Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνδυνο για τα αποθεματικά του Κατάρ ύψους 340 δισ. δολαρίων, προκαλεί ο αποκλεισμός της χώρας

tags :
Κίνδυνο για τα αποθεματικά του Κατάρ ύψους 340 δισ. δολαρίων, προκαλεί ο αποκλεισμός της χώρας
Η Τράπεζα της Αμερικής (BoA) προέβλεψε εκροές ύψους 35 δισ. δολαρίων από το τραπεζικό σύστημα μέσα σε ένα χρόνο, εάν τα άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου αποσύρουν τις καταθέσεις και τα δάνεια
Τα 340 δισ. δολάρια του Κατάρ σε αποθεματικά, μπορεί να μην φανούν αρκετά καθώς ορισμένοι τραπεζίτες και διαχειριστές hedge funds, εικάζουν ότι τα τεράστια οικονομικά αποθεματικά του πάμπλουτου κράτους, μπορεί να μην αρκούν, για να υπερασπίσουν το νόμισμά του μακροπρόθεσμα.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το Κατάρ έχει πολλά χρήματα για να αντισταθεί στις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε αυτό στις αρχές του Ιουνίου 2017, όταν η Σαουδική Αραβία και άλλα τρία αραβικά κράτη διέκοψαν τους διπλωματικούς και τους μεταφορικούς δεσμούς.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Sheikh Abdullah bin Saud al-Thani δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ντόχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει περίπου 340 δισ. δολάρια σε αποθεματικά: περίπου 40 δισ. δολάρια συν χρυσό στην κεντρική τράπεζα του Κατάρ και 300 δισ. δολάρια στο Ταμείο Επενδύσεων (QIA) της χώρας.
Αυτό υποδηλώνει ότι το Κατάρ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άνετα κάθε οικονομική πίεση λόγω της κρίσης.
Η Τράπεζα της Αμερικής (BoA) προέβλεψε εκροές ύψους 35 δισ. δολαρίων από το τραπεζικό σύστημα μέσα σε ένα χρόνο, εάν τα άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου αποσύρουν τις καταθέσεις και τα δάνεια.
Αλλά το Κατάρ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες προκλήσεις, για παράδειγμα, αν οι τιμές των εξαγωγών του φυσικού αερίου υποχωρούσαν πάλι.
Το θέμα είναι, ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο ένα μέρος των αποθεματικών του, για να υπερασπίσει το νόμισμά του.
Ορισμένα είναι εγχώρια περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να πουληθούν σε ξένους αγοραστές σε συνθήκες κρίσης, ενώ ένα άλλο τμήμα συνδέεται με «μη ρευστά» ξένα περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν να πουληθούν γρήγορα για να αντλήσουν μετρητά.
Το κομμάτι των αποθεματικών σε ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς, διαπραγματεύσιμα ομόλογα ή εισηγμένες μετοχές που θα μπορούσαν να ρευστοποιηθούν γρήγορα και εύκολα αν χρειαστεί, είναι σοβαρό κρατικό μυστικό (και αυτό το απόρρητο συντηρεί τις εικασίες για το ποια είναι η πραγματική οικονομική δύναμη του Κατάρ).
Μια πηγή κοντά στην κυβέρνηση ανέφερε στο Reuters ότι λιγότεροι από δώδεκα άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε όλες τις λεπτομέρειες των αποθεματικών του QIA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης