Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody's: «Περιορισμένες και διαχειρίσιμες» οι επιπτώσεις του Brexit στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Βρετανίας

Moody's: «Περιορισμένες και διαχειρίσιμες» οι επιπτώσεις του Brexit στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Βρετανίας
Ιδιαίτερα για τις τράπεζες με έδρα στη Βρετανία, ο Moody's θεωρεί ότι υπό το βασικό του σενάριο, το Brexit δεν θα έχει ουσιαστικές αρνητικές επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγησή τους
Οι συνέπειες της επικείμενης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. (Brexit) στην πιστοληπτική αξιολόγηση των περισσοτέρων εκδοτών χρέους στη Βρετανία αναμένεται να παραμείνουν «περιορισμένες και διαχειρίσιμες», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του σήμερα Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service.
Η ήπια αυτή προσέγγιση του διεθνούς οίκου απέναντι σε ένα τέτοιο πρωτοφανές γεγονός με απρόβλεπτες συνέπειες και εξελίξεις, εδράζεται στην προϋπόθεση σταδιακής επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας στο μεγαλύτερο μέρος των μεταξύ τους σχέσεων, με τρόπο που να διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος - όχι ολόκληρο - του εμπορικού και εποπτικού πλαισίου των συναλλαγών τους, δεδομένων των ισχυρών οικονομικών και χρηματο-οικονομικών τους δεσμών.
Ωστόσο, ο Moody's αναφέρει, ότι το κεντρικό αυτό σενάριο αντιμετωπίζει κινδύνου εκτροχιασμού, περιλαμβανομένης της πιθανότητας αδυναμίας επίτευξης νέας ή ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου στο τέλος της προβλεπόμενης διετούς διαπραγμάτευσής τους για το Brexit.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ιδιαίτερα θα πλήττονταν οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις κλάδων και εκδοτών χρέους που είναι εκτεθειμένοι σε αυξημένο κόστος διασυνοριακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων - μεταξύ άλλων σε δασμούς - και σε όσους εξαρτώνται για χρηματοδότηση από χονδρικές αγορές χρήματος (wholesale funding markets).
Ο Moody's αναγνωρίζει, ότι το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, ωστόσο η πορεία των διαπραγματεύσεων θα καθίσται ολοένα και περισσότερο ξεκάθαρη με την πρόοδο των συνομιλιών.
Αναφορικά με την πιστοληπτική αξιολόγηση του ιδίου του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο του Brexit, αυτή θα εξαρτηθεί σε κύριο βαθμό από την πιθανότητα επίτευξης μιας νέας εμπορικής συμφωνίας στη βάση των δεδηλωμένων στόχων της βρετανικής κυβέρνησης.
Ιδιαίτερα για τις τράπεζες με έδρα στη Βρετανία, ο Moody's θεωρεί ότι υπό το βασικό του σενάριο, το Brexit δεν θα έχει ουσιαστικές αρνητικές επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγησή τους, ενώ το ίδιο ισχύει και για ξένες τράπεζες με ευμεγέθεις θυγατρικές ή υποκαταστήματα στη Βρετανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης