Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Τύπος: Συμβιβασμός αλλά και αναπάντητα ερωτήματα στο Eurogroup - Η Ελλάδα δέχθηκε σκληρά μέτρα

Διεθνής Τύπος: Συμβιβασμός αλλά και αναπάντητα ερωτήματα στο Eurogroup - Η Ελλάδα δέχθηκε σκληρά μέτρα
Oι διαφορές παραμένουν και είναι σημαντικές, ενώ επιφυλακτική στάση τηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Για αναπάντητα ερωτήματα κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος σχολιάζοντας τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα.
Όπως τονίζεται οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό, με την Ελλάδα να δεσμεύεται για την προληπτική νομοθέτηση μέτρων  όπως μειώσεις συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου και αλλαγές στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο οι διαφορές παραμένουν και είναι σημαντικές, ενώ επιφυλακτική στάση τηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Financial Times

 Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα 20 Φεβρουαρίου 2017 εμφανίστηκαν να έχουν πραγματοποιήσει πρόοδο αναφορικά με την επίλυση της διαφωνίας τους με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για το ελληνικό ζήτημα, η οποία έθεσε σε αμφιβολία την πρόσβαση της Ελλάδος σε κεφάλαια διάσωσης που χρειάζεται απαραιτήτως για την αποπληρωμή των χρεών της εντός του 2017.
Αυτό επισημαίνουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι βρετανικοί Financial Times (FT) σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν το προγραμματισμένο Eurogroup, αναφέροντας τις διαβεβαιώσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ότι παρά τη δημόσια διαφωνία τους με το ΔΝΤ αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδος, μια συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης είναι εφικτή, υπό την αίρεση της υλοποίησης περισσότερων μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά.
Όπως αναφέρουν οι FT, οι Ευρωπαίοι υπουργοί και οι αξιωματούχοι του ESM που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για το Eurogroup, συμφώνησαν ότι οι ομάδες δανειστών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ (θεσμοί) θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα για τη διαπραγμάτευση ενός νέου πακέτου μέτρων που θα περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων, αλλά και του αφορολόγητου εισοδήματος, μεταρρυθμίσεις που θεωρεί απαραίτητες το ΔΝΤ.
Η απόφαση για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αποκαλύπτει πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου της ευρωζώνης για συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος, την οποία η Γερμανία θεωρεί απαραίτητη για την έγκριση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.
Όμως, οι FT επικαλούνται δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του ΔΝΤ, ότι «είναι νωρίς να συμπεράνουμε αν οι υπολειπόμενες διαφορές με την Ελλάδα μπορούν να ξεπεραστούν στην επερχόμενη αποστολή στην Αθήνα».
Η εφημερίδα επικαλείται και «ανθρώπους με γνώση της κατάστασης», σύμφωνα με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση σήμερα συμφώνησε επί της αρχής σε νέες μεγάλες μειώσεις συντάξεων, αν και μένει να καθοριστεί ο ακριβής χρονισμός αυτών.

New York Times

Για μία συμφωνία, που υπολείπεται κατά πολύ από το να χαρακτηριστεί συνολική, κάνουν λόγο οι New York Times αναφερόμενοι στα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup (20/2) για την Ελλάδα.
Παραμένουν πολλά βασικά ερωτήματα αναπάντητα όπως οι νέες αλλαγές που θα πρέπει να νομοθετηθούν για τις συντάξεις, το φορολογικό και την αγορά εργασίας, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, προσθέτοντας πάντως η Αθήνα κέρδισε μία μικρή παράταση στις συνομιλίες διάσωσης.
Οι New York Times αναφέρονται επίσης στο γεγονός, πως η Ελλάδα δεν έχει μπροστά της μέχρι το καλοκαίρι μία σημαντική αποπληρωμή χρέους προς τους δανειστές και στέκονται ιδιαίτερα στη βούληση των ιθυνόντων της Ευρωζώνης να δεχθούν μία μετατόπιση από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Το δημοσίευμα κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στον τρόπο, με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση υποδέχθηκε τα αποτελέσματα του Eurogroup,  η οποία χαρακτήρισε τη συμφωνία «πολιτική».
Οι New York Times υποστηρίζουν, πως οι διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες αποδέχθηκε η Αθήνα, θα τεθούν σε ισχύ μετά το τρίτο διεθνές σχέδιο διάσωσης της χώρας, που λήγει στα τέλη του 2018.

Γαλλικό Πρακτορείο

Για τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας τις οποίες συμφώνησε η Ελλάδα να προωθήσει, αναφέρεται δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) σχετικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup για την Ελλάδα σήμερα (20/2).
Όπωςπροσθέτει το δημοσίευμα, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα για συνομιλίες, πιθανότατα στις 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα νέα προληπτικά μέτρα.
Η Ελλάδα δέχθηκε να συμβιβαστεί με νέες μεταρρυθμίσεις διάσωσης, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο με τους πιστωτές της ΕΕ και του ΔΝΤ, που έχει προκαλέσει φόβους για μια νέα κρίση Grexit, σημειώνει το AFP.
Κοινοτική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποδέχθηκε συγκεκριμένα μέτρα που θα ενεργοποιούνται αυτόματα, εάν η Αθήνα αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους του προϋπολογισμού.
Η ελληνική πλευρά συμφωνεί να νομοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις, που θα τεθούν σε ισχύ από το 2019, δήλωσε μια ελληνική κυβερνητική πηγή, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Τα εν λόγω μέτρα αναμένεται να έλθουν προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή στα μέσα Μαρτίου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Reuters

Η Ελλάδα συμφώνησε κατά το σημερινό (20/2) Eurogroup με τους δανειστές να συνεργαστεί στην εφαρμογή νέων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η οικονομική βοήθεια, σχολιάζει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters, στον απόηχο της συνεδρίασης.
Όπως επισημαίνει, οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν το φορολογικό, την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό.
Το Reuters τονίζει ότι η οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, θα της επιτρέψει να αποπληρώσει τις πολύ υψηλές δανειακές απατήσεις που έχει το γ' 3μηνο του 2017.
Όπως είπε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, τα μέτρα θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερα» και θα εφαρμοστούν από το 2019, μετά το τέλος δηλαδή του προγράμματος.
Επικαλούμενο και τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν από την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.
«Η συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ αντικρουόμενων απόψεων του Δ.Ν.Τ., της Ευρωζώνης και της Ελλάδας ως προς το τι θα κάνει την οικονομία πιο αποτελεσματική και τα δημοσιονομικά πιο βιώσιμα.
Το Δ.Ν.Τ. εκτιμά ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα θα πρέπει να υποβληθεί σε μια βαθύτερη αναθεώρηση, κάτι που η Αθήνα αρνήθηκε κατηγορηματικά.
Από την άλλη πλευρά, η Ευρωζώνη τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής είναι αρκετές για να διατηρηθεί ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα μετά το 2018», υπενθυμίζει το πρακτορείο, για να υπογραμμίσει πως η σημερινή συνεδρίαση δεν κατέστησε σαφές το ύψος των προληπτικών μέτρων.
«Μόλις οι μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν, το Ταμείο θα πραγματοποιήσει μία νέα εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το Δ.Ν.Τ. πιστεύει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ η Ε.Ε. πως είναι», συμπληρώνεται.

Bloomberg

Η Ελλάδα έχασε στο σημερινό Eurogroup άλλη μία προθεσμία για ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών «πάγωσαν» την εκταμίευση νέων κεφαλαίων.
Το πρακτορείο επισημαίνει πως οι πιστωτές ζητούν από τη χώρα αλλαγές στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Αφού υπενθυμίσει τις δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, το πρακτορείο τονίζει ότι μετά από μήνες διαφωνιών, οι Ευρωπαίοι πιστωτές υιοθέτησαν τη γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
«Η καθυστέρηση με την τελευταία καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στην Ελλάδα, πηγάζει από την άρνηση των Ευρωπαίων πιστωτών να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της χώρας χωρίς τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση είχε αρνηθεί να συμμορφωθεί με την επιπλέον λιτότητα που ζητά το Δ.Ν.Τ., κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε σήμερα να νομοθετήσει προληπτικά, δημοσιονομικά ουδέτερα, μέτρα, αναφέρει το Bloomberg, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι Έλληνας αξιωματούχος στις Βρυξέλλες διαμήνυε ότι δε θα ληφθεί επιπλέον λιτότητα.

Handelsblatt

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt διερωτάται σε σχετικό σχόλιό της, γιατί αυτή τη φορά το πρόγραμμα βοήθειας θα κάνει την ανατροπή και θα βελτιώσει την κατάσταση προς το καλύτερο στην Ελλάδα.
«Στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, οι θεσμοί θα απαντήσουν με ακόμα περισσότερες απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις.
Και η Ελλάδα, τουλάχιστον στα χαρτιά, θα συμφωνήσει.
To ΔΝΤ, το οποίο ήδη εδώ και εβδομάδες έλεγε ότι τα μέτρα δεν είναι ρεαλιστικά, θα συμμετάσχει…
Και η γερμανική κυβέρνηση, για να του το κάνει πιο εύκολο, θα συμφωνήσει σε ορισμένες ελαφρύνσεις του χρέους και μετά το τέλος του πακέτου βοήθειας το 2018. Μετά από τα 250 δισεκατομμύρια που έχουν ήδη δαπανηθεί, θα δοθεί και η επόμενη δόση.
Παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα, γιατί θα λειτουργήσει τώρα ένα πρόγραμμα βοήθειας που δεν έχει λειτουργήσει επί εφτά ολόκληρα χρόνια.
Όλο αυτό το σχέδιο δεν είναι ένα ρεαλιστικό, όπως είχε πει κάποτε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Είναι απλώς μια προσπάθεια των συμμετεχόντων να σώσουν τους εαυτούς τους το 2018».
Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ στο ελληνικό πρόγραμμα;
Η Süddeutsche Zeitung γράφει σχετικά με τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup:
«Ο υπουργός Οικονομικών θέλει να αποφύγει να γίνει θέμα στον προεκλογικό αγώνα η Ελλάδα. Ήδη η πρόταση του Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να γίνει στο μέλλον και μια προσπάθεια χωρίς ΔΝΤ, προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στη Χριστιανική Ένωση.
Η ομοσπονδιακή βουλή έχει συμφωνήσει στο πρόγραμμα πιστώσεων για την Ελλάδα με την προϋπόθεση να συμμετάσχει και το ΔΝΤ. Αδιευκρίνιστο παραμένει πως θα συμπεριφερθεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο προκάτοχός του, Μπάρακ Ομπάμα, είχε ταχθεί πάντοτε υπέρ της Ελλάδος, καθώς και της συμμετοχής του ΔΝΤ. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν με το μεγαλύτερο ποσοστό στο Ταμείο. Παραμένει ανοιχτό πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
 Αυτή την Τετάρτη η κρίση στην Ελλάδα θα συζητηθεί στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ».

FAZ

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και του Πολ Τόμσεν ότι πολλοί από τους υπολογισμούς δεν «βγαίνουν» και ότι ‘θα μπορούσαμε να στηρίξουμε ένα λιγότερο θεαματικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά αναπόφευκτα θα έπρεπε να γίνουν και άλλες ελαφρύνσεις του χρέους’, κάτι όμως που οι υπουργοί Οικονομικών και οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν θα ήθελαν αυτή τη χρονιά, που γίνονται τόσες εκλογικέ ς αναμετρήσεις στην Ευρώπη».
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ στους δανειστές.
Χωρίς μια συμφωνία μέχρι τότε, ίσως το καλοκαίρι του 2015 φαντάζει ως γενική πρόβα για ένα Grexit και το καλοκαίρι του 2017 θα μείνει στη μνήμη ως η πρεμιέρα του έργου.
Πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, χθες, στην Αθήνα δεν περίμεναν πολλά.
Θα ήταν καλό εάν υπήρχε μια ‘συμφωνία ότι συμφωνούμε’ ακουγόταν από κύκλους των πρωθυπουργικών γραφείων».

(Πρώτη ενημέρωση 11:24 πμ, 21 Φεβρουαρίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης