Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο - May: 5 οι νεκροί, 40 τραυματίες εκ των οποίων 2 Έλληνες

tags :
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο - May: 5 οι νεκροί, 40 τραυματίες εκ των οποίων 2 Έλληνες
Η βρετανική αστυνομία χαρακτηρίζει το περιστατικό ως τρομοκρατική ενέργεια
(upd5) Την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Amaq, το οποίο πρόσκειται στο ISIS, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των βρετανικών αρχών ότι πίσω από το χτύπημα κρύβεται η ισλαμική τρομοκρατία.
Εν τω μεταξύ, για δύο Έλληνες μεταξύ των τραυματιών από τη χθεσινή επίθεση στο Λονδίνο, έκανε λόγο η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May, από το βήμα του βρετανικού κοινοβουλίου.
"Οι δύο Έλληνες που δηλώθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία για τη βομβιστική ενέργεια του Λονδίνου είναι καλά στην υγεία τους και δεν υπάρχουν άλλοι τραυματίες" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Επίσης, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της χώρας μας στον βρετανικό λαό και τη κυβέρνησή του.
Δεν θα παραδοθούμε στην τρομοκρατία, οι αξίες μας θα υπερισχύσουν υποστήριξε η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May μιλώντας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο.
«Τα γεγονότα μας αρρώστησαν όλους.
Ήταν μια επίθεση κατά των ελεύθερων πολιτών παντού.
Η τρομοκρατική επίθεση επιχείρησε να αναστατώσει τη Δημοκρατία, αλλά σήμερα είμαστε όλοι εδώ στη Βουλή και συνεχίζουμε κανονικά» είπε η πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας, η οποία έκανε έναν σύντομο απολογισμό της χθεσινής επίθεσης, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να μιλήσει με λεπτομέρειες διότι είναι σε εξέλιξη οι αστυνομικές έρευνες.
Η May υποστήριξε ότι ο δράστης ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες της Μ.Βρετανίας και ότι είχε ερευνηθεί παλιότερα για σχέσεις με εξτρεμιστική τρομοκρατία.
Παράλληλα ανέφερε ότι ανάμεσα στους τραυματίες είναι 12 Βρετανοί, 3 Γάλλοι, 2 Ρουμάνοι, 4 Νοτιοκορεάτες, 2 Έλληνες, και ένας Γερμανός, ένας Κινέζος, ένας Ιρλανδός και ένας Ιταλός.
Όπως είπε η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, το επίπεδο συναγερμού παραμένει σοβαρό, υπογραμμίζοντας πως αυτό σημαίνει πως μια επίθεση θεωρείται πιθανή.
«Χθες το βράδυ είδαμε το χειρότερο πρόσωπο της ανθρωπότητας
Αλλά η καλύτερη απάντηση βρίσκεται στις αντιδράσεις των απλών ανθρώπων.
Εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν κανονικά τις ζωές τους.
Ο κόσμος θα συνεχίζει να μπαίνει σε λεωφορεία και τρένα και να έρχονται στο Λονδίνο, για να δουν την καλύτερη πόλη στον πλανήτη.
Αυτή είναι μια απάντηση που δείχνει ότι δεν θα ενδώσουμε ποτέ στην τρομοκρατία.
Ας στείλουμε αυτό το μήνυμα σήμερα, ότι οι αξίες μας θα υπερισχύσουν» είπε η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας.

Ισλαμική τρομοκρατία το βασικό σενάριο

Ισλαμιστική τρομοκρατία είναι το σενάριο που προκρίνουν οι βρετανικές αρχές σχετικά με την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση μπροστά από το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι - ανάμεσα τους και ο δράστης - και άλλοι τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν.
Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, πραγματοποιήθηκαν οκτώ συλλήψεις και έξι προσαγωγές σε Λονδίνο και Μπέρμιγχαμ, το οποίο θεωρείται προπύργιο των ισλαμιστών.
Την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη συμπλήρωση ενός έτους από την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, πραγματοποίησε ένας άντρας - γνωστός στις βρετανικές αρχές -, ο οποίος αφού έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στη γέφυρα του Westminster, επιτέθηκε και τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι έναν αστυνομικό, ο οποίος επιχείρησε να τον εμποδίσει να μπει μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τις Αρχές ο δράστης, τον οποίο σκότωσε αργότερα αστυνομικός, έδρασε μόνος του, ενώ έως αυτήν την ώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.
«Δεν θα κάνω σχόλιο για την ταυτότητα του δράστη (...), αλλά προκρίνουμε το σενάριο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας» ανέφερε ο επικεφαλής της βρεταντικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.
Σε δηλώσεις της η πρωθυπουργός Theresa May έκανε λόγο για «διεστραμμένη» επίθεση, αναφέροντας πως «οι δυνάμεις του κακού δεν θα μας διαιρέσουν».
Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις επιθέσεις καμικάζι της 7ης Ιουλίου 2005, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει συμπαθούντες της αλ-Κάιντα και οι οποίες είχαν προκαλέσει 56 νεκρούς στα λονδρέζικα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας έλαβε από την πρώτη στιγμή τη στήριξη και τα συλλυπητήρια από τους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας αλλά και από την καγκελάριο της Γερμανίας.








Δεν φαίνεται να υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των τραυματιών

Σε διαρκή επικοινωνία με τις βρετανικές αρχές βρίσκεται η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, μετά τη χθεσινή (22/3/2017) επίθεση στη βρετανική πρωτεύουσα.
Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο εκπρόσωπος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, Αλέξης Γεωργιάδης, δεν φαίνεται πως υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των τραυματιών.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις επίσημες δηλώσεις του επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Σκότλαντ Γιάρντ, ο οποίος είπε ότι οι αρχές προκρίνουν το σενάριο της τρομοκρατίας καθώς φαίνεται πως ο δράστης είχε ισλαμικά κίνητρα.
Σημείωσε ακόμη ότι, παρά το χτύπημα, δεν άλλαξε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα, αλλά παρέμεινε στο πορτοκαλί.
Ερωτηθείς για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας είπε ότι επικρατεί ηρεμία και πως «όλοι προσπαθούν να παρακινήσουν τον κόσμο να γυρίσει στην καθημερινότητα».
Πρόσθεσε πάντως πως υπάρχει αυξημένη αστυνόμευση ώστε να υπάρξει το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες.

Τραυματίστηκαν τρεις Γάλλοι μαθητές

Τρεις Γάλλοι μαθητές, ηλικίας 15-16 ετών,τραυματίστηκαν κατά την τρομοκρατική επίθεση κοντά στο βρετανικό Κοινοβούλιο στο Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε το Παρίσι.
Οι τρεις μαθητές, που φοιτούν σε λύκειο της Βρετάνης στη δυτική Γαλλία βρίσκονταν σε σχολική εκδρομή στο Λονδίνο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσο σοβαρά είναι τα τραύματά τους.
Περίπου 90 μαθητές του Λυκείου  «Concarneau»  συμμετείχαν στην εκδρομή και περί τους 12 εξ αυτών βρίσκονταν κοντά στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης.

Τρομοκρατική ενέργεια 

Ως τρομοκρατική ενέργεια χαρακτηρίζεται, πλέον, και επίσημα η αιματηρή επίθεση, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της Scotland Yard, «τα γεγονότα κοντά στην πλατεία του Westminster έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατική επίθεση».
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τραυματίες, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, ωστόσο δεν ανέφερε τον αριθμό αυτών.
Η βρετανική αστυνομία επιβεβαίωσε, επίσης, ότι επιπλέον αξιωματικοί, ένοπλοι και μη, έχουν αναπτυχθεί σε όλο το Λονδίνο.

Ανατροπή με την ταυτότητα του δράστη

Ανατροπή με το όνομα και την ταυτότητα  του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο.
Βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν λανθασμένα, πως δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης είναι ο Abu Izzadeen ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής.
To βρετανικό κανάλι Channel 4 ισχυρίστηκε, πως ο  Izzadeen βρισκόταν πίσω από την τρομοκρατική επίθεση  στο Λονδίνο αλλά αργότερα παραδέχθηκε, πως υπήρχαν «αμφιβολίες» για το αν αυτός ήταν ο δράστης.
Ο έμπειρος δημοσιογράφους του τηλεοπτικού σταθμού Simon Israel υποστήριξε στη συνέχεια, πως δεν υπάρχει βεβαιότητα για την ταυτότητα του δράστη.
Η τελική επιβεβαίωση για τη μη ανάμειξη του Izzadeen στη σημερινή επίθεση (22/3/2017)  ήλθε από ανώτατες πηγές των βρετανικών αρχών ασφαλείας και του δικηγόρου του, που επιβεβαίωσε, πως βρίσκεται στη φυλακή.  
Λίγο αργότερα και ο αδελφός του Izzadeen πιστοποίησε πως βρίσκεται στη φυλακή.







Φυγαδεύτηκε η Theresa May

Πάντως, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May έχει απομακρυνθεί από το χώρο του κοινοβουλίου και είναι ασφαλής.
Συγκεκριμένα, φυγαδεύτηκε με ένα αυτοκίνητο σε απόσταση περίπου 40 μέτρων από το σημείο όπου έπεσαν οι πυροβολισμοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνοδευόταν από τουλάχιστον 8 αστυνομικούς με τα όπλα παρατεταμένα.
Για το περιστατικό ενημερώθηκε και ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Donald Trump.

Επικοινωνία Donald Trump και Theresa May

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May είχε νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump, στον απόηχο της τραγικής επίθεσης που σημειώθηκε σήμερα 22 Μαρτίου 2017 στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, η στάση των σωμάτων ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει προς το παρόν αμετάβλητη.
Την ίδια στιγμή, μέσω ανακοίνωσής του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κ. Tillerson εξέφρασε τα συλληπητήριά του προς τους συγγενείς των θυμάτων, καταδικάζοντας απερίφραστα την επίθεση.
Ο μέχρι πρότινος απολογισμός της «τρομοκρατικής» επίθεσης, όπως τη χαρακτήρισε η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι 4 νεκροί και τουλάχιστον 12 τραυματίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης.







Έκτακτα μέτρα στο παλάτι Μπάκιγχαμ

Σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο παλάτι Μπάκιγχαμ προχωρά η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου, μετά το περιστατικό έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, υπό τον φόβο ενός «τρομοκρατικού χτυπήματος».
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ, κατά τη διάρκεια του περιστατικού η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν στο παλάτι και πλέον έχει ενισχυθεί η ασφάλεια της με περιπόλους ένοπλων αστυνομικών.

(Πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, 16:46)

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης