Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rajan (Κεντρική Τράπεζα Ινδίας): Ποιοι είναι οι οικονομικοί κίνδυνοι σε ένα κόσμο μετά την κρίση

tags :
Rajan (Κεντρική Τράπεζα Ινδίας): Ποιοι είναι οι οικονομικοί κίνδυνοι σε ένα κόσμο μετά την κρίση
Ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας επισημαίνει ότι αν και οι τράπεζες είναι σε ένα πολύ ασφαλέστερο σημείο από ό,τι ήταν, το συνολικό επίπεδο κινδύνου στην οικονομία δεν έχει μειωθεί σημαντικά
Οι τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν γίνει ασφαλέστερες μετά την παγκοσμία χρηματοπιστωτική κρίση αλλά οι οικονομικοί κίνδυνοι έχουν εξαπλωθεί αλλού, δήλωσε ο Raghuram Rajan, πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας.
«Σχεδόν βέβαια η αστραπή δεν χτυπάει στο ίδιο σημείο δύο φορές, πιθανότητα επειδή έχουν ληφθεί προφυλάξεις» δήλωσε ο ίδιος στο CNBC.
«Οι τράπεζες είναι σε ένα πολύ ασφαλέστερο σημείο από ό,τι ήταν.
Το πρόβλημα είναι ότι το συνολικό επίπεδο κινδύνου στην οικονομία δεν έχει μειωθεί σημαντικά.
Αν κάνεις τις τράπεζες πιο ασφαλείς, πρέπει να πας κάπου άλλου» δήλωσε Rajan, ο οποίος είναι σήμερα Καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Ο Rajan είπε ότι υπήρχαν πτυχές του σκιώδους οικονομικού συστήματος που τώρα ήταν «λίγο πιο ανησυχητικές», ιδιαίτερα το υψηλό ποσοστό αθέτησης των δανείων των Αμερικανών φοιτητών.
Όπως είπε ο οι κίνδυνοι αθέτησης των φοιτητικών δανείων αυξήθηκαν λόγω των προσδοκιών ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
«Αυτό είναι πριν οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι σημαντικές.
Και αυτό συμβαίνει εάν κάποιοι από αυτούς έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο και τα επιτόκια αυξάνονται περισσότερο», ανέφερε.
Το επιτόκιο σε ορισμένα ιδιωτικά δάνεια φοιτητών μπορεί να «επιπλέει» σύμφωνα με ένα επιτόκιο αναφοράς.
Στις ΗΠΑ, τα δάνεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνδέονται με τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξάνονται -κάτι που είναι πολύ πιθανό καθώς τα επιτόκια της Fed αυξάνονται και καθώς το Κογκρέσο θα δανειστεί μεγαλύτερα ποσά για να χρηματοδοτήσει τις πολιτικές της κυβέρνησης Trump- θα αυξηθούν και οι πληρωμές στα νέα δάνεια.
Η ενίσχυση της ρευστότητας θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλα τμήματα των παγκόσμιων αγορών, πρόσθεσε ο Rajan.
«Το ερώτημα είναι, καθώς το παγκόσμιο περιβάλλον σφίγγει, τα αποτελέσματα αυτά θα εξαπλωθούν σε αγορές που δεν έχουν βιώσει ακόμα τις συνέπειες του παρελθόντος», επεσήμανε ο ίδιος.
«Υπάρχουν επίσης χώρες που απέφυγαν τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά από τότε είχαν πολύ ζωηρές αγορές: οι αγορές κατοικιών στην Αυστραλία, οι στεγαστικές αγορές στον Καναδά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης