Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Βερολίνο βάζει στο στόχαστρο τις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω των κατηγοριών για καρτέλ

Το Βερολίνο βάζει στο στόχαστρο τις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω των κατηγοριών για καρτέλ
Η υπόθεση προέκυψε μετά από δημοσίευμα – αποκάλυψη του περιοδικού Spiegel, την περασμένη Παρασκευή
Τη διερεύνηση των κατηγοριών για ύπαρξη καρτέλ μεταξύ των γιγαντιαίων εγχώριων αυτοκινητοβιομηχανιών ζητά η γερμανική κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση, όπως διαβεβαίωσαν σήμερα στο κυβερνητικό briefing εκπρόσωποι διάφορων υπουργείων, ενώ δριμύ είναι και το κατηγορώ των συνδικάτων στις Volkswagen, Audi, Porsche, BMW και Daimler.
Η υπόθεση προέκυψε μετά από δημοσίευμα – αποκάλυψη του περιοδικού Spiegel, την περασμένη Παρασκευή (21 Ιουλίου 2017).
Αρμόδια για το ζήτημα είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, η ίδια η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και γερμανικές αρχές για την πιθανότητα σύστασης καρτέλ.
Η υποψία είχε προκύψει από έγγραφα που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο εισαγγελικών ερευνών στον όμιλο της Volkswagen, στην περίπτωση του σκανδάλου παραποίησης των μετρήσεων εκπομπών ρύπων («dieselgate»).
Το Spiegel ανέφερε την Παρασκευή ότι οι τρεις μεγάλες γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων – η Volkswagen, η Daimler και η BMW – διατηρούσαν μυστικές «ομάδες εργασίας» από τη δεκαετία του 1990, οι οποίες πραγματοποιούσαν κρυφές συναντήσεις, όπου σχεδίαζαν το κόστος παραγωγής, επέλεγαν τους προμηθευτές, τη στρατηγική και κυρίως τον καθορισμό των εκπομπών.
Οι συναντήσεις αναφέρθηκαν αρχικά στις αρχές από τη Volkswagen σε μία ακρόαση στις γερμανικές αρχές ανταγωνισμού.
Το περιοδικό χαρακτήρισε τις συναντήσεις ως «μία από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις στη γερμανική οικονομική ιστορία, όπου εταιρείες λειτουργούν ως καρτέλ».
Κατά τις συναντήσεις αυτές, οι εταιρείες συμφωνούσαν σχετικά με τα κατάλληλα πρότυπα αερίων για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα τους, βάζοντας έτσι τις βάσεις για το σκάνδαλο ντίζελ που οδήγησε σε μαζικά πρόστιμα για τις εταιρείες αυτές, τόσο στη Γερμανία όσο και στις Η.Π.Α..
Οι ομάδες εργασίας επέλεγαν επίσης προμηθευτές, ελέγχοντας έτσι τον καθορισμό των δαπανών για τα εξαρτήματα των οχημάτων.
Οι εν εξελίξει συζητήσεις αφορούσαν περισσότερους από 200 εργαζομένους σε 60 ομάδες εργασίας, σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι βενζινοκινητήρες και οι κινητήρες ντίζελ, τα συστήματα φρένων και μετάδοσης.
Οι ισχυρισμοί είναι σίγουρο, ότι θα οδηγήσουν σε περισσότερα πρόστιμα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες μόλις αρχίζουν να συνέρχονται από το σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων των κινητήρων ντίζελ, που συγκλόνισε τη γερμανική βιομηχανία.
Οι γερμανικές αρχές έλαβαν για πρώτη φορά γνώση του προβλήματος, όταν εισέβαλαν στα γραφεία της Volkswagen το 2016, αναζητώντας στοιχεία ότι η εταιρεία επιδίωκε να πετύχει πιο ευνοϊκές τιμές χάλυβα.
Αντ 'αυτού, βρήκαν στοιχεία για συμπαιγνία μεταξύ των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.
Δύο εβδομάδες αργότερα, η VW υπέβαλε κατάθεση εθελοντικά στις αντιμονοπωλιακές αρχές, όπως και η Daimler με την ελπίδα να ελαχιστοποιηθούν οι κυρώσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύει το Spiegel, προβλέπονται πρόστιμα και διακανονισμοί που θα στοιχίσουν δισ. ευρώ…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης