Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση Macron - Putin στο Παρίσι στις 29 Μαΐου 2017

Συνάντηση Macron - Putin στο Παρίσι στις 29 Μαΐου 2017
Sχεδιάζεται να συζητηθεί η κατάσταση και οι προοπτικές ανάπτυξης των ρωσογαλλικών σχέσεων στα πεδία της πολιτικής και του εμπορίου
Η κατάσταση σε Ουκρανία και Συρία, καθώς και οι «προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» θα τεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν στο Παρίσι στις 29 Μαΐου ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin και ο Γάλλος ομόλογός του E. Macron.
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών κορυφής, σχεδιάζεται να συζητηθεί η κατάσταση και οι προοπτικές ανάπτυξης των ρωσογαλλικών σχέσεων στα πεδία της πολιτικής, του εμπορίου και των ανθρωπιστικών υποθέσεων, καθώς και να ανταλλαχθούν απόψεις για τοπικά, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ειδικά για τον συντονισμό των προσπαθειών για τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και τη διευθέτηση των κρίσεων στη Συρία και την Ουκρανία».
Νωρίτερα, το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι ο Macron θα υποδεχθεί την προσεχή Δευτέρα τον Ρώσο ομόλογό του στο Γκραντ Τριανόν, στις Βερσαλίες, με την ευκαιρία έκθεσης για την επίσκεψη του Πέτρου του Μέγα στη Γαλλία το 1717.
Η έκθεση αυτή σηματοδοτεί τα 300 χρόνια διμερών διπλωματικών σχέσεων.
Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας στο Παρίσι αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Emmanuel Macron.
Ο Putin χαιρέτισε την εκλογή του Emmanuel Macron, προτρέποντας τον διάδοχο του F. Olad να συμβάλει να «ξεπεραστεί η αμοιβαία δυσπιστία» μεταξύ της Γαλλίας και της Ρωσίας και τα δύο κράτη να ενώσουν «τις δυνάμεις τους για να εγγυηθούν τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια».
Οι δύο ηγέτες είχαν την πρώτη τους τηλεφωνική συνδιάλεξη στις 18 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Πούτιν. Είχαν συμφωνήσει να «εργαστούν μαζί στα τρέχοντα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Γαλλία πρόσφατα εκτίμησε ότι «το πιο φλέγον» ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η Συρία και σημείωσε πως ο Emmanuel Macron «μοιάζει πιο αποφασισμένος από τον Φρανσουά Ολάντ».
«Αναμένουμε ότι θα αποδείξει πως έχει μεγαλύτερη αυτονομία στη λήψη αποφάσεων απ’ ό,τι ο François Hollande, παραμένοντας πάντα εντός του πλαισίου των παραδοσιακών συμμαχιών της Γαλλίας», πρόσθεσε ο πρεσβευτής.
Η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Παρίσι και τη Μόσχα για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης ήταν μόνιμη κατά τη διάρκεια της πενταετίες του πρώην προέδρου. Ο François Hollande μεμφόταν, όπως και πολλοί δυτικοί ομόλογοί του, τη Μόσχα για την υποστήριξη του καθεστώτος του Asad.
Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Εμανουέλ Μακρόν είχε εκδηλώσει ανοικτά τη δυσπιστία της έναντι της Ρωσίας, την οποία είχε κατηγορήσει πως έκανε ελιγμούς εναντίον του κεντρώου υποψήφιου κυρίως μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.
Η ομάδα του Μακρόν είχε εξάλλου κατηγορήσει «διαμορφωτές γνώμης, νέα μέσα που έχουν άμεσες σχέσεις με συντηρητικές δυνάμεις, ενίοτε συνδεόμενες με κράτη, με τη Ρωσία, αλλά επίσης και με αμερικανικές συντηρητικές δυνάμεις», ότι προσπάθησαν να πλήξουν την εκστρατεία του δημοσιεύοντας άρθρα εξαιρετικά ευνοϊκά για την Mari Le Pen και εξαιρετικά αρνητικά για τον ηγέτη του En Marche!.
Στα τέλη Απριλίου, έκθεση της ιαπωνικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Trend Micro ανέφερε πως το κίνημα του Μακρόν έγινε τον Μάρτιο στόχος πολλών κυβερνοεπιθέσεων με σκοπό την κατασκοπεία, που θα μπορούσαν να έχουν γίνει από μια ρωσική ομάδα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε διαψεύσει κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης