Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Η μεγάλη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αλλά τα «σύννεφα» παραμένουν

tags :
Le Monde: Η μεγάλη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αλλά τα «σύννεφα» παραμένουν
Η χώρα άντλησε 3 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 4,625% στην πρώτη απόπειρα και ενώ ήταν αποκλεισμένη εδώ και επτά χρόνια από τις αγορές
Η φημολογούμενη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές είναι πλέον πραγματικότητα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Le Monde για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου.
Εκμεταλλευόμενη μία θετική συγκυρία για τις προοπτικές της οικονομίας της η Αθήνα αποφάσισε να επιστρέψει στις αγορές μετά από απουσία τριών ετών, προκειμένου να «δοκιμάσει» την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Η χώρα άντλησε 3 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 4,625% στην πρώτη απόπειρα και ενώ ήταν αποκλεισμένη εδώ και επτά χρόνια από τις αγορές με ένα μικρό «διάλειμμα» το 2014, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.
«Πρόκειται για μια επιτυχημένη άσκηση πολιτικής επικοινωνίας», σημειώνει ο Christopher Dembik, της Saxo Bank στη Le Monde, αν και εμφανίζεται σκεπτικός όσον αφορά στη συνέχεια.
«Είναι ένα καλό αποτέλεσμα μετά από όλες τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε η Ελλάδα», δήλωσε ο Eric Dor, οικονομολόγος του IESEG.
Για την Αθήνα η έκδοση του πενταετούς ομολόγου ήταν μία δοκιμασία, έπρεπε να προετοιμάσει την επιστροφή της στις αγορές, η οποία θεωρητικά θα πραγματοποιηθεί το 2018, όταν η Ελλάδα θα εξέλθει του τρίτου προγράμματος διάσωσης, ύψους 86 δισ.ευρώ, το οποίο συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015, αναφέρει η Le Monde.
Βραχυπρόθεσμα η ελληνική οικονομία δείχνει να βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης θα υπάρξουν ρυθμοί ανάπτυξης 2,1% το 2017 επισημαίνει η Κομισιόν, επικαλούμενη τα σχετικά στοιχεία της Κομισιόν.
«Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τα σύννεφα παραμένουν.
Η χώρα αποστραγγίζεται από τα χρόνια λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.
Η βιομηχανική βάση έχει εξαϋλωθεί και ο τραπεζικός τομέας είναι πολύ εύθραυστος», υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει διερωτώμενη:
«Ειδικά, δύο κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.
Το πρώτο είναι ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, το οποίο υπερβαίνει το 180% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ αλλά και πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι, μία νέα ελάφρυνση θα είναι αναπόφευκτη.
Το δεύτερο ερώτημα, αφορά στο ποιο θα είναι το νέο οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας, στο οποίο τα τρία προγράμματα διάσωσης έχουν αποτύχει να απαντήσουν. Ποιες θα είναι στο μέλλον, οι μηχανές της Ελλάδας;
Ο τουρισμός ανθίζει, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετός.
Θα πρέπει η Ελλάδα να βασιστεί στην παροχή υπηρεσιών;
Να γίνει μία νέα προσπάθεια επανεκβιομηχάνισης της»;
Καταλήγοντας το δημοσίευμα της Le Monde στέκεται στην περίπτωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Klaus Regling, ο οποίος αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την έκδοση του πενταετούς ομολόγου από την Ελλάδα.
Υπενθυμίζει, ότι η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, που βγήκαν στις αγορές, πριν εκπνεύσουν τα δικά τους προγράμματα διάσωσης.




www.bankingnnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης