Διεθνή

Sky News: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα παρά την επιστροφή της στις αγορές

Sky News: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα παρά την επιστροφή της στις αγορές
Η Ελλάδα έχει μικρές αποπληρωμές για τα επόμενα χρόνια
«Όλοι αγαπούν ένα ευτυχές reunion και ένα τέτοιο έλαβε χώρα σήμερα (25/7/2017) στην αγορά ομολόγων.
Σε μια ιδιαίτερα συμβολική κίνηση, η Ελλάδα πούλησε ομόλογα στους επενδυτές τρία χρόνια μετά την τελευταία φορά που δανείστηκε με αυτόν τον τρόπο».
Αυτές είναι οι πρώτες γραμμές του δημοσιεύματος του Sky News σχετικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αλλά και τις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει.
Πολλοί παρατηρητές θα εκλάβουν το γεγονός αυτό ως ένα μεγάλο σημάδι σύμφωνα με το οποία η ευρωζώνη έχει ξεπεράσει την κρίσης χρέους του 2011-2012.
Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι επενδυτές θα ήθελαν να επενδύσουν τα ελληνικά ομόλογα, στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται τρεις λόγοι:
1. Τα επιτόκια είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες οικονομίες του αναπτυγμένου κόσμου, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ενδιαφέρονται για καθετί τους προσφέρει κάποιου είδους απόδοσης.
2. Η Ελλάδα μόλις συμφώνησε ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, ενώ ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δεύτερη αξιολόγηση.
3. Αν και με αργούς ρυθμούς, η φερεγγυότητα της Ελλάδας δείχνει σημάδια βελτίωσης.

Οι αποπληρωμές της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Sky News, οι επενδυτές ενδεχομένως να κοιτάνε το πρόγραμμα αποπληρωμών της Ελλάδας κατά τα επόμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει περί τα 14 δισ. ευρώ το 2017, 8 δισ. ευρώ το 2018 και σχεδόν 15 δισ. ευρώ το 2019, μετά το οποίο τα οφειλόμενα ποσά θα μειωθούν δραματικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι κατά επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα μπορεί να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι εκτός κινδύνου.
Το χρέος της είναι ίσο με το 180% του ΑΕΠ της και επί του παρόντος δεν είναι ικανή να σταθεί στα πόδια της χωρίς τη στήριξη που της παρέχουν οι δανειστές της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης