Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Η ελληνική κρίση διέλυσε την ψευδαίσθηση περί ασφάλειας του κρατικού χρέους - Τα 5 μαθήματα που λάβαμε

tags :
Draghi: Η ελληνική κρίση διέλυσε την ψευδαίσθηση περί ασφάλειας του κρατικού χρέους - Τα 5 μαθήματα που λάβαμε
Οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για νέες προκλήσεις
Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα τις προκλήσεις που αναδύονται καθημερινά, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, μιλώντας στο συνέδριο του Lindau Nobel Laureate (βραβευμένων με Νόμπελ οικονομολόγων).
Σύμφωνα με τον Draghi, η πρόσφατη κρίση στην Ευρωζώνη, ανέδειξε ένα μεγάλο ζήτημα.
Διέλυσε την ψευδαίσθηση ότι το κρατικό χρέος είναι χωρίς κίνδυνο.
Η ελληνική κρίση συνέβαλε σε αυτή την κατάρριψη της ψευδαίσθησης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα οικονομικής ιστορίας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ερευνητές έχουν αλληλεπιδράσει σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια, δείχνοντας πόσο απαραίτητη είναι η συνεργασία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί κανείς να αντλήσει πέντε μαθήματα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Πρώτον, οι αιφνίδιες κρίσεις συχνά καθιστούν εμφανή τα ελαττώματα της πολιτικής μας και προκαλούν την ερμηνευτική δύναμη των υφιστάμενων θεωριών με τρόπους που έχουν προηγουμένως παραβλεφθεί.
Αλλά η ανάλυση που διεξάγεται από τους ερευνητές και υιοθετείται από τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής εξακολουθεί να είναι βασική για τον σχεδιασμό της πολιτικής αντίδρασης.
Δεύτερον, μια πολιτική αντίδραση που βασίζεται στην αυστηρή έρευνα είναι λιγότερο επιρρεπής στο να υποβαθμιστεί από πολιτικό συμβιβασμό και να διευκρινιστεί ευκολότερα στο ευρύ κοινό.
Τρίτον, ο Κέινς αναφέρει συχνά ότι: «Όταν αλλάξουν τα γεγονότα, αλλάζω το μυαλό μου.
Τι κάνουμε, λοιπόν;
"Λοιπόν, για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, δεν είναι τόσο απλό και η έρευνα μας βοηθά να αποφασίσουμε αν μια αλλαγή στα γεγονότα αξίζει μια πολιτική απάντηση ή, όπως λέμε, πρέπει να την εξετάσουμε.
Τέταρτον, όταν ο κόσμος αλλάζει όπως έκανε πριν από δέκα χρόνια, οι πολιτικές, και ειδικά η νομισματική πολιτική, πρέπει να προσαρμοστούν.
Μια τέτοια προσαρμογή, που ποτέ δεν είναι εύκολη, απαιτεί μια απρόβλεπτη, ειλικρινή εκτίμηση της νέας πραγματικότητας με σαφή ματιά, χωρίς να επιβαρύνει την υπεράσπιση προηγουμένων παραδειγμάτων που έχουν χάσει οποιαδήποτε επεξηγηματική δύναμη.
Πέμπτον, πρέπει να γνωρίζουμε τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στη γνώση μας.
Τα βασικά μακροοικονομικά μοντέλα μας έχουν λίγα λόγια ζωής, για παράδειγμα, σχετικά με τη μη γραμμική διάδοση των διαταραχών, τον καταμερισμό των επιπτώσεων των πολιτικών ή με τον τρόπο με τον οποίο η ενδογενής είσοδος και έξοδος της μπορεί να επηρεάσει τις οικονομικές επιδόσεις.
Οι δράσεις πολιτικής που έχουν αναληφθεί τα τελευταία δέκα χρόνια στη νομισματική πολιτική και στη ρύθμιση και την εποπτεία έχουν καταστήσει τον κόσμο πιο ανθεκτικό.
Πρέπει όμως να συνεχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για νέες προκλήσεις.
Οι αλλαγές που συζητήσαμε συχνά εξαρτώνται από μια θεμελιώδη ιδέα.
Ένα φυσικό ερώτημα είναι εάν μια τέτοια ιδέα είναι η απάντηση σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα πολιτικής ή σχεδιάστηκε μάλλον προηγουμένως σε ένα εντελώς διαφορετικό, άσχετο περιβάλλον, ίσως αντιμετωπίζοντας ένα διαφορετικό σύνολο προβλημάτων.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει ιδιαίτερη σημασία στην οικονομία, όταν τα προγενέστερα προβλήματα έχουν αλλάξει.
Ωστόσο, είναι απίθανο να έχουμε μια ακριβή απάντηση.
Μάλιστα, ο ίδιος χρησιμοποίησε τα λόγια του Abraham Flexner, του πρώτου διευθυντή του Ινστιτούτου Προχωρημένων Μελετών του Princeton: "Σχεδόν κάθε ανακάλυψη έχει μια μακρά επισφαλής ιστορία.
Κάποιος βρίσκει λίγο εδώ, άλλος λίγο εκεί.
Ένα τρίτο βήμα επιτυγχάνεται αργότερα και, επομένως, έως ότου μια μεγαλοφυία βάλει τα κομμάτια του παζλ μαζί και κάνει τη αποφασιστική συμβολή".
Μιλώντας σε βραβευμένους με Νόμπελ, ο Draghi εξήρε την ικανότητα τους να εξηγούν τμήματα της καθημερινής πραγματικότητάς μας που δεν έχουν κατανοηθεί προηγουμένως ή έχουν εξεταστεί προηγουμένως από μια διαφορετική και λιγότερο ενημερωτική προοπτική.
"Είστε οι κατασκευαστές μιας επιστήμης που είναι επίσης ένας οδηγός για τη χάραξη πολιτικής", ανέφερε.
"Οι ανακαλύψεις σας συνέβαλαν στον τρόπο που σκεφτόμαστε, στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουμε πολιτική, στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουμε την ευημερία εκατομμυρίων ατόμων".

Το μακροοικονομικό πλαίσιο πριν από την κρίση

Η ικανότητα των μεταπολεμικών μακροοικονομικών μοντέλων να προβλέψουν με ακρίβεια τις οικονομικές εξελίξεις της δεκαετίας του 1970 και των αρχών της δεκαετίας του 1980 άνοιξε χώρο για περαιτέρω πρόοδο στην έρευνα.
Οι θεωρίες αυτές, γενικά παρείχαν τη βάση της συναίνεσης πριν από την κρίση, η οποία ενέπνευσε τις κεντρικές τράπεζες στη νομισματική τους πολιτική και τις κυβερνήσεις στη στάση τους όσον αφορά τη δημοσιονομική ρύθμιση και εποπτεία.
Με πολύ στυλιζαρισμένο τρόπο, το φάσμα των απόψεων που σχημάτισαν αυτή τη συναίνεση μοιράστηκε τρία γενικά χαρακτηριστικά.
Κυρίαρχη ήταν η έμφαση που δόθηκε στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πολιτικών και της συμπεριφοράς των οικονομικών παραγόντων κάτω από ορθολογικές προσδοκίες.
Η δυσκαμψία των τιμών και των μισθών ήταν συχνά οι μόνοι τύποι που εξετάστηκαν στην οικονομία.
Τέλος, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι μεσάζοντες - η ρύθμισή τους, οι ατέλειές τους και η εποπτεία τους - διαδραμάτισαν μόνο ένα δευτερεύοντα ρόλο, ή μάλιστα αγνοήθηκαν εξ ολοκλήρου στα μακροοικονομικά μοντέλα.
Θα ήταν λάθος να κοιτάξουμε πίσω αυτό το σημαντικό σύνολο θεωριών μόνο με τα σημερινά απογοητευμένα μετά την κρίση μάτια και να υποτιμήσουμε τις βαθιές αλλαγές που προκάλεσαν στη χάραξη πολιτικών και θεσμών, ανέφερε ο Draghi.
Στη δεκαετία του 1970 οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να μεγιστοποιήσουν την κοινωνική ευημερία, με τη μορφή χαμηλής ανεργίας και πληθωρισμού, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τη βραχυπρόθεσμη σχέση μεταξύ των δύο.
Όμως σε αυτήν τη δεκαετία, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες ήταν υπό πολιτικό έλεγχο και υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν περισσότερο ή λιγότερο βραχυπρόθεσμες πολιτικές.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και της δεκαετίας του 2000, η ​​σημασία της αξιοπιστίας εκτιμήθηκε όλο και περισσότερο και αποδείχθηκε ότι οι λειτουργικά ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες με σαφή εντολή για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών απέδωσαν πολύ καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα από εκείνα που υπόκεινται στον άμεσο κυβερνητικό έλεγχο.
Το αποτέλεσμα ήταν μια επανάσταση στις κεντρικές τράπεζες.
Σήμερα, οι κεντρικές τράπεζες των περισσότερων χωρών είναι ανεξάρτητες, αλλά υπόκεινται σε εντολή που καταρτίζουν οι νομοθέτες, την οποία με τη σειρά της τηρεί η κεντρική τράπεζα.
Ως αποτέλεσμα της ανεξαρτησίας και της μεγαλύτερης λογοδοσίας, η επικοινωνία της νομισματικής πολιτικής έχει γίνει πολύ πιο διαφανής.
Το δεύτερο κυρίαρχο χαρακτηριστικό του προτύπου που επικρατούσε πριν από την κρίση ήταν η επικέντρωσή του στην ονομαστική ακαμψία των μισθών και των τιμών.
Τα μοντέλα που περιλάμβαναν αυτές τις δυσκαμψίες είχαν μεγαλύτερη εξηγητική ισχύ από τα προηγούμενα μοντέλα και συνάδουν περισσότερο με τις πρακτικές της νομισματικής πολιτικής εκείνης της εποχής.
Η σταθερότητα των τιμών προέκυψε τόσο στις εντολές των κεντρικών τραπεζών όσο και στα μακροοικονομικά μοντέλα ως ο πρωταρχικός στόχος που πρέπει να επιδιώξουν οι κεντρικές τράπεζες προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την κοινωνική ευημερία.
Αλλά υπήρξε μια αξιοσημείωτη απουσία ενός ρόλου για την τραπεζική και τη χρηματοδότηση στα μοντέλα αυτά.
Οι δυσκαμψίες των μισθών και των τιμών, μαζί με λίγες άλλες τριβές, φαινόταν να επαρκούν για να παρέχουν ένα ρεαλιστικό χαρακτηρισμό του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στα κύρια μακροοικονομικά μοντέλα.
Οι εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα δεν φαίνεται να επηρεάζουν αυτόν τον μηχανισμό, επειδή η χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση θεωρήθηκε ότι είναι πλήρως αποτελεσματική.
Σε γενικές γραμμές, τα επιτόκια που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις συνήθως ακολουθούν τις κινήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.
Είναι αλήθεια ότι υπήρχαν ορισμένα μοντέλα που ενσωμάτωσαν αυτές τις οικονομικές τριβές στη μακροοικονομία.
Οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες είχαν επίγνωση του ρόλου των νομισματικών και χρηματοπιστωτικών αγορών στον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Το πρώτο ερευνητικό δίκτυο του Ευρωσυστήματος στην ΕΚΤ μελέτησε το λεγόμενο κανάλι τραπεζικού δανεισμού, το οποίο υποστηρίζει ότι οι τράπεζες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος των χρηματοοικονομικών τριβών εκτιμάται γενικά ότι είναι μικρός στις ανεπτυγμένες χώρες και συνεπώς οι τριβές αυτές απουσιάζουν από τα κανονικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση της νομισματικής πολιτικής.
Οι οικονομολόγοι μελέτησαν φυσικά τις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές πολύ πιο πολύ, αλλά χρησιμοποίησαν κυρίως μοντέλα μερικής ισορροπίας και έδειξαν μικρότερο ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλληλεπιδρά με την ευρύτερη οικονομία.
Στην πραγματικότητα, το παράδειγμα προ της κρίσης στη μακροοικονομία δεν προέβλεψε ούτε την εμφάνιση ούτε τη σοβαρότητα της κρίσης με κανένα νόημα για τη διεξαγωγή της πολιτικής.
Η άνευ όρων εμπιστοσύνη στις ικανότητες των χρηματοπιστωτικών αγορών, ή η απλή παραμέληση, οδήγησαν σε απελευθέρωση και χαλαρή εποπτεία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κρίσης.
Η χαμηλή ποιότητα κεφαλαίου με μικρή ικανότητα απορρόφησης των απωλειών, η υποεκτίμηση του κινδύνου των περιουσιακών στοιχείων, η υπερβολική και παραβλεπόμενη μόχλευση, η άγνοια των διασυνδέσεων, η αδιαφορία για τα αποθέματα ρευστότητας, η χαμηλή ανθεκτικότητα των χρηματαγορών και οι εκτεταμένες απάτες, ήταν μερικοί από τους παράγοντες που προκάλεσαν τη σοβαρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

Η εξέλιξη των χρηματοπιστωτικών και κρατικών κρίσεων

Καθώς η κρίση ξετυλίχτηκε, η αγορά της διατραπεζικής χρηματοδότησης εξαφανίστηκε και η πιστωτική διαθεσιμότητα υποχώρησε έντονα.
Αν και η αρχική επίδραση της συρρίκνωσης των πιστώσεων ήταν παρόμοια στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο πολλαπλασιασμός της ήταν σημαντικά διαφορετικός λόγω του συστήματος χρηματοδότησης που βασίζεται κυρίως στην τράπεζα της ΕΕ.
Οι πρώτες τράπεζες που επλήγησαν το 2007 ήταν προφανώς εκείνες που επένδυσαν περισσότερο σε συναφή χρηματοπιστωτικά προϊόντα, τα οποία μέχρι τότε έχασαν μεγάλο μέρος της αξίας τους.
Οι τράπεζες αυτές βρίσκονταν κυρίως στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, χώρες με συγκριτικά ισχυρές δημοσιονομικές θέσεις.
Στη συνέχεια, ξεκινώντας το 2008, ήταν η σειρά αρκετών ισπανικών και ιρλανδικών τραπεζών, οι οποίες επηρεάστηκαν από την καταρρέουσα εγχώρια αγορά ακινήτων.
Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο προσπάθησαν να υποστηρίξουν τα τραπεζικά τους συστήματα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι στην ΕΕ οι ενισχύσεις του δημόσιου τομέα που χορηγήθηκαν το 2008 ήταν περίπου 5% και το 2009 περίπου 9% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Το άμεσο καθαρό δημοσιονομικό κόστος της στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2007 και 2009 υπολογίζεται ότι είναι περίπου 5% του ΑΕΠ.
Μέχρι το σημείο αυτό, τα κρατικά χρέη θεωρήθηκαν ότι ήταν αποτελεσματικά άνευ κινδύνου, ανεξάρτητα από την αξιολόγησή του.
Η ελληνική κρίση κατέστρεψε αυτή την ψευδαίσθηση και προκάλεσε μια γενική ανατίμηση του κινδύνου στην ΕΕ.
Αυτή η ανατίμηση των κρατικώνκαι άλλων κινδύνων, σε συνδυασμό με την εξάντληση των αγορών χρηματοδότησης, επηρέασαν με τη σειρά τους τις τράπεζες άλλων χωρών οι οποίες, έχοντας ελάχιστη έκθεση σε τοξικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα ή σε ακίνητα, είχαν ανοσία μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Οι τράπεζες, για παράδειγμα, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία ήταν υπερβολικά εκτεθειμένες στις εύθραυστες κυριαρχίες τους.
Η τραπεζική κρίση μεταμορφώθηκε σε κρίση δημόσιου χρέους.
Στις χώρες αυτές, η πίστωση υποχώρησε ακόμη περισσότερο, επιδεινώνοντας τη συνεχιζόμενη ύφεση και εξασθενίζοντας περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα σε φαύλο κύκλο.
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη διάδοση αλλά και στην εμφάνιση αρνητικών διαταραχών στην οικονομία.
Οι οικονομικές τριβές - οι οποίες σε μεγάλο βαθμό απουσιάζουν τόσο από την εμπειρία πριν από την κρίση των ανεπτυγμένων οικονομιών όσο και από τα κανονικά μακροοικονομικά μοντέλα - είχαν καταστεί σημαντικοί παράγοντες της ύφεσης.
Η προκύπτουσα κρίση ώθησε τους ακαδημαϊκούς να επανεξετάσουν τα υπάρχοντα οικονομικά πρότυπα και τους διαμορφωτές πολιτικής για να προσαρμόσουν τα πλαίσια τους.
Η ανακαλύψη της ιδέας ότι η πολιτική μπορεί να έχει ένα ρόλο στον συντονισμό των ιδιωτικών προσδοκιών σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μετάβαση στον σημερινό κόσμο μετά την κρίση.

Η εξέλιξη της οικονομικής θεωρίας ως απάντηση στην κρίση

Ορισμένες σημαντικές ακαδημαϊκές συνεισφορές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 επικεντρώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο η βέλτιστη ατομική συμπεριφορά θα μπορούσε να αλλάξει ανάλογα με το τι προσδοκούν οι άλλοι ιδιωτικοί φορείς.
Η παρουσία αυτής της αλληλεξάρτησης μεταξύ παραγόντων, ή όπως αποκαλείται, στρατηγικής συμπληρωματικότητας, οδηγεί σε πολλαπλά αποτελέσματα.
Κάθε ένα από αυτά τα αποτελέσματα είναι μια ορθολογική ισορροπία, αλλά αυτά που διαφέρουν ως προς τις επιπτώσεις τους στην κοινωνική ευημερία.
Οι τράπεζες που λειτουργούν με βάση τον πανικό και οι κρίσεις κρατικού χρέους που βασίζονται στον πανικό αποτελούν παραδείγματα πολιτικής παρέμβασης που απαιτείται για την αποτροπή "κακών" αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Σε ένα βαθμό αυτό δεν είναι μια νέα ιδέα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής - οι κεντρικές τράπεζες έχουν ενεργήσει για να αποτρέψουν τον πανικό που βασίζονται σε τράπεζες για αιώνες.
Ωστόσο, η χρηματοπιστωτική κρίση έδειξε ότι οι σοβαρές οικονομικές τριβές μπορούν να επιδεινώσουν τη στρατηγική συμπληρωματικότητα.
Επιπλέον, ο χρηματοπιστωτικός τομέας σήμερα είναι πολύ πιο σημαντικός σε σχέση με την οικονομία και οι συναλλαγές είναι αντίστοιχα πιο δαπανηρές.
Η οικονομική έρευνα εξελίχθηκε επίσης στη σκέψη της για το πώς οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ανταποκριθούν σε μια αναδυόμενη κρίση, ιδιαίτερα όταν το σταθερό μέσο νομισματικής πολιτικής, συνήθως ένα βραχυπρόθεσμο επιτόκιο, φτάνει στο πραγματικό κατώτατο όριο.
Η έρευνα τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και στις κεντρικές τράπεζες επανεξέτασε εναλλακτικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των αποκαλούμενων πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Και εδώ τα νέα μοντέλα με οικονομικές τριβές ήταν χρήσιμα.
Προηγούμενες μελέτες που βασίστηκαν στην υπόθεση των χρηματοπιστωτικών αγορών χωρίς τριβή είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το QE είναι εντελώς αναποτελεσματικό.
Η ανανεωμένη εστίαση στις οικονομικές τριβές διευκρίνισε ότι αυτό το συμπέρασμα είναι αδικαιολόγητο, όταν αναγνωρίζεται ότι οι χρηματοπιστωτικοί διαμεσολαβητές υπόκεινται σε περιορισμούς μόχλευσης.
Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας μπορούν να διευκολύνουν αυτούς τους περιορισμούς και να αυξήσουν την ικανότητα ανάληψης κινδύνων από τους επενδυτές, οδηγώντας σε επανεξισορρόπηση του χαρτοφυλακίου προς τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και στην ενίσχυση της δανειοδοτικής δραστηριότητας των τραπεζών.
Συνολικά, η έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι ανίσχυρες στο πραγματικό κατώτατο επιτόκιο.
Εφόσον είναι πρόθυμες να διερευνήσουν μη τυποποιημένους τρόπους πολιτικής, μπορούν να συνεχίσουν να επιδιώκουν τις εντολές σταθερότητας των τιμών, ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Η εξέλιξη της χάραξης πολιτικής

Η πολιτική ανταπόκριση των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων έχει εξελιχθεί με βάση τις δύο βασικές γραμμές που προτείνει η έρευνα.
Καθώς τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια προσέγγιζαν το πραγματικό κατώτατο όριο, οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ανέλαβαν μια σειρά από μη συμβατικά μέτρα που είχαν ως στόχο να επηρεάσουν το σύνολο των συντελεστών που είναι σημαντικοί για τις οικονομικές αποφάσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Η καθοδήγηση προς τα εμπρός συνέβαλε στην καθοδήγηση των προσδοκιών της αγοράς για μελλοντικά βραχυπρόθεσμα επιτόκια
Το QE περιλάμβανε την άμεση παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών στις αγορές μέσω αγορών ενεργητικού μεγάλης κλίμακας για να επηρεάσει την καμπύλη αποδόσεων πέρα ​​από το πολύ βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Ένα μεγάλο σύνολο εμπειρικών ερευνών έχει τεκμηριώσει την επιτυχία αυτών των πολιτικών στην υποστήριξη της οικονομίας και του πληθωρισμού, τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αλλά οι κινήσεις της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών επεκτάθηκαν πέραν των μέτρων που αποσκοπούν στην εξουδετέρωση της βλάβης του μηχανισμού μετάδοσης που προκαλείται από οικονομικές τριβές.
Η ΕΚΤ ενήργησε επίσης με διάφορους τρόπους για να αποτρέψει τις προσδοκίες από την επίτευξη κοινωνικά ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων συντονίζοντας τις προσδοκίες σε "καλά" αποτελέσματα.
Μια τέτοια πολιτική πρωτοβουλία ήταν η παρέμβαση δανειστών έσχατης ανάγκης κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Το κάναμε με πολλούς τρόπους: οι πράξεις ρευστότητας μεταφέρθηκαν σε βάση πλήρους κατανομής σταθερού επιτοκίου με πρωτοφανή διάρκεια 4 ετών και διευρύνθηκαν οι αποδεκτές εξασφαλίσεις που έγιναν δεκτές στις πράξεις μας.
Η δεύτερη φορά ήρθε αργότερα το 2012, όταν έπρεπε να αποτρέψουμε μια αυτοκαταστροφική κακή έκβαση που απειλούσε να συμβεί ως αποτέλεσμα της κρίσης του δημόσιου χρέους.
Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε κινδύνους μετατροπής των τιμών, καθώς ανησυχούσαν για την πιθανή διάλυση της ζώνης του ευρώ.
Ωστόσο, όπως είπα και προηγουμένως, η τιμολόγηση αυτού του κινδύνου οδήγησε σε κατανομή των αγορών χρήματος, σε κατακερματισμό των τραπεζικών συστημάτων σε εθνικό επίπεδο και απειλούσε την ενότητα της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.
Επιπλέον, οι προσδοκίες τροφοδοτούσαν έναν φαύλο κύκλο.
Η σύσφιγξη των νομισματικών συνθηκών στις χώρες που επηρεάζονται από τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη, επέβαλε καθοδική πίεση στην οικονομική δραστηριότητα, επιδεινώνοντας τον αντιληπτό κίνδυνο.
Τέτοιες κινήσεις είναι ένα κλασικό παράδειγμα προσδοκιών που οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα που δεν είναι βέλτιστο για κοινωνική ευημερία.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανακοινώσαμε τις Νομισματικές Συναλλαγές (OMTs) ως ένα μέσο που μπορεί να στηρίξει τη νομισματική μας πολιτική.
Η ιδέα ήταν η ΕΚΤ να αγοράσει τα κρατικά ομόλογα των χωρών που πλήττονται από τον κίνδυνο μετατροπής σε χαμηλές τιμές.
Τα OMT θα βοηθούσαν στην αποκατάσταση της ορθής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και στη στήριξη της ανάκαμψης.
Δεν χρησιμοποιήθηκαν όμως τα OMTs.
Το γεγονός ότι η ΕΚΤ διέθετε το εργαλείο ήταν αρκετό για να στηρίξει τις προσδοκίες στο "καλό" αποτέλεσμα.
Αφού αφαιρέθηκαν οι αδικαιολόγητοι φόβοι για μετατροπή, τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν και οι τράπεζες ήταν και πάλι σε θέση να αυξήσουν τη χρηματοδότηση του χρέους και των ιδίων κεφαλαίων.
Αυτό διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην ενδυνάμωση της ανάκαμψης της ζώνης του ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα

Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με το κόστος της χρηματοπιστωτικής αστάθειας και των οικονομικών τριβών έχει επίσης οδηγήσει σε αναμόρφωση των πολιτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Πρώτον, η ρύθμιση και η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι πολύ αυστηρότερες.
Η ποιότητα του ρυθμιστικού κεφαλαίου έχει βελτιωθεί και η ποσότητα του έχει αυξηθεί.
Στη ζώνη του ευρώ, οι τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά τις κεφαλαιακές τους θέσεις, ενώ ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 σημαντικών ιδρυμάτων αυξήθηκε στο 13,5% έως το τέλος του 2016 από 7% το 2008.
Η θέσπιση ενός νέου πλαισίου δοκιμών καταστάσεων κρίσης προσδίδει μια περαιτέρω ποσοτική διάσταση στη διαδικασία εξασφάλισης ότι, ακόμη και σε ένα προκαθορισμένο δεσμενές σενάριο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να παραμείνουν καλά κεφαλαιοποιημένα και ικανά να συνεχίσουν να δανείζουν πιστούς δανειολήπτες.
Δεύτερον, οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν αποκτήσει νέα μακροπροληπτικά εργαλεία για να μετριάσουν την επίδραση των οικονομικών κύκλων στην οικονομία.
Σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι αρχές έχουν επιβάλει μέτρα όπως λόγοι δανείων προς αξία και δάνεια προς εισόδημα, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο.
Αυτή η νέα μακροπροληπτική προσέγγιση της ρύθμισης στοχεύει στη διασφάλιση όχι μόνο της φερεγγυότητας των επιμέρους τραπεζών αλλά και της συστημικής ακεραιότητας του τραπεζικού συστήματος και της ικανότητάς του να συνεχίσει να παρέχει χρηματοδότηση στον μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα.
Εκτός από τη συνολική συνολική κίνηση προς αυστηρότερη ρύθμιση, σημειώθηκαν επίσης ορισμένες θεσμικές βελτιώσεις.
Στη ζώνη του ευρώ, η τραπεζική εποπτεία διενεργείται τώρα από τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας, ο οποίος αποτελείται από την ΕΚΤ και τις αρμόδιες εθνικές αρχές.
Αυτό έχει ενοποιήσει τη βάση επί της οποίας διενεργείται η εποπτεία.
Οι μεγαλύτερες και σημαντικότερες τράπεζες εποπτεύονται τώρα απευθείας από τη Φρανκφούρτη, σε στενή συνεργασία με τις εθνικές αρχές.
Η ζώνη του ευρώ δημιούργησε επίσης τον μηχανισμό ενιαίας επίλυσης για να εξασφαλίσει την ομαλή επίλυση των προβληματικών τραπεζών, μειώνοντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στον φορολογούμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης