Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC για Brexit: Έτοιμη για δύσκολες διαπραγματεύσεις - Οι εκτιμήσεις των Moody' s και Berenberg

CNBC για Brexit: Έτοιμη για δύσκολες διαπραγματεύσεις - Οι εκτιμήσεις των Moody' s και Berenberg
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε σχετικά με το Brexit ότι «καμία συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία»
Αν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Brexit αλλά και τον ρόλο που θα ήθελε να παίξει στο μέλλον το Ηνωμένο Βασίλειο, οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι πολύ δύσκολες, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας στο CNBC.
«Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για την πολυπλοκότητα των διαπραγματεύσεων, ακόμα και αν η πρωθυπουργός Theresa May θέλει μια καθαρή έξοδο.
Αυτά τα πράγματα έχουν την τάση να γίνονται δύσκολα» δήλωσε ο Alexander Stubb, ο οποίος ήταν επίσης υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2015.
«Από τις τρεις πιθανές επιλογές -ήπιο, σκληρό και στην άκρη του γκρεμού- έχουμε πέσει στις δύο.
Τώρα, το ήπιο Brexit έχει φύγει από το τραπέζι», είπε ο Stubb.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του CNBC, η May στην ομιλία της περιέγραψε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να φύγει από την ενιαία αγορά της ΕΕ, ενώ πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να ελέγξει καλύτερα τη μετανάστευση.
Ωστόσο, σε περίπτωση που η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορέσει να πετύχει μια εμπορική συμφωνία, η May είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να φύγει τελείως από την Ένωση.
«Καμία συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, στο τραπέζι παραμένουν πολλά ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ πρέπει να αποφασίσουν πώς θα κάνουν εμπόριο μεταξύ τους, πως θα διασφαλιστούν ίσα δικαιώματα για τους πολίτες της ΕΕ που εγκαταλείπουν ήδη το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τους Βρετανούς ομογενείς που ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Σε πρόσφατο note της Moody' s επισημαίνεται «μένει να δούμε πόσο εκτεταμένη και ολοκληρωμένη θα είναι η συμφωνία».
«Στο βασικό μας σενάριο, έχουμε πράγματι δεδομένο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια συμφωνία που διατηρεί πολλά από τα πλεονεκτήματα της τρέχουσας πρόσβασης της χώρας στην ενιαία αγορά.
Θα δούμε πόσο πιθανή είναι μια τέτοια συμφωνία, από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τον Απρίλιο» πρόσθεσε.
Ωστόσο, το γεγονός ότι η May έστρωσε το δρόμο για ένα σκληρό Brexit υποστηρίζει την άποψη ότι οι συνομιλίες μπορεί να γίνουν τεταμένες κατά τους προσεχείς μήνες.
«Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις (είναι) πολύ πιθανές» επισημαίνει ο Kallum Pickering της Berenberg.
«Παίρνοντας θάρρος από την πολύ επίδοση της βρετανικής οικονομίας μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, η May δήλωσε ''καμία συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία'' και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαντήσει με ανταγωνιστικές φορολογικές μειώσεις για να στηρίξει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, αν η ΕΕ προσφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο μια κακή συμφωνία σχετικά με το εμπόριο» σημειώνει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης