Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πίεση στις μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ελέω κατηγοριών για καρτέλ

Πίεση στις μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ελέω κατηγοριών για καρτέλ
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του Βερολίνου...
Με πτώση της τάξης του 2,5% (στα 137,8 ευρώ) έκλεισε η μετοχή της Volkswagen στον Deutsche Boerse, ενώ και η BMW στη Φρανκφούρτη υπέστη απώλειες ύψους 1,8%, στα 79,1 ευρώ.
Η Audi, επίσης στη Φρανκφούρτη, έκλεισε στα 707,6 ευρώ (-0,91%).
Οι έτεροι δύο μεγάλοι παίκτες του κλάδου στη Γερμανία, η Porsche και η Daimler (Mercedes-Benz), οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στη Νέα Υόρκη, έκλεισαν με πτώση 0,49% και 2,6% αντίστοιχα, στα 58,4 και 71 δολάρια.
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του Βερολίνου ελέω κατηγοριών για ύπαρξη καρτέλ.
Η υπόθεση προέκυψε μετά από δημοσίευμα – αποκάλυψη του περιοδικού Spiegel, την περασμένη Παρασκευή (21 Ιουλίου 2017).
Αρμόδια για το ζήτημα είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, η ίδια η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και γερμανικές αρχές για την πιθανότητα σύστασης καρτέλ.
Η υποψία είχε προκύψει από έγγραφα που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο εισαγγελικών ερευνών στον όμιλο της Volkswagen, στην περίπτωση του σκανδάλου παραποίησης των μετρήσεων εκπομπών ρύπων («dieselgate»).
Το Spiegel ανέφερε την Παρασκευή ότι οι τρεις μεγάλες γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων – η Volkswagen, η Daimler και η BMW – διατηρούσαν μυστικές «ομάδες εργασίας» από τη δεκαετία του 1990, οι οποίες πραγματοποιούσαν κρυφές συναντήσεις, όπου σχεδίαζαν το κόστος παραγωγής, επέλεγαν τους προμηθευτές, τη στρατηγική και κυρίως τον καθορισμό των εκπομπών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης