Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Η απόφαση του ΟΠΕΚ για επέκταση στη μείωση της παραγωγής, θα ενισχύσει τις τιμές πετρελαίου

Fitch: Η απόφαση του ΟΠΕΚ για επέκταση στη μείωση της παραγωγής, θα ενισχύσει τις τιμές πετρελαίου
Η εκτίμηση της Fitch είναι πως η αγορά θα ανακάμψει σταδιακά, οδηγώντας το Brent στην τιμή των 50 δολαρίων το βαρέλι το 2018 και σε περίπου 60 δολάρια το βαρέλι το 2019
Η απόφαση του ΟΠΕΚ να επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής κατά 9 μήνες θα στηρίξει τις τιμές πετρελαίου, ενώ θα βοηθήσει να απορροφηθούν μεγάλα αποθέματα μέσα στη χρονιά, όπως υποστηρίζει η Fitch Ratings.
Η επέκταση αυτή που περιλαμβάνει τη Ρωσία αλλά και άλλες χώρες εκτός ΟΠΕΚ, αναμενόταν με μεγάλη προσμονή και αποτυπωνόταν στη τιμή του πετρελαίου.
Η παραγωγή στις ΗΠΑ ενδέχεται να φτάσει περίπου στα 800 με 1000 εκ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2017, σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής από τα 1800 εκ. βαρέλια που ισχύει σήμερα.
Υπολογίζεται πως στο δεύτερο 6μηνο του 2017 η παραγωγή των ΗΠΑ θα φτάσει στα 600 με 800 εκ. βαρέλια.
Οι περιορισμοί του ΟΠΕΚ θα γίνουν πιο έντονοι ειδικά αν η παραγωγή των ΗΠΑ συνεχίσει να αυξάνεται, ή αν η Λιβύη και η Νιγηρία είναι σε θέση να αυξήσουν την παραγωγή τους πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.
Η εκτίμηση της Fitch είναι πως η αγορά θα ανακάμψει σταδιακά, οδηγώντας το Brent στην τιμή των 50 δολαρίων το βαρέλι το 2018 και σε περίπου 60 δολάρια ανά βαρέλι, το 2019.
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία του ΟΠΕΚ που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα (25 Μαΐου 2017) περιελάμβανε την επέκταση της συμφωνίας των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου κατά εννέα επιπλέον μήνες.
Πλέον, η προσπάθεια του Οργανισμού για εξισορρόπηση της αγοράς θα συνεχιστεί μέχρι και τον Μάρτιο του 2018, με τα ίδια τα μέλη του να εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι μέσω της νέας προσπάθειας, το πρόβλημα της παγκόσμιας υπερπροσφοράς θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Παράλληλα, στη νέα συμφωνία συμπεριλαμβάνεται και η Ισημερινή Γουινέα, το σχετικό αίτημα της οποίας έγινε δεκτό από το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Μάλιστα, η αφρικανική χώρα αναμένεται να αποτελέσει το 14ο μέλος του Οργανισμού, επιθυμία την οποία είχε εκφράσει από τις αρχές του έτους, γεγονός που θα αυξήσει την επιρροή της ηπείρου στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης