Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT για Ελλάδα: Η έξοδος στις αγορές είναι ένα προσωρινό βήμα, αλλά αξίζει πανηγυρισμούς

FT για Ελλάδα: Η έξοδος στις αγορές είναι ένα προσωρινό βήμα, αλλά αξίζει πανηγυρισμούς
«Η ανάκτηση της πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές αποτελεί απαραίτητο βήμα για να αποκτήσει η Ελλάδα την οικονομική της ανεξαρτησία»...
Στην επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές αναφέρονται σε δημοσίευμά τους και οι Financial Times, τονίζοντας ότι οι αξιωματούχοι της χώρας μας παρουσιάζουν ως «ευπρόσδεκτη» την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου.
Βέβαια, «η πώληση κρατικών ομολόγων είναι ένα προσωρινό βήμα, αλλά αξίζει πανηγυρισμούς», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.
«Πέρασαν ακριβώς πέντε χρόνια από τότε που ο Mario Draghi δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσει την ενότητα της Ευρωζώνης.
Με την ανάκαμψη της Ευρωζώνης σε πλήρη εξέλιξη και την Ε.Κ.Τ. να ετοιμάζεται για τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης, δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος τρόπος να εορτάστεί η “επέτειος”, από μία επιτυχημένη πώληση ελληνικών κρατικών ομολόγων», σημειώνει η εφημερίδα, αποκαλώντας την Ελλάδα το μεγαλύτερο ατύχημα της κρίσης χρέους στο νομισματικό μπλοκ.
Η πώληση ενός 5ετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ -εκ των οποίων περίπου το ήμισυ προήλθε από swap- αποτελεί ένα πρώτο βήμα, με απόδοση 4,625% επί του νέου ομολόγου όταν η απόδοση για το γερμανικό κρατικό ομόλογο είναι αρνητικό.
Την τελευταία φορά που η Αθήνα ήταν σε θέση να συγκεντρώσει χρήματα στις διεθνείς χρηματαγορές ήταν το 2014, λίγο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία.
«Ωστόσο, για όλες τις αναταραχές, οι επενδυτές που αγόρασαν τα εν λόγω ομόλογα - ακόμα και τον Φεβρουάριο - έχουν τη δυνατότητα να αποκομίσουν ένα υγιές κέρδος…
Η χθεσινή πώληση ομολόγων αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και αποτελεί προϋπόθεση για περαιτέρω πρόοδο»...
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφερε την Ελλάδα στο χείλος της πτώχευσης, σκοπεύει να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτουν οι πιστωτές, στην προσπάθεια για έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης το 2018.
«Για το σκοπό αυτό, έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια για να δημιουργήσει δημοσιονομικό πλεόνασμα, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής δαπανών και της νομοθεσίας για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και μείωση των συντάξεων.
Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την επόμενη δόση των χρημάτων από το πρόγραμμα διάσωσης και οι πιστωτές της έχουν υποσχεθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, σε μια συμφωνία για διατήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα».
Οι ρυθμίσεις αυτές δεν είναι τέλειες, αλλά είναι σαφώς προς το συμφέρον όλων των πλευρών να εφαρμοστούν, για να αποφευχθεί μια τέταρτη ελληνική διάσωση.
Η χθεσινή πώληση ομολόγων δείχνει ότι οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο σίγουροι ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις.
«Η ανάκτηση της πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές -όπως και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έκαναν πολύ καλά πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης- αποτελεί απαραίτητο βήμα για να αποκτήσει η Ελλάδα την οικονομική της ανεξαρτησία.
Θα ήταν επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για την Ε.Κ.Τ. για να συμπεριλάβει το ελληνικό χρέος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όπως “εύχεται” και η Αθήνα», καταλήγει…


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης