Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: «Αθάνατος» ο Berlusconi – Επιστρέφει δυναμικά και εμφανίζεται φαβορί για την πρωθυπουργία

tags :
Ιταλία: «Αθάνατος» ο Berlusconi – Επιστρέφει δυναμικά και εμφανίζεται φαβορί για την πρωθυπουργία
Το κεντροδεξιό κόμμα του Berlusconi προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του 2018
Φαντάζει απίθανο αλλά ο 81χρονος σήμερα και αεικίνητος πολιτικά Silvio Berlusconi προβάλλει ως το απόλυτο φαβορί για να ξαναπάρει τα ηνία της εξουσίας στις επερχόμενες εκλογές στην Ιταλία, οι οποίες προσδιορίζονται για τις αρχές του 2018.
Δημοσκόπηση της Ipsos που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην εφημερίδα Corriere della Sera έδειξε ότι η κεντροδεξιά συμμαχία υπό τον Berlusconi (Forza Italia, η Λέγκα του Βορρά, οι Fratelli d’Italia) προηγείται με 35% στην πρόθεση ψήφου αφήνοντας πίσω τόσο το τραυματισμένο μετά το περσινό δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση Δημοκρατική Κόμμα με 26,9% όσο και το Κίνημα των 5 Αστέρων του B. Grillo που δεν έχει καταφέρει ακόμα να πείσει για την πολιτική του πρόταση.
Πρόκειται αναμφίβολα για μια τεράστιων διαστάσεων πολιτική έκπληξη.
Ο Berlusconi, ο οποίος έχει διατελέσει 4 φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας με την πρώτη του πρωθυπουργική θητεία το 1994, εμφανίζεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και να έχει το πάνω χέρι για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης στην Ιταλία.
Αν και είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί για υποθέσεις διαφθοράς και σεξουαλικά σκάνδαλα με αποτέλεσμα το 2003 να εκδιωχθεί από τη Γερουσία για την καταδίκη του για υπόθεση φοροδιαφυγής ο 81χρονος Silvio φαίνεται πως είναι έτοιμος να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας.
«Ο Silvio και όχι ο Renzi, έχει τη μαγεία.
Ο Berlusconi έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι αυτός που θα κινεί τα νήματα μετά τις εκλογές της Ιταλίας, οι οποίες δεν πρόκειται να γίνουν πριν από τις αρχές του 2018.
Μεταξύ μιας κεντροαριστεράς που φαίνεται να είναι σε μια μόνιμη κρίση και του λαϊκίστικου Κινήματος των 5 Αστέρων, το οποίο ακόμα να συνέλθει από τα καταστροφικά για αυτό αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, η κεντροδεξιά απολαμβάνει ένα θετικό momentum.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δουλειά που έχει κάνει ο αιώνιος επιζήσας της ιταλικής πολιτικής σκηνής, Silvio Berlusconi» υποστηρίζει μιλώντας στο CNBC ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence.
Αν και το σενάριο αυτό φαντάζει πραγματικά εξωπραγματικό, όλοι αναγνωρίζουν πως όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον Berlusconi και τα σχέδια του, δεν υπάρχουν βεβαιότητες.
«Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό το αποτέλεσμα πραγματικά προκαλεί έκπληξη για έναν ηγέτη, ο οποίος έγινε πρώτη φορά πρωθυπουργός το 1994, όταν δηλαδή οι σημερινοί πολιτικοί του αντίπαλοι δεν είχαν ακόμα δίπλωμα οδήγησης.
Αν και πριν μερικά χρόνια ο Economist διερωτούνταν για την ικανότητα του Berlusconi να εκτελέσει τα καθήκοντα του ως πρωθυπουργός, αυτός φαίνεται ότι επιστρέφει εκμεταλλευόμενος τις εσωτερικές τριβές στο Δημοκρατικό Κόμμα, την έλλειψη αξιόπιστου προγράμματος από το Κίνημα των 5 Αστέρων αλλά και της πρότασης του Ius Soli (νομοσχέδιο που χορηγεί την ιταλική υπηκοότητα σε παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν σε ιταλικό έδαφος) που αποτελεί το πιο δημοφιλές πολιτικό πρόγραμμα αυτή τη στιγμής την Ιταλία» αναφέρει ο Mauro Barogiola, αναλυτής της Citi, ο οποίος υποστηρίζει πως ο Berlusconi μπορεί να διεκδικήσει μια ακόμα πρωθυπουργική θητεία εάν στις επόμενες δημοτικές εκλογές στην Ιταλία η κεντροδεξιά συμμαχία του ενισχύσει τα ποσοστά και τη δυναμική της.
«Πιστεύουμε ότι οι εκλογές στη Σικελία που θα γίνουν το Νοέμβριο μπορεί να διαμορφώσουν το μέλλον της Ιταλίας.
Σε ένα σύστημα που υποστηρίζει τις συμμαχίες, ο Silvio Berlusconi είναι πιθανότερο να φτάσει στο πρωθυπουργικό αξίωμα από ότι ο Matteo Renzi» επισημαίνει ο αναλυτής της Citi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης