Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Το ΔΝΤ βοήθησε την Ελλάδα να κερδίσει από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Lagarde: Το ΔΝΤ βοήθησε την Ελλάδα να κερδίσει από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
«Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μπορούν να απειλήσουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα μιας χώρας»
Οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, οι απατεώνες που φοροδιαφεύγουν και οι οικονομικοί υποστηρικτές της τρομοκρατίας έχουν ένα κοινό, ότι συχνά εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία των χρηματοπιστωτικών συστημάτων για να διευκολύνουν τα εγκλήματά τους, εκτιμά η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, η οποία μάλιστα παρουσιάζει ως ένα θετικό παράδειγμα τη χώρα μας, καθώς κατάφερε να εφαρμόσει –με τη βοήθεια του Δ.Ν.Τ.– εκατοντάδες εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα, σε άρθρο της στο blog του Ταμείου, η Γαλλίδα αξιωματούχος αναφέρει πως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μπορούν να απειλήσουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα μιας χώρας, ενώ την ίδια στιγμή χρηματοδοτούν βίαιες και παράνομες πράξεις.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές κυβερνήσεις ενίσχυσαν την καταπολέμηση τέτοιων πρακτικών, με τη βοήθεια διεθνών οργανισμών όπως το Δ.Ν.Τ..
Τα μέτρα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, γνωστά με το ακρωνύμιό τους ως AML/CFT, αποσκοπούν στην αποτροπή της κατάχρησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Πρώτον, πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες να εντείνουν την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
Σύντομα θα δημοσιοποιήσουμε νέα ανάλυση που δείχνει πώς η συστηματική διαφθορά μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά την ικανότητα μιας χώρας να προσφέρει βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Η μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή είναι επίσης προβληματική, διότι συνήθως σημαίνει λιγότερες επενδύσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Σημαίνει επίσης υψηλότερη οικονομική ανισότητα επειδή οι πιο ευάλωτοι επηρεάζονται περισσότερο από τις χαμηλότερες κοινωνικές δαπάνες.
Τα μέτρα AM /CFT μπορούν να συμβάλουν στη διάλυση αυτού του φαύλου οικονομικού κύκλου.
Ένα καλό παράδειγμα είναι η Ελλάδα, όπου η ενίσχυση του πλαισίου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής - με τη βοήθεια του Δ.Ν.Τ. - διευκόλυνε την κατάσχεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από έσοδα από φορολογικά εγκλήματα.
Δεύτερον, πρέπει να προωθήσουμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Αυτό σημαίνει την αξιοποίηση των εμπειριών μας.
Πρόσφατα στο Σουδάν, συνεργαστήκαμε με την κυβέρνηση για την ανάπτυξη πλαισίου για την εφαρμογή στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων.
Αλλά αυτό δεν αρκεί.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να εκμεταλλευτούν όλο και περισσότερο την ισχύ της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας.
Ενώ η fintech μπορεί να καταστρατηγηθεί - μεταξύ άλλων μέσω της ανωνυμίας των ψηφιακών νομισμάτων - μπορεί επίσης να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της άμυνας μας κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Τρίτον, πρέπει να βοηθήσουμε ώστε οι μικρές και εύθραυστες οικονομίες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ανταποκριτριών τραπεζών που τις συνδέουν με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Υπήρξε υψηλός βαθμός ανησυχίας ότι οι παγκόσμιες τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν τις δραστηριότητές τους στον τομέα των ανταποκριτριών τραπεζών αδιακρίτως για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο παραβίασης των κανόνων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική ευημερία αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της αναδυόμενης Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Νέα έρευνα δείχνει ότι οι σχέσεις μεταξύ ανταποκριτών και τραπεζών έχουν πράγματι υποβληθεί σε πιέσεις σε πολλές περιοχές, μεταξύ 2011 και 2016.
Είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να διακόψουμε το δίκτυο ύποπτων συναλλαγών και να φέρουμε τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης», εκτιμά η κα Lagarde…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης