Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Στη Γερμανία οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι

tags :
Reuters: Στη Γερμανία οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι
Aπό το 1995 ως το 2015 το 40% του εργατικού δυναμικού με τις χαμηλότερες αμοιβές είδε το ακαθάριστο ωρομίσθιό του να μειώνεται από 4 ως 7%
Στην πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης η κατάσταση δεν είναι πραγματικά τόσο ρόδινη και οι ανισότητες διευρύνονται.
Οι πλούσιοι της Γερμανίας γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί της φτωχότεροι, σύμφωνα με μια κυβερνητική έκθεση το περιεχόμενο της οποίας περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, από το 1995 ως το 2015 το 40% του εργατικού δυναμικού με τις χαμηλότερες αμοιβές είδε το ακαθάριστο ωρομίσθιό του να μειώνεται από 4 ως 7% σε πραγματικές τιμές.
Όμως το 60% που έχει υψηλότερες αμοιβές είδε πραγματικές αυξήσεις από 1 ως 10% την ίδια περίοδο.
Η έκθεση, την οποία εκπόνησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, χρειάζεται την έγκριση των υπολοίπων υπουργείων πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή της.
Οι πρόσφυγες –η Γερμανία υποδέχθηκε 890.000 το 2015– έχουν συμπεριληφθεί στην έκθεση και το υπουργείο αναφέρει πως πιστεύει ότι συνέβαλαν στην αύξηση του ποσοστού της φτώχειας.
Το υπουργείο προσθέτει όμως ότι δεν είναι σε θέση να ποσοτικοποιήσει τις επιπτώσεις που έχει η άφιξη προσφύγων στη φτώχεια καθώς τα δεδομένα είναι ανεπαρκή.
Αντίθετα, ήταν σε θέση να τεκμηριώσει πως η μαζική έλευση προσφύγων αύξησε τον αριθμό των ανθρώπων που ζητούν επαγγελματική κατάρτιση, κάτι καλό για μια οικονομία η οποία υφίσταται ελλείψεις εργατικού δυναμικού στους περισσότερους, αν όχι σε όλους τους κλάδους.
Η έκθεση επικαλείται μια μελέτη που διεξήχθη το 2015 από το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας της Κολονίας, η οποία κατέληγε στο ότι αν θεωρηθεί ότι οι πρόσφυγες αποτελούν περίπου το 1% του πληθυσμού της Γερμανίας (82 εκατομμύρια) και εάν όλοι τους έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο του κινδύνου της φτώχειας, αυτό θα συνέβαλε να αυξηθεί κατά 0,7% ο συνολικός δείκτης της φτώχειας.
Το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), το οποίο είναι μεν ο μικρότερος εταίρος της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τους συντηρητικούς υπό την καγκελάριο Angela Merkel, αλλά προσπαθεί να θέσει το ζήτημα των ανισοτήτων στο επίκεντρο της εκστρατείας ενόψει των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.
Σήμερα, ένα ποσοστό που υπολογίζεται ότι ανέρχεται από το 15 ως το 21% των παιδιών στη Γερμανία είναι αντιμέτωπα με την απειλή της φτώχειας, κατά την ίδια πηγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης