Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Οι αγορές ομολόγων «αγκαλιάζουν» την Ελλάδα - Τα προβλήματα της ΕΕ παραμένουν

tags :
WSJ: Οι αγορές ομολόγων «αγκαλιάζουν» την Ελλάδα - Τα προβλήματα της ΕΕ παραμένουν
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, αλλά η ευρωζώνη δεν έχει ακόμη δεσμευτεί πλήρως για να απομειώσει το ελληνικό χρέος
Η Ελλάδα επέστρεψε και πάλι στις αγορές ομολόγων μετά από τρία χρόνια και πάλι και αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι ότι η οικονομία της  ευρωζώνης πηγαίνει αρκετά από ό,τι πολλοί πίστευαν ότι ήταν δυνατό πριν από μερικούς μήνες, αλλά αποτελεί επίσης και μια υπενθύμιση για το πόσα ακόμα πρέπει να κάνει η Ευρώπη αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Σήμερα (25/7) η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ μέσω της πενταετούς ομολογιακής, το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει και την αγορά χρέους που ωρίμαζε το 2019 που πωλήθηκε κατά την τελευταία έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014.
Αλλά οι αγοραστές των νέων ομολόγων θα χρειαστούν να έχουν ατσάλινα νεύρα συνεχίζει το δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Τα εκπληκτικά κέρδη που έχουν σημείωσει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία το 2017, με τα ομόλογα να καταγράφουν κέρδη πάνω από 17% και το ελληνικό Χρηματιστήριο πάνω από 30%, αντανακλούν τόσο τη βελτιωμένη ατμόσφαιρα στην Ευρώπη αλλά και την ομαλοποίηση στην ελληινκή οικονομία.
Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από την Moody's και την S&P, ωστόσο παραμένει ακόμα πολύ χαμηλά στις αξιολογήσεις των οίκων ακιολόγησης.
Υπάρχουν ελπίδες για την ελληνική οικονομία, αλλά η ζημιά είναι πολύ μεγάλη.
Το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί πάνω από 25% στα χρόνια τηςκρίσης.
Η ανεργία εξακολουθεί να υπερβαίνει το 21%.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, αλλά η ευρωζώνη δεν έχει ακόμη δεσμευτεί πλήρως για να απομειώσει το ελληνικό χρέος.
Ένα πραγματικό τέλοςστην ελληνική κρίση είναι πιθανό να απαιτήσει βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης, έτσι ώστε το χρέος της Ελλάδας να μοιραστεί με κάποιο τρόπο.
Παράλληλα απαιτούνται και περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα.
Μπορεί η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη να έχει επιστρέψει λόγω του προγράμαμτος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και της σχετικής πολιτικής ηρεμίας, που έχουν μειώσει τις ανησυχίες των επενδυτών, ωστόσο οι κρίσεις στην Ελλάδα δείχνουν πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.
Αυτό έχει συνέπειες και πέρα ​​από την Ελλάδα.
Παραμένουν λοιπόν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές θα μεταχειριστούν τα ιταλικά κρατικά ομόλογα μόλις τερματιστεί η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Ενώ όλα είναι καλά, το ιταλικό χρέος κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα και ο πολιτικός κίνδυνος μπορεί να προκαλέσει γρήγορα προβλήματα πίστωσης για τη Ρώμη.
Αυτό το διφορούμενο καθεστώς παραμένει ουσιαστικά ανεπίλυτο.
Η Ελλάδα δείχνει πώς η ευρωζώνη σημείωσε πρόοδο το 2017.
Ωστόσο, εξακολουθεί να πρέπει να κάνει ακόμα πάρα πολλά.







www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης