Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Οι επιχειρήσεις πιέζουν τις αμερικανικές τράπεζες για υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις

WSJ: Οι επιχειρήσεις πιέζουν τις αμερικανικές τράπεζες για υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις
Οι τράπεζες των Η.Π.Α. ενδέχεται εν τέλει να αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια λόγω του ανταγωνισμού...
Οι επιχειρήσεις εντείνουν τις πιέσεις τους στις αμερικανικές τράπεζες για υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, καθώς το υψηλότερο επιτόκιο –αν και σημαίνει ελάχιστα δολάρια για τις καταθέσεις απλών πολιτών– μεταφράζονται σε σημαντικό έξτρα κεφάλαιο για τις εταιρείες που διακρατούν εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά.
Όπως δηλώνουν στην εφημερίδα εγχώριοι επιχειρηματίες, βρίσκονται ήδη σε σκληρές προσωπικές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να αυξηθούν τα βραχυχρόνια επιτόκια καταθέσεων, τη στιγμή που ήδη η Federal Reserve έχει προχωρήσει σε δύο αυξήσεις μέσα στο 2017.
«Η ζήτηση υψηλότερων επιτοκίων από τους μεμονωμένους καταναλωτές ήταν ουσιαστικά μηδενική».
Ωστόσο, οι τράπεζες των Η.Π.Α. ενδέχεται εν τέλει να αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια λόγω του ανταγωνισμού, καθώς ξένες τράπεζες προσφέρουν επιτόκιο 1,25% ή 1,3%, έναντι 0,9% - 1% που κυμαίνεται στη χώρα.
Η Wall Street Journal επισημαίνει πως οι τραπεζικές μετοχές έχουν πάρει την κάτω βόλτα μετά τα ιστορικά υψηλά που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, παρά τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα του β’ 3μήνου 2017.



Στις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, ο μέσος όρος των καταβληθέντων τόκων (επί των καταθέσεων) αυξήθηκε κατά περίπου ένα τρίτο το β’ 3μηνο σε 0,34%, από 0,26% πριν από ένα χρόνο, το υψηλότερο επίπεδο σε τέσσερα χρόνια.
Οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι οι καταθέσεις των επιχερήσεων βρίσκονται πίσω από την άνοδο.
«Για χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα επιτόκια έπεσαν στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η ζήτηση δανείων παρέμεινε μέτρια, επομένως οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονταν τόσο πολύ για τη συγκέντρωση καταθέσεων.
Μερικές φορές χρεώνουν ακόμη και εταιρικούς πελάτες που ήθελαν να κρατήσουν τις καταθέσεις τους στην τράπεζα!
Τα τελευταία χρόνια, ο δανεισμός έχει αυξηθεί, καθιστώντας μια αυξανόμενη καταθετική βάση πιο ελκυστική»…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης