Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ισχυρό πλήγμα στη ρωσική οικονομία από τις νέες αμερικανικές κυρώσεις

CNBC: Ισχυρό πλήγμα στη ρωσική οικονομία από τις νέες αμερικανικές κυρώσεις
H ρωσική οικονομία φθίνει υπό το βάρος των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, του υψηλού πληθωρισμού και της υποτίμησης στο ρούβλι
Την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο, παρά τις αντιρρήσεις του προέδρου Donald Trump, την ώρα που η οικονομία της Ρωσίας δέχεται ισχυρές πιέσεις.
Όπως μεταδίδει το CNBC, η συνεδρίαση του Κογκρέσου μεταφέρθηκε την Τρίτη, προκειμένου να επιταχύνει τις κυρώσεις εναντίον της ρωσικής οικονομίας που φθίνει υπό το βάρος των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, του υψηλού πληθωρισμού και ενός υποτιμημένου νομίσματος που έχει οδηγήσει τα κεφάλαια σε φυγή στο εξωτερικό.
Σε απάντηση της παρέμβασης της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, το Σώμα ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της αυστηροποίησης των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν το 2014 μετά τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία.
Μεταξύ άλλων, τα μέτρα παγώνουν περιουσιακά στοιχεία και απαγορεύουν τις συναλλαγές με συγκεκριμένες ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες, περιορίζουν τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές με ρωσικές επιχειρήσεις και απαγορεύουν ορισμένες εξαγωγές που χρησιμοποιούνται στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου ή έχουν πιθανές στρατιωτικές χρήσεις.


Οι κυρώσεις του 2014 συνδυάστηκαν με συναφή μέτρα που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία έθεσαν περιορισμούς στις συναλλαγές με τους οικονομικούς, αμυντικούς και ενεργειακούς τομείς της Ρωσίας.
Σήμερα, η οικονομία της Ρωσίας εξακολουθεί να αισθάνεται τη σκληρή επίδραση αυτών των μέτρων, η οποία συνδυάστηκε με τη συντριβή στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου που περιόρισε σημαντικά τα έσοδα από το κύριο εξαγωγικό προϊόν της χώρας.
Η απώλεια εσόδων από πετρέλαιο - μια πτώση έως και 60%, σύμφωνα με αναφορά του Κογκρέσου το 2017 – συνέβαλε στο να προκαλέσει μια κατάρρευση στο ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι, στέλνοντας τις τιμές των ρωσικών καταναλωτικών αγαθών σε έκρηξη.


Η ρωσική οικονομία έχει επίσης πληγεί από ένα κύμα φυγής κεφαλαίων από τη χώρα, καθώς ιδιώτες Ρώσοι προσπάθησαν να μεταφέρουν χρήματα προς το εξωτερικό και να μετατρέψουν τα ρούβλια τους σε δολάρια και ευρώ, ώστε να προστατεύσουν τον πλούτο τους.
Αυτή η ροή χρημάτων επιβραδύνθηκε το 2014, καθώς οι Αμερικανικές και η Ευρωπαϊκές κυρώσεις τέθηκαν σε ισχύ.
Αν και οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν ασκήσει πίεση στη ρωσική οικονομία, ο αντίκτυπος στην αμερικανική οικονομία είναι περιορισμένος, επειδή η Ρωσία απορροφά λιγότερο από το 1% των εξαγωγών των ΗΠΑ.
Μόνο έξι κράτη μέλη κατατάσσουν τη Ρωσία ως σημαντική αγορά αγαθών και υπηρεσιών.
Η Ουάσινγκτον, η πιο άμεσα εξαρτημένη, πουλά περίπου το 1% των συνολικών εξαγωγών της προς τη Ρωσία, αποτελούμενες κυρίως από μηχανήματα και αγροτικά προϊόντα.
Τα νούμερα αυτά έχουν μειωθεί στο 50% σε σχέση με τα νούμερα πριν την επιβολή των κυρώσεων του 2014.
Τα ευρωπαϊκά έθνη, των οποίων οι αγορές είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένες στην Ρωσική αγορά, επέβαλαν τις δικές τους κυρώσεις σε απάντηση προς την προσάρτηση της Κριμαίας. Ωστόσο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που βασίζονται περισσότερο στη Ρωσία ως εμπορικό συνέταιρο παρακολουθούν με ανησυχία τις πιο πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ.
Μια εκδοχή του μέτρου που διαμορφώθηκε από τους ηγέτες της Γερουσίας των ΗΠΑ και του Σώματος θα περιλαμβάνει πρόστιμα για ευρωπαϊκές εταιρείες που βοηθούν τη Ρωσία να κατασκευάσει αγωγούς εξαγωγής ενέργειας.
Αυτό πιθανότατα θα έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις της ΕΕ που συμμετέχουν στο project ύψους 11 δισ.  δολ. για την κατασκευή του Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Βαλτική.








www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης