Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιτακτική ανάγκη η συμμαχία ΟΠΕΚ και Ρωσίας - Μεγαλώνει ο αναταγωνισμός με τις ΗΠΑ για τον μάυρο χρυσό

Επιτακτική ανάγκη η συμμαχία ΟΠΕΚ και Ρωσίας - Μεγαλώνει ο αναταγωνισμός με τις ΗΠΑ για τον μάυρο χρυσό
Τα συμφέροντα της Ρωσίας είναι πλέον ευθυγραμμισμένα με αυτά του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας
Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία έχουν επιτακτικούς λόγους να καταστήσουν μόνιμη την προσωρινή τους συμμαχία στην αγορά του πετρελαίου.
Μια συμφωνία για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου μπορεί να επιτύχει μόνο με τη βοήθεια του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου παγκοσμίως.
Με τους παραγωγούς των ΗΠΑ να ανακάμπτουν γρήγορα και τον Πρόεδρο Donald Trump να σχεδιάζει να απελευθερώσει περισσότερα βαρέλια από το στρατηγικό αποθεματικό των ΗΠΑ, η Μόσχα μπορεί να δώσει στον ΟΠΕΚ το πλεονέκτημα που στερείται.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας  Alexander Novak μπορεί να μην πάρει μέρος στην επερχόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, ωστόσο, η παρουσία του θα γίνει αισθητή.
Η Ρωσία συνεισφέρει ήδη το 1/6 από τα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ να περικοπούν από την ημερήσια παραγωγή.
Χωρίς τη δέσμευση της Ρωσίας να συμμετέχει εκ νέου στη νέα συμφωνία για μειωση της παραγωγής, τότε οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ για ανάλακαμψη των τιμών θα είναι άκαρπες.
Τα συμφέροντα της Ρωσίας είναι πλέον ευθυγραμμισμένα με αυτά του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας.
Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία μοιράζονται επίσης πολλές από τις ίδιες οικονομικές προκλήσεις. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η Ρωσία θα βγει από την ύφεση δύο ετών, αλλά θα σημειώσει μόνο αναιμική ανάπτυξη της τάξης του 1,4% το 2017.
Εξασφαλίζοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν θα μειωθούν κατώ από τα επίπεδα των 30 δολαρίων το βαρέλι, όπως έγινε στις αρχές του περασμένου έτους, είναι ουσιαστικής σημασίας η αύξηση της τιμής του μάυρου χρυσού για να διατηρηθεί η οικονομική ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας.
Αυτό όμως θα απαιτήσει συνεχή συνεργασία.
Η ανάκαμψη των τιμών έχει ήδη αναζωπυρωθεί από τις γεωτρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η παραγωγή αυξάνεται κατά 10% από το περασμένο καλοκαίρι.
Αυτό μειώνει τον αντίκτυπο των περικοπών του ΟΠΕΚ.
Το σχέδιο του Trump να πωλήσει το ήμισυ του στρατηγικού πετρελαϊκού αποθέματος των 688 εκατομμυρίων βαρελιών των ΗΠΑ κατά τα επόμενα 10 χρόνια προσθέτει περαιτέρω πίεση στις τιμές του πετρελαίου.
Με τον κόσμο που εξακολουθεί να είναι γεμάτος με αργό πετρέλαιο, ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία - που ελέγχουν από κοινού το 45% της παγκόσμιας προσφοράς - έχουν περισσότερα να κερδίσουν από μια μόνιμη συμμαχία.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης