Τελευταία Νέα
Διεθνή

Total: Σε κίνδυνο οι παγκόσμιες επενδύσεις στο πετρέλαιο λόγω Μ. Ανατολής, Brexit και Trump

Total: Σε κίνδυνο οι παγκόσμιες επενδύσεις στο πετρέλαιο λόγω Μ. Ανατολής, Brexit και Trump
Ο κ. Pouyanné σχολίασε πως τα σχέδια του Donald Trump για την ενέργεια, αν εν τέλει εφαρμοστούν, θα δώσουν μεγάλη ώθηση 
Απαισιόδοξος για το βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο μέλλον εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Total, του ενεργειακού κολοσσού της Γαλλίας.
Μιλώντας στο CNBC από το Νταβός, ο Patrick Pouyanné τόνισε ότι η επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και η αβεβαιότητα για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των Η.Π.Α., θα λειτουργήσουν αρνητικά στις επενδύσεις του ενεργειακού κλάδου.
Επίσης, ο CEO επισημαίνει πως αρνητικά θα επιδράσουν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η εμπόλεμη κατάσταση δηλαδή και η μη συμμόρφωση ορισμένων κρατών με τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου.
Παρόλα αυτά, ο κ. Pouyanné σχολίασε πως τα σχέδια του Donald Trump για την ενέργεια, αν εν τέλει εφαρμοστούν, θα δώσουν μεγάλη ώθηση στις επενδύσεις.
Σημειώνεται ότι ο Ρεπουμπλικάνος δήλωνε ένθερμος υποστηρικτής των παραδοσιακών πηγών ενέργειας (άνθρακας, πετρέλαιο κλπ), κηρύσσοντας τον «πόλεμο» στις Ανανεώσιμες.

Saudi Aramco: Χρειάζονται επενδύσεις 25 τρισ. δολ. στην παραγωγή πετρελαίου τα επόμενα 25 χρόνια

Η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα συνεχίσει να αυξάνεται για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς η μείωση των επενδύσεων κεφαλαίου για τη βιομηχανία θα προκαλέσει άνοδο των τιμών και θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco.
Μιλώντας την Τρίτη 17/1/2017 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Amin Nasser δήλωσε σε πάνελ της Wall Street Journal πως 25 τρισ. δολάρια θα πρέπει να επενδυθούν τα επόμενα 25 χρόνια στους τομείς παραγωγής πετρελαίου για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα κερδίσουν μερίδιο αγοράς σε μακροπρόθεσμη βάση, αλλά δεν θα έχουν δεσπόζουσα θέση.
«Θα χρειαστούν δεκαετίες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την αντικαταστήσουν τους πετρελαϊκούς πόρους.
Λοιπόν, τι κάνουμε στην Saudi Aramco, χτίζουμε την ικανότητά μας στο πετρέλαιο», είπε.
Η Σαουδική Αραβία, επεσήμανε, είχε την ικανότητα να παράγει 12,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και συνεχίζει να αξιοποιήσει αυτή την ιδιότητα, ενώ προχωρεί και σε επέκταση του χαρτοφυλακίου φυσικού αερίου.
«Εμείς θα προχωρήσουμε σε διπλασιασμό του φυσικού αερίου μας κατά την επόμενη δεκαετία», ανέφερε στην ομιλία του.
«[Αυτό] θα μας δώσει τη δυνατότητα διοχετεύσουμε περισσότερο αργό [πετρελαίου] στην αγορά», πρόσθεσε.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν δει μια δραματική πτώση από τα μέσα του 2014, λόγω υπερπροσφοράς του κλάδου, με τους αναλυτές να σημειώνουν επίσης, μια πτώση της ζήτησης.
Η Saudi Aramco υπογράμμισε σχεδιάζει να διαφοροποιήσει την παραγωγή της.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco επανέλαβε ότι υπήρχε ακόμη υγιή ζήτηση, ακόμη και με μακροπρόθεσμες προβλέψεις που εκτείνονται πέρα από το 2060 και πρόσθεσε ότι το πετρέλαιο «θα είναι μαζί μας για δεκαετίες».

IEA: Οι πετρελαϊκές επενδύσεις θα μειωθούν για τρίτο συνεχόμενο έτος το 2017

Στο γεγονός ότι οι επενδύσεις στην πετρελαϊκή παραγωγή πιθανότατα θα μειωθούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατά το 2017 αναφέρθηκε το Νοέμβριο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), δια στόματος του γενικού διευθυντή του, Fatih Birol.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Birol, «η ανάλυση μας δείχνει ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο μεγαλύτερης αστάθειας των τιμών του πετρελαίου, λόγω μίας σταδιακής παρακμής στις παγκόσμιες πετρελαϊκές επενδύσεις, το 2015,106 και κατά πάσα πιθανότητα και το 2017».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία που οι επενδύσεις σημειώνουν πτώση επί τρία συναπτά έτη, ενώ πρόσθεσε ότι η εν λόγω εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει «δυσκολίες» στις παγκόσμιες πετρελαϊκές αγορές σε λίγα χρόνια.
«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι τιμές θα αυξηθούν στα 60 δολ. ανά βαρέλι, με ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής να προέρχεται από αμερικανικό σχιστολιθικό, ενώ μέσα σε εννέα με δώδεκα μήνες ενδεχομένως να δούμε μία απάντηση που θα προέρχεται από άλλες περιοχές υψηλού κόστους που παράγουν σχιστολιθικό», σημείωσε, προσθέτοντας μάλιστα ότι «κάτι τέτοιο μπορεί να ασκήσει ξανά καθοδικές πιέσεις στις τιμές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης