Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πρόταση Αναστασιάδη για λύση του Κυπριακού

Η πρόταση Αναστασιάδη για λύση του Κυπριακού
Κάλεσε την Τουρκία και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να επανεξετάσουν με νηφαλιότητα την πρόταση που υπέβαλε
Στις προοπτικές ενός θετικού αποτελέσματος που μπορεί να επέλθει σύντομα εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση που υπέβαλε ο ίδιος ενώπιον της τουρκοκυπριακής πλευράς, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στέλνοντας παράλληλα, μηνύματα στις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, προέβη σε ενημέρωση μέσω τηλεοπτικού μηνύματος, για την παρούσα κατάσταση σε ότι αφορά στο κυπριακό αλλά και για την πρόταση που την περασμένη βδομάδα υπέβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Στόχος μου δεν είναι ούτε να εμπλακώ σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, αλλά ούτε και να σχολιάσω τα όσα μου αποδίδονται είτε από Τουρκικής ή Τουρκοκυπριακής πλευράς, είτε, δυστυχώς, και από πολιτευόμενους της Ελληνοκυπριακής κοινότητας» είπε προσθέτοντας ότι «στόχος μου είναι η αποκατάσταση της αλήθειας για μια πρόταση, η υιοθέτηση της οποίας θα δημιουργήσει τις βάσιμες προοπτικές για να μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν».
Σημείωσε ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα πέντε κεφάλαια της διακυβέρνησης, οικονομίας, περιουσιακού, Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του εδαφικού με την ανταλλαγή χαρτών επί συμφωνημένου πλαισίου, παραμένουν διαφωνίες ή και καταγράφονται υπαναχωρήσεις επί των όσων έχουν συμφωνηθεί.
Ταυτόχρονα, όπως είπε, ο ίδιος εισηγήθηκε την καταγραφή επί ενός τριπτύχου:
(α) των συγκλίσεων και συναντιλήψεων που είχαν μέχρι εκείνη την στιγμή επιτευχθεί,
(β) των εκκρεμοτήτων όπου η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μικρή, όπως επίσης,
(γ) των θεμάτων εκείνων όπου όπως προέκυπτε από την μέχρι τότε συζήτηση, υπήρχαν ουσιώδεις διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η πρόταση του ΠτΔ

Σε απόλυτη συνέπεια με όσα από κοινού συμφωνήθηκαν στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη και την 1η Φεβρουαρίου στην Κύπρο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, πρότεινε άμεση μετάβαση στη Γενεύη.
Προκειμένου να υπάρχει αποτέλεσμα εξήγησε ότι, πρώτον θα έπρεπε να συνέλθει η διάσκεψη για την Κύπρο προς ολοκλήρωση και κατάληξη της συζήτησης στο κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων.
Δεύτερον, εάν και εφόσον υπάρξει κατάληξη να προχωρήσει αμέσως η συζήτηση και επίλυση του εδαφικού και τρίτον, στη συνέχεια, παραμονή στη Γενεύη για όσο χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί όχι μόνο ουσιαστική πρόοδος άλλα ακόμη και συνολική επίλυση του Κυπριακού.
Απαντώντας σε όσους προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι η πρότασή του επικεντρώνεται σε θέματα διαδικασίας, επανέλαβε πως είναι απόλυτα συνεπής με όσα από κοινού έχουν συμφωνηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, όπως καταγράφονται στα Ανακοινωθέντα των Ηνωμένων Εθνών της 1ηςΔεκεμβρίου 2016, της 12ης Ιανουαρίου 2017 και της 1ης Φεβρουαρίου 2017.
«Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα μου να προχωρήσω μέσα από ένα διάλογο ουσίας και μακριά των οποιονδήποτε σκοπιμοτήτων, σε μια λύση που θα τερματίζει οριστικά την απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση. Μια λύση που θα δημιουργεί ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος, με διασφάλιση των δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών και θα επιτρέπει μέσα από συνθήκες ασφάλειας την ειρηνική συμβίωση και συνδημιουργία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» σημείωσε.
Κάλεσε παράλληλα, την Τουρκία και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, εάν πράγματι επιθυμούν όπως ισχυρίζονται τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, να επανεξετάσουν με νηφαλιότητα την πρόταση που υπέβαλε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως μπορεί να δώσει απάντηση στα όσα προβλήματα αντιμετωπίζονται στο διάλογο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης