Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για έξοδο από την κρίση με την έκδοση 5ετούς ομολόγου

tags :
Reuters: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για έξοδο από την κρίση με την έκδοση 5ετούς ομολόγου
Η συμφωνία δεν προσέλκυσε τόσο μεγάλη ζήτηση από τους επενδυτές, όσο η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2014, αλλά η Αθήνα πιέζει για να μειώσει το κόστος δανεισμού για το ίδιο ποσό, 3 δισ. ευρώ
Η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογο 5ετούς διάρκειας για πρώτη φορά σε τρία χρόνια την Τρίτη 25 Ιουνίου 2017, ένα σημαντικό βήμα προς την οικονομικής ανεξαρτησία της χώρας και την έξοδο από το τρίτο διεθνές σχέδιο διάσωσης το 2018.
Η συμφωνία έρχεται ένα μήνα μετά την υπογραφή των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης για ένα νέο δάνειο και το σχεδιασμό μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Η Αθήνα αναφέρει ότι η έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου την Τρίτη, είναι μία δοκιμασία για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα, θα μπορεί να βασιστεί στη χρηματοδότηση από τις αγορές το 2018.
Μια προσφορά για παλαιά ομόλογα που λήγουν το 2019 θα συμβάλει στη μείωση των οικονομικών υποχρεώσεων, στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση.
Η συμφωνία δεν προσέλκυσε τόσο μεγάλη ζήτηση από τους επενδυτές, όσο η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2014, αλλά η Αθήνα πιέζει για να μειώσει το κόστος δανεισμού για το ίδιο ποσό, 3 δισ. ευρώ.
«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν και είναι ο στόχος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.
Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στην αγορά βήμα προς βήμα», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως ορισμένοι επενδυτές ενδέχεται να μην τοποθετηθούν στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, επειδή έχουν τη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα στη ζώνη του ευρώ και δεν επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης.
Όταν η Ελλάδα εξέδωσε το 5ετές ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,75% το 2014, η ζήτηση έφτασε τα 20 δισ. ευρώ από 600 επενδυτές.
Την Τρίτη 25 Ιουνίου 2017, οι προσφορές έφτασαν στα 6,5 δισ. ευρώ για το ομόλογο 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,625%.
Ανώνυμη πηγή από μεγάλη τράπεζα της Ελλάδας, δήλωσε στο Reuters ότι αναμένει μεγάλο μέρος της προσφοράς για το ομόλογο, να καλυφθεί από εγχώριες τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης