Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Υπέρ της ΕΕ των πολλαπλών ταχυτήτων και ενός ευρωπαϊκού «ΔΝΤ» ο Schaeuble

tags :
FT: Υπέρ της ΕΕ των πολλαπλών ταχυτήτων και ενός ευρωπαϊκού «ΔΝΤ» ο Schaeuble
«Η ιδέα της ομοσπονδίας δεν έχει τελειώσει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να πραγματωθεί»
Υπέρ της ΕΕ των πολλών ταχυτήτων τάσσεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble  σε δήλωσή του στους Financial Times με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για τον εορτασμό της 60ής επετείου της Συνθήκης της Ρώμης.
«Η ιδέα της ομοσπονδίας δεν έχει τελειώσει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να πραγματωθεί», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή της σε ό,τι αφορά τη στενότερη ολοκλήρωσή της.
«Πρέπει λοιπόν να βελτιώσουμε τις μεθόδους διακυβέρνησης, είναι μία καλύτερη επιλογή από το τίποτα», συνέχισε ο Schaeuble. 
Ο 74χρονος πολιτικός ξεκαθαρίζει, πως το Βερολίνο δεν πρόκειται να αντιδράσει στις επιθέσεις λαϊκιστών πολιτικών  εναντίον της ΕΕ, με το να αυξήσει τη συνδρομή της στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς.
Απαντώντας στις αιτιάσεις χωρών, όπως η Πολωνία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ.
Όπως εξήγησε με αυτό τον τρόπο «θα μπορούσε να ξεπεραστεί το χάσμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής και οι ανατολικοευρωπαίοι θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν, πως μπορεί να τους εξασφαλίζει έναν ελεύθερο τρόπο ζωής».
Ο Schaeuble επανέλαβε επίσης την πρότασή του για έναν αυστηρότερο και πιο κεντρικό έλεγχο της ευρωζώνης με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου κατά τα πρότυπα του ΔΝΤ, που θα παρακολουθεί στενά τα προγράμματα στήριξης,όπως αυτό στην Ελλάδα.
Γενικότερα ο Γερμανός υπουργός εκτιμά, πως στην παρούσα περίοδο απαιτούνται από την ΕΕ να κάνει περισσότερα σε σύγκριση με μερικά χρόνια πριν ενώ ήδη αντιμετωπίζει τις αντιφάσεις της, όπως με το Brexit.
«Πολλοί  λένε, πως εάν οι ΗΠΑ θέλουν να διαδραματίσουν μικρότερο ρόλο ως παγκόσμια δύναμη, τότε η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τα ηνία του κόσμου ως παγκόσμια ηγετική δύναμη  και αυτό συμβαίνει ενώ αυξάνονται οι αμφιβολίες για την ευρωπαϊκή ενότητα», επισημαίνει ο Wolfgang Schaeuble.
Ο έμπειρος πολιτικός αρνείται, πως η ΕΕ είναι ένα κάλυμμα για τη γερμανική κυριαρχία, άποψη που εκφράζεται κατά καιρούς από τους πολέμιους του Βερολίνου αλλά πρόσφατα και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
«Μια πιο αδύναμη η Γερμανία δεν θα ωφελήσει κατ 'ανάγκη την Ευρώπη», τόνισε και πρόσθεσε:
«Δεν μπορείς να κατηγορείς τον ένα επειδή είναι ισχυρότερος από τον άλλο, πρέπει εκείνος που είναι λιγότερο επιτυχημένος να προσπαθήσει να γίνει καλύτερος», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Schaeuble εξέφρασε την άποψη, πως η ιστορική περίοδος που διανύουμε και η ανάγκη για διεθνή συνεργασία θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
«Υποθέτω ότι η επόμενη 60η επέτειο θα είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή», επισήμανε.
«Αλλά πιστεύω πως η Ευρώπη σε 60 χρόνια θα είναι μια ακόμη πιο ισχυρή Ένωση.
Είμαι βέβαιος ότι δεν θα οπισθοχωρήσουμε σε εθνικά κράτη.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης