Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών χορηγήσεων 600 εκατ. δολαρίων πώλησε η RBS σε Berenberg και Orix

Χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών χορηγήσεων 600 εκατ. δολαρίων πώλησε η RBS σε Berenberg και Orix
Η RBS επιχείρησε αρχικά να πωλήσει το σύνολο του ελληνικού ναυτιλιακού της χαρτοφυλακίου χορηγήσεων αξίας 3 δισ. δολαρίων
Συμφωνίες για την πώληση ενεργητικού ναυτιλιακών χορηγήσεων συνολικής αξίας 600 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (περίπου 563 εκατ. ευρώ) ολοκλήρωσε πρόσφατα η μεγάλη βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland (RBS), στο πλαίσιο προσπαθειών της για έξοδο από τις χορηγήσεις προς τον ναυτιλιακό τομέα.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η ιαπωνική εταιρεία παροχής χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών Orix Corp συμφώνησε να αγοράσει ναυτιλιακές χορηγήσεις της RBS συνολικής αξίας 290 εκατ. δολαρίων, ενώ σε ξεχωριστή συμφωνία η γερμανική τράπεζα Berenberg θα αγοράσει ναυτιλιακά δάνεια 300 εκατ. δολαρίων.
Όπως γράφει το Reuters, τα περισσότερα από τα δάνεια της RBS που αγοράζει η Orix χαίρουν επενδυτικής πιστοληπτικής διαβάθμισης και έχουν χορηγηθεί σε Έλληνες εφοπλιστές.
Μάλιστα, η RBS επιχείρησε αρχικά να πωλήσει το σύνολο του ελληνικού ναυτιλιακού της χαρτοφυλακίου χορηγήσεων αξίας 3 δισ. δολαρίων, στις Orix και Berenberg.
Η Orix φέρεται να θεωρεί την αγορά των ναυτιλιακών δανείων της RBS μια ευκαιρία να αποκτήσει ένα υγιές χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων σε χαμηλή τιμή, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά επιπλέον ναυτιλιακών χορηγήσεων από άλλες τράπεζες.
Η RBS συνεχίζει να ελέγχεται από το βρετανικό Δημόσιο σε ποσοστό άνω του 70% - μετά τη διάσωσή της με 52 δισ. ευρώ των Βρετανών φορολογούμενων - έχοντας θέσει σε εφαρμογή ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της, το οποίο δεν περιλαμβάνει σχέδια για την ανάπτυξη των ναυτιλιακών χορηγήσεών της.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχει προχωρήσει σε πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού και σε μείωση προσωπικού, ενώ επιχειρεί να κλείσει όλες τις μεγάλες εκρεμμείς νομικές της υποθέσεις - κυρίως στις ΗΠΑ - και να πληρώσει τα όποια πρόστιμα της επιβληθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης