Τελευταία Νέα
Διεθνή

Marketwatch: Η Ελλάδα επιστρέφει στην αγορά ομολόγων – Ευνοϊκότερο το κλίμα σε σχέση με το 2014

tags :
Marketwatch: Η Ελλάδα επιστρέφει στην αγορά ομολόγων – Ευνοϊκότερο το κλίμα σε σχέση με το 2014
Κανένα τέτοιο δράμα δεν εμφανίζεται τώρα όπως το 2015, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις των δανειστών και η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη το α΄ 3μηνο του 2017
Στη χθεσινή έκδοση του ελληνικού ομολόγου και τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα σε σχέση με το 2014 όταν η Ελλάδα εξέδωσε πάλι ομόλογα, αναφέρεται το Marketwatch.
Η πολύπαθης χώρα την Τρίτη 25 Ιουλίου 2017 επέστρεψε στην αγορά ομολόγων για πρώτη φορά από το 2014, εκδίδοντας νέο ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ 5ετούς διάρκειας με απόδοση 4.625%, προσελκύοντας περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ, σε προσφορές.
Αυτό μοιάζει με επιτυχία, με την τωρινή απόδοση κάτω από αυτή του 4,9% από την τελευταία έξοδο της χώρας στην αγορά ομολόγων τον Ιούλιο του 2014.
Οι αποδόσεις μειώνονται καθώς οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται.
Η Ελλάδα ανταμείφθηκε με χαμηλότερο κόστος δανεισμού μετά τη συμφωνία με τους δανειστές των χωρών της ευρωζώνης, , το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, νωρίτερα τον Ιούλιο 2017, για τη συνέχιση του προγράμματος διάσωσης. .
Η Ελλάδα κέρδισε επαίνους για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και τα επώδυνα μέτρα λιτότητας, ενώ πλέον τα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης αρχίζουν επιτέλους να φαίνονται, σημείωσε η Jennifer McKeown, οικονομολόγος της Capital Economics.
Η παρατήρηση αντανακλά τη γενική αίσθηση, πως η Ελλάδα βαδίζει σταθερά προς την ανάκαμψη.
Η επιτυχημένη ελληνική έκδοση ομολόγου και τα δεδομένα της ευρωζώνης για να βοήθησαν στην άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου στο 1,17 δολάρια, για πρώτη φορά από το 2015.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές πρέπει να θεωρήσουν ότι η μακροχρόνια κρίση της Ελλάδας έχει τελειώσει, υποστηρίζει η McKeown, καθώς η χώρα έχει ξαναβρεθεί στην ίδια κατάσταση.
Μετά την έκδοση των ομολόγων τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2014, η χώρα έχασε σύντομα την πρόσβαση στην αγορά μετά την εκλογική νίκη του αντιπολιτευόμενου κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει ότι το 10ετες ομόλογο που βρίσκεται στο 5,6%, το καλοκαίρι του 2015 σημειώσε άνοδο σχεδόν 20% μέσα σε ένα χρόνο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε δημοψήφισμα για τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα.



Σε αυτό το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, οι Έλληνες ψηφοφόροι απέρριψαν συντριπτικά τα αιτήματα των δανειστών για μεγαλύτερη λιτότητα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συμφωνεί με αυτά τα αιτήματα επτά ημέρες αργότερα.
Κανένα τέτοιο δράμα δεν εμφανίζεται τώρα, δήλωσε η McKeown, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις των δανειστών και η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη το α΄ 3μηνο του 2017.
Ωστόσο, οι κυβερνητικές εκτιμήσεις σχετικά με την κρίση είναι ανησυχητικές, σημειώνοντας ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, απαιτεί από το ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί από την εξουσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης