Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατρακυλούν τα ομόλογα της Βενεζουέλας, λόγω της αποκάλυψης για τα οικονομικά μέτρα του Trump κατά του Maduro

Κατρακυλούν τα ομόλογα της Βενεζουέλας, λόγω της αποκάλυψης για τα οικονομικά μέτρα του Trump κατά του Maduro
Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις συναλλαγές με τα ομόλογα Βενεζουέλας ως τιμωρία για τον Maduro 
Κατρακυλούν τα ομόλογα της Βενεζουέλας μετά από δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου ότι, η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε απαγόρευση συναλλαγών ομολόγων λόγω της αυταρχικής πολιτικής του προέδρου Nicolas Maduro.
Τα ομόλογα της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA με λήξη το 2022 και κουπόνι 12,75% διαπραγματεύονταν σήμερα (23/8) στις 44,75 μονάδες από 45,65 περίπου στο κλείσιμο της Τρίτης (22/8) και 2 μονάδες πιο κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν νωρίτερα τον Αύγουστο 2017.
Στις 30 μονάδες έπεσε και το ομόλογο της PDVSA με λήξη το 2026 και κουπόνι 6%




Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις συναλλαγές με τα ομόλογα Βενεζουέλας καθώς επιδιώκει να τιμωρήσει τον πρόεδρο Nicolás Maduro για υπονόμευση της δημοκρατίας της χώρας» αναφέρει η Wall Street Journal.
Προσθέτει δε πως μία τέτοια κίνηση θα απαγόρευε προσωρινά την πώληση ομολόγων σε δολάρια που εκδόθηκαν από της Βενεζουέλα και την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petróleos de Venezuela SA (PDVSA).
Μια επιλογή που εξετάζεται είναι η απαγόρευση της διαπραγμάτευσης σε μερικά μόνο ομόλογα που εκδίδει η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία για να περιορίσει την πρόσβασή της σε εξωτερικούς πόρους, ανέφερε μία άλλη πηγή.
Η απαγόρευση θα είναι το πρώτο βήμα εναντίον του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Βενεζουέλας, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump υποσχέθηκε την ανάληψη άμεσης δράσης στον οικονομικό τομέα εναντίον του Maduro μετά τη σύγκληση της νέας Συντακτικής Συνέλευσης τον Αύγουστου.
Μετά τις πρόσφατες κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ξένες τράπεζες σταματούν τις συναλλαγές με εταιρείες της χώρας ενώ αρνούνται να προμηθεύσουν με πιστωτικές επιστολές τα τάνκερ προκειμένου να  εκφορτώσουν πετρέλαιο με αποτέλεσμα η PDVSA να στερείται δολαρίων και να υποχωρούν τα αποθέματα αμερικανικού νομίσματος, γεγονός που αποτυπώνεται και στην πορεία των ομολόγων. 
Και ενώ αρκετοί πιστεύουν, πως η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της στάσης πληρωμών σε άλλο δημοσίευμά της η Wall Street Journal αναφέρει, πως ένα μεγάλος κάτοχος ομολόγων της χώρας η Ashmore Group PLC, εκτιμά ότι οι επενδυτές έχουν καταλήξει σε λάθος συμπέρασμα.

«Η Βενεζουέλα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της»

Η πολιτική εξουσία του κ. Maduro «έχει μόλις αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Jan Dehn, επικεφαλής της έρευνας για το ταμείο αναδυόμενων αγορών, το οποίο έχει υπό τη διαχείρισή του 56 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ψηφοφορία του Ιουλίου 2017, ανέδειξε ένα νομοθετικό σώμα πλήρως ευθυγραμμισμένο με τον Maduro, o οποίος τώρα θα έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει άλλα θεσμικά όργανα και να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η κυβέρνηση του κ Maduro δίνει προτεραιότητα στην πληρωμή των ομολογιούχων, ακόμα και όταν η οικονομία έχει συρρικνωθεί, προκαλώντας εκτεταμένες αναταραχές και έλλειψη τροφίμων.
Όσο η εξουσία του διαθέτει ισχυρούς πυλώνες αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει , σημειώνει ο Dehn.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική δύναμη του Maduro είναι ένας από τους τρεις παράγοντες που επιβεβαιώνουν ότι η χώρα «μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος επ 'αόριστον».
Οι άλλοι δύο είναι ότι το πετρέλαιο παραμένει πάνω από 40 δολάρια το βαρέλι και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία διατηρεί την πρόσβαση στο κεφάλαιο κίνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης