνη επιχειρεί η Ντόχα, εν μέσω τεταμένων διπλωματικών -και όχι μόνο- σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι τρεις χώρες επέβαλαν μποϊκοτάζ στο Κατάρ στις 5 Ιουνίου 2017 και διέκοψαν όλες τις συγκοινωνιακές συνδέσεις με τη χώρα, κατηγορώντας το για την υποστήριξη της τρομοκρατίας και των στενών δεσμών με το Ιράν, με τη Ντόχα να αρνείται τις κατηγορίες.
Σήμερα το Κατάρ ανακοίνωσε ότι ο πρεσβευτής του στο Ιράν, που αποσύρθηκε πέρυσι τον Ιανουάριο, θα επιστρέψει.
Από τότε που ξεκίνησε το μποϊκοτάζ, το Κατάρ επιδίωξε να αναπτύξει τους διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς του πέρα από την περιοχή του Κόλπου.
Η κατάργηση της βίζας, είναι το τελευταίο από μια σειρά μέτρων, που στοχεύουν στην μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία του Κατάρ μακροπρόθεσμα.
Οι προσπάθειες του Κουβέιτ για την επίλυση της ρήξης βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το Κατάρ αναγκάζεται να εφοδιάζεται με τρόφιμα με πτήσεις που πετούν πάνω από την Τουρκία και το Ιράν και έχει εκμισθώσει νέα ναυτιλιακά δρομολόγια μέσω του Ομάν για να εισάγει δομικά υλικά
Τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων έχουν πέσει, με τους Σαουδάραβες, μια βασική πηγή τουρισμού, να απαγορεύεται από την κυβέρνησή τους να επισκεφθούν τη χώρα.
Οι επισκέπτες από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου των έξι χωρών, αντιπροσωπεύουν συνήθως περίπου το 50% των επισκεπτών του Κατάρ.
Οι πτήσεις που καταργήθηκαν από τα τέσσερα αραβικά κράτη αντιπροσώπευαν περίπου το 25% των πτήσεων από την κρατική Qatar Airways, έναν από τους τρεις μεγάλους αερομεταφορείς της περιοχής.
Στις 3 Αυγούστου 2017, το Κατάρ ενέκρινε νομοθεσία που επιτρέπει σε ορισμένους μόνιμους κατοίκους να επωφελούνται από το γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας του κράτους, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, για πρώτη φορά σε χώρα του Περσικού Κόλπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης