Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Το δώρο του Brexit στη γερμανική οικονομία... μια ισχυρότερη ανάπτυξη

tags :
Reuters: Το δώρο του Brexit στη γερμανική οικονομία... μια ισχυρότερη ανάπτυξη
Η συνεχιζόμενη έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού θα συρρίκνωνε τον ρυθμό με τον οποίο η γερμανική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα, από 1,4% στο 1,2% μέχρι το 2019, επισήμανε χθες και η κεντρική τράπεζα της χώρας
Το Brexit μπορεί να προσφέρει στη Γερμανία το δώρο μιας δυναμικότερης ανάπτυξης, τονίζει το πρακτορείο Reuters.
Σε νέα ανάλυσή του επισημαίνει ότι η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναπτύσσεται.
Ένας τρόπος για να το αποφύγει αυτό είναι να προσελκύσει εργαζόμενους που δεν αισθάνονται πλέον ευπρόσδεκτοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit.
Ειδικότερα, ύστερα από μια δεκαετία έντονης ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης, οι γερμανικές εταιρείες αγωνίζονται πλέον για να προσλάβουν ειδικευμένους εργαζόμενους.
Χαρακτηριστικά, περίπου 1,1 εκατ. θέσεις εργασίας ήταν κενές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ για τη Γερμανία, 40% υψηλότερο σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία του think-tank IAB.
Η συνεχιζόμενη έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού θα συρρίκνωνε τον ρυθμό με τον οποίο η γερμανική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα, από 1,4% στο 1,2% μέχρι το 2019, επισήμανε χθες και η κεντρική τράπεζα της χώρας.
Σύμφωνα με το BreakingViews, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο μετανάστες έφτασαν στη Γερμανία το 2015, αφού η καγκελάριος Angela Merkel άνοιξε τα σύνορα σε πρόσφυγες πολέμου.
Αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς έχουν τις δεξιότητες για να βρουν δουλειά τα επόμενα πέντε χρόνια, προβλέπει την ίδια ώρα το ΙΑΒ.
Εϊναι οι εργαζόμενοι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μπορούν να καταλάβουν εξειδικευμένες θέσεις εργασίας πιο εύκολα.
Το δίκτυο υποστηρίζει ότι αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών που απασχολούνται στη Γερμανία έχει υπερδιπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία, σε 1,8 εκατομμύρια.
Αντιπροσωπεύουν το 6% του εργατικού δυναμικού.
Εάν η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May περιορίσει τη μετανάστευση από χώρες της ΕΕ όσο έχει δεσμευτεί, πολλοί από τους 250.000 περίπου Ευρωπαίους εργαζόμενους που μετακινούνται στη Βρετανία κάθε χρόνο θα ψάξουν αλλού για δουλειά.
Η Γερμανία, της οποίας το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 5,7%, το χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση το 1990, είναι μια προφανής εναλλακτική λύση για τους μετανάστες.
Το Βερολίνο θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να ενθαρρύνει τις εισροές εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, για παράδειγμα επιδοτώντας την εκμάθηση γλωσσών.
Εξάλλου, η Γερμανία προσπαθεί ήδη να πείσει τους Βρετανούς τραπεζίτες να μετακομίσουν στη Φρανκφούρτη.
Ίσως έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει στο έπακρο το Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης