Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling: Ελπίζω το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα – Ο ESM θα παίξει σημαντικότερο ρόλο σε μία νέα κρίση

Regling: Ελπίζω το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα – Ο ESM θα παίξει σημαντικότερο ρόλο σε μία νέα κρίση
«Η Ευρωζώνη βγήκε πιο δυνατή, οικονομικά και θεσμικά, από την κρίση»
Την πεποίθησή του ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα συμμετάσχει στην «εναπομένουσα υπόθεση της κρίσης χρέους», την Ελλάδα, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling, μιλώντας σε εκδήλωση για τα «25 χρόνια της Συνθήκης του Μάαστριχτ», στις Βρυξέλλες.
Ο κ.Regling υπογράμμισε επίσης ότι ο ESM θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα οικονομικό ίδρυμα αντίστοιχο με το ΔΝΤ, κάτι που θα του αποδώσει αυξημένο ρόλο σε μία ενδεχόμενη νέα κρίση χρέους εντός του νομισματικού μπλοκ.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, πραγματοποιώντας μία εκτενή αναφορά στα κεκτημένα της Ε.Ε. αλλά κυρίως της νομισματικής ζώνης του ευρώ, εκτίμησε ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης ενισχύθηκε μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, ενώ οι ηγέτες του μπλοκ κατάφεραν να ξεδιπλώσουν τις κατάλληλες στρατηγικές, κάτι που αποδεικνύεται και από τα σαφώς βελτιωμένα μεγέθη.
Μάλιστα στο πλαίσιο αυτών των στρατηγικών αναπτύχτηκαν ο ESM, ο SSM, ο SRM και η Τραπεζική Ένωση (Banking Union), επισήμανε ο κ. Regling, διαμηνύοντας ότι το ευρώ έβαλε τέλος στην ενδο-ευρωπαϊκή νομισματική κρίση.
«Η Ευρωζώνη βγήκε πιο δυνατή, οικονομικά και θεσμικά, από την κρίση.
Τα πλεονεκτήματα του νομισματικού μπλοκ είναι σαφέστατα: διασυνοριακό εμπόριο, μείωση του κόστους των συναλλαγών, μεγαλύτερη διαφάνεια των τιμών, αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.
Επιπλέον, η τραπεζική ένωση θα ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική ενοποίηση και θα κάνει η ζώνη του ευρώ πιο ισχυρή», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι η «νομισματική ένωση δεν είναι κατ' ανάγκη δημοσιονομική ένωση».
Ωστόσο, παραδέχθηκε πως η Ευρώπη κινδυνεύει «να χάσει ενδιαφέρον ενώπιον της διεθνής σκηνής, εκτός εάν ενώσει τις δυνάμεις της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης