Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Οι αλλαγές που θα «φέρει» ο Trump σε Ευρώπη και Γερμανία

Deutsche Welle: Οι αλλαγές που θα «φέρει» ο Trump σε Ευρώπη και Γερμανία
Ο νέος Αμερικανικός πρόεδρος ορκίζεται σήμερα (20/1/2017)
Στην ορκωμοσία του Donald Trump, στις αλλαγές που θα επέλθουν σε Ευρώπη και Γερμανία επί διακυβέρνησης του, αλλά και στις αντιδράσεις εντός του Κογκρέσου για τα ανοίγματα στη Ρωσία, αναφέρεται δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Αν και ο ίδιος έχει πολλές φορές δηλώσει ότι πρώτα απ' όλα είναι η Αμερική και τα συμφέροντα της, η ΕΕ βλέπει στον Trump ένα «άψυχο πυροτέχνημα» που ζημιώνει τα συμφέροντα της υπερδύναμης.
Ο ίδιος συμμερίζεται τις απόψεις του βρετανού ευρωσκεπτικιστή φίλου του Nigel Farage ότι η ΕΕ εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα της γερμανικής οικονομίας, όπως είπε και σε πρόσφατη πολυσυζητημένη συνέντευξή του.
«Επί της ουσίας είναι το όχημα της Γερμανίας.
Γι' αυτό και πιστεύω ότι ήταν πολύ έξυπνο εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει» είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά.

Οι σχέσεις με τη Βρετανία

Εν τω μεταξύ, τη στιγμή που ο Barack Obama θεωρεί την ΕΕ μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Ευρώπης, ο Trump προβλέπει και άλλες αποχωρήσεις
Η Heather Conley από το think tank «Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον» εκτιμά ότι η προεδρία Trump θα φέρει την αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Βρετανίας.
«Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι η πρωθυπουργός Theresa May θα μεταβεί σύντομα στην Ουάσιγκτον» υποστηρίζει η ίδια.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ενώ ο Obama είχε προειδοποιήσει τους Βρετανούς ότι σε περίπτωση εξόδου θα καθυστερήσουν σημαντικά οι διαπραγματεύσεις επί μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, ο Trump επιδιώκει την άμεση υπογραφή της.
Το να χρησιμοποιεί τον ένα σύμμαχο εναντίον του άλλου προκειμένου να αποσπάσει εντέλει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τον εαυτό του και τη χώρα του φαίνεται πως είναι μια πάγια διαπραγματευτική του τακτική.
Αυτό εξηγεί μάλλον και τις αντιφατικές του δηλώσεις για το ΝΑΤΟ: αφενός χαρακτηρίζει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία «πολύ σημαντική», αφετέρου υποστηρίζει ότι για μεγάλο διάστημα οι Ευρωπαίοι απολάμβαναν «δωρεάν» την ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ.
Η κατηγορία αυτή όμως έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν, λέει η ειδικός: «Αυτό που είπε ο Trump στον προεκλογικό αγώνα το έχουν πει όλοι οι αμερικανοί υπ. Άμυνας και Εξωτερικών, όπως και οι πρόεδροι: δώστε περισσότερα για την άμυνά σας!».

Αντιδράσεις εντός του Κογκρέσου

Εν τω μεταξύ, τα «ανοίγματα» του κ. Trump στη Ρωσία έχουν προκαλέσει κι έντονες αντιδράσεις εντός του Κογκρέσου, καθώς ο νέος πρόεδρος βάζει στην ίδια μοίρα παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ και αντιπάλους, όπως είναι η Μόσχα.
Τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές απορρίπτουν την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας.
Καταρχήν λοιπόν και παρ' ότι ο Trump επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων με τον Putin, η Merkel δεν πρέπει να ανησυχεί ότι μπορεί ενδεχομένως να απομονωθεί στο ουκρανικό μέτωπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης