Τελευταία Νέα
Διεθνή

Williams (Fed): Ανάγκη αύξησης των επιτοκίων της Fed προτού «υπερθερμανθεί» η οικονομία των ΗΠΑ

Williams (Fed): Ανάγκη αύξησης των επιτοκίων της Fed προτού «υπερθερμανθεί» η οικονομία των ΗΠΑ
Η Fed δεν θέλει να δει το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ να μειώνεται ολοένα και περισσότερο κάτω από το τρέχον επίπεδο του 4,7%, αλλά αντίστοιχα ούτε και τον πληθωρισμό - τώρα στο 1,75% - να επιταχύνεται ολοένα και περισσότερο
Την ανάγκη τα παρεμβατικά επιτόκια της Federal Reserve να αυξηθούν εγκαίρως προτού η αμερικανική οικονομία «υπερθερμανθεί», επεσήμανε σήμερα Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τραπέζης του Σαν Φρανσίσκο, John Williams.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ίδιος, η Fed πρέπει να μειώσει τη νομισματική τόνωση που εφαρμόζει (μέσω χαμηλών επιτοκίων) προτού η οικονομία των ΗΠΑ υπερβεί τους στόχους πληθωρισμού και απασχόλησης που υπηρετεί και χρειαστεί «να πατήσει απότομα τα φρένα».
Κατά την εκτίμηση του Williams, η γήρανση του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγικότητα, θα συγκρατήσουν τον δυνητικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας σε επίπεδο κάτω από 2%.
Λίγες ώρες νωρίτερα από τις δηλώσεις του Williams είχε ορκιστεί o Donald Trump ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος έχει υποσχεθεί πως οι οικονομικές πολιτικές που θα ακολουθήσει θα επιταχύνουν την αμερικανική ανάπτυξη σε 4%.
Αυτό συνοψίζει τις αντικρουόμενες πολιτικές που θα ακολουθήσουν η Fed και ο Trump κατά τη διάρκεια της θητείας του, καθώς αν η Fed κρίνει πως οι πολιτικές του Trump «υπερθερμαίνουν» την αμερικανική οικονομία θα παρεμβαίνει για να το αποτρέψει, κάτι που θα οδηγεί τον Trump σε νέες οικονομικές πρωτοβουλίες κτλ..
Όπως εξήγησε ο Williams, η Fed δεν θέλει να δει το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ να μειώνεται ολοένα και περισσότερο κάτω από το τρέχον επίπεδο του 4,7%, αλλά αντίστοιχα ούτε και τον πληθωρισμό - τώρα στο 1,75% - να επιταχύνεται ολοένα και περισσότερο.
Για τον ίδιο, ιδανικό θα ήταν οι δύο θεμελιώδεις οικονομικοί δείκτες να σταθεροποιηθούν περί το υφιστάμενο επίπεδό τους και για να συμβεί αυτό η Fed πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της.
Επισημαίνεται, ότι το 2017 ο Williams δεν συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή καθορισμού νομισματικής πολιτικής FOMC της Federal Reserve.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης