Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ελπίδες ότι η Ελλάδα θα αποσύρει τις αντιρρήσεις της και θα συναινέσει στη Διακήρυξη της Ρώμης

tags :
Reuters: Ελπίδες ότι η Ελλάδα θα αποσύρει τις αντιρρήσεις της και θα συναινέσει στη Διακήρυξη της Ρώμης
Αν τελικά η Ελλάδα δεν συναινέσει στη διακήρυξη που έχει ετοιμαστεί, αυτή δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί ως ανακοίνωση του επαναδιορισθέντος προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβολίου, Donald Tusk
Την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα αποσύρει εγκαίρως τις αντιρρήσεις της για το περιεχόμενο του προσχεδίου της κοινής Διακήρυξης της Ρώμης που θα παρουσιαστεί στην πανηγυρική ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Ρώμης στις 25 Μαρτίου 2017 για τον εορτασμό 60 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης για την ίδρυση της ΕΟΚ, εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Η ελληνική αντίδραση καθιστά αδύνατη την ανακοίνωση της κοινής διακήρυξης, που βεβαίως απαιτεί ομοφωνία των 27 χωρών-μελών (εκτός Ηνωμένου Βασιλείου) που θα λάβουν μέρος στη σπάνια επετειακή σύνοδο σε ύφος «ενωτικό», η οποία θα λάβει χώρα μόλις τέσσερις ημέρες πριν την επίσημη ενεργοποίηση του περίφημου άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας από τη βρετανική κυβέρνηση για την έναρξη των διετών διαπραγματεύσεων αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε..
Η Ελλάδα έχει απειλήσει, ότι δεν θα συνυπογράψει τη Διακήρυξη της Ρώμης αν δεν περιέχεται σε αυτήν μια σαφέστερη δέσμευση υπέρ της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, ένα ζήτημα για το οποίο βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους διεθνείς δανειστές της, που πιέζουν για ευρύτερες εργασιακές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος οικονομικής διάσωσης.
«Οι διαπραγματεύσεις επί του προσχεδίου της Διακήρυξης της Ρώμης έχουν τελειώσει, καθώς το κείμενο ολοκληρώθηκε από την Ε.Ε. των 27», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, για να προσθέσει, ότι «μόνον η Ελλάδα τηρεί μια γενική επιφύλαξη επί του κειμένου» της διακήρυξης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αν τελικά η Ελλάδα δεν συναινέσει στο κείμενο που έχει ετοιμαστεί, αυτό δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί ως ανακοίνωση του επαναδιορισθέντος προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβολίου, Donald Tusk, αντί για κοινή διακήρυξη αρχών της Ε.Ε. των 27.
Εκτός της Ελλάδος, αντιρρήσεις για το κείμενο της κοινής διακήρυξης έχει εκφράσει και η Πολωνία, που ανησυχεί για τη θεσμοθέτηση μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» η οποία θα προχωρήσει δίχως την ίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης