Διεθνή

Summers: Το τραπεζικό σύστημα δεν είναι θωρακισμένο απέναντι σε μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση

Summers: Το τραπεζικό σύστημα δεν είναι θωρακισμένο απέναντι σε μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση
«Νομίζω πως δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ασφαλές, σε σύγκριση με 10 έτη νωρίτερα»
Την ανησυχία πως το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα παραμένει ευάλωτο και δεν είναι πλήρως προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τις «αγχώδεις καταστάσεις», που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης διατύπωσε σήμερα, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, ο Larry Summers, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
Συζητώντας για τη ρύθμιση του τραπεζικού συστήματος, ο Summers υποστήριξε ότι τα σχέδια των κανόνων σε παγκόσμιο επίπεδο, που δημιουργήθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία, δεν είναι επαρκής συνθήκη για την αντιμετώπιση, εκ μέρους των τραπεζών, μιας νέας τραπεζικής κρίσης.
«Νομίζω πως δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ασφαλές, σε σύγκριση με 10 έτη νωρίτερα», σημείωσε χαρακτηριστικά, αν και παραδέχτηκε πως τα κεφάλαια είναι περισσότερα, η ρευστότητα είναι περισσότερη, η διαδικασία για τη χρεοκοπία ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος είναι βελτιωμένη.
«Υπάρχει περισσότερη διαφάνεια σε σχέση με τις υποχρεώσεις, υπάρχει μια καλύτερη ρύθμιση των συστημικών ιδρυμάτων, υπάρχουν καλύτερες διαδικασίες για τις διεθνείς εταιρείες», προσέθεσε.
Ωστόσο, «την ίδια στιγμή αν εξετάσει κανείς τον δείκτη της αξίας μιας μετοχής στην αγορά ως προς το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού στις μεγάλες τράπεζες θα διαπιστώσει ότι αυτός έχει μειωθεί σε σύγκριση με 10 έτη νωρίτερα, ήτοι προτού ξεσπάσει η κρίση», επισήμανε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης