Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Μοody's θα πληρώσει αποζημίωση 864 εκατ. δολ. στο αμερικάνικο δημόσιο

Reuters: Η Μοody's θα πληρώσει αποζημίωση 864 εκατ. δολ. στο αμερικάνικο δημόσιο
Η Moody's κατηγορήθηκε ότι έκανε θετικές αξιολογήσεις για τοξικά δάνεια
Η Moody's συμφώνησε σε διακανονισμό που έκανε με τις ομοσπονδιακές και κρατικές αρχές των ΗΠΑ να πληρώσει περίπου 864 εκ. δολ. για τις αξιολογήσεις της σχετικά με τους κινδύνους που είχαν οι τίτλοι των ενυπόθηκων δανείων στην οικονομική κρίση του 2008, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο γνωστός οίκος αξιολόγησης έφτασε σε αυτή τη συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, 21 πολιτείες και την περιοχή της Κολούμπια, προκειμένου να αποτινάξει τις κατηγορίες ότι είχε ευθύνη για την οικονομική κρίση.
"Η Moody's απέτυχε να διατηρήσει τα δικά της πρότυπα αξιολόγησης και να διασφαλίσει τη διαφάνειά της στην περίοδο της μεγάλης κρίσης" ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Bill Baer.
Σε μία ανάλογη συμφωνία είχε προχωρήσει και η Standard & Poors το 2015 καταβάλλοντας 1,375 δισ. δολ. στο αμερικάνικο δημόσιο.
Η Moody's θα πληρώσει πρόστιμο 437,5 εκ. δολ. στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τα υπόλοιπα 426,3 εκ. δολ. θα μοιραστούν στις πολιτείες - ανάμεσά τους είναι και η Ουάσινγκτον.
Ως μέρος του διακανονισμού είναι και η αποδοχή από τη Moody's μέτρων που θα διασφαλίσουν την εσωτερικότητα των αξιολογήσεών της, συμπεριλαμβανομένης και της μη συμμετοχής των αναλυτών υπαλλήλων της σε εμπορικού περιεχομένου συζητήσεις.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της θα πρέπει επίσης να συμμορφώνεται με τα μέτρα για τουλάχιστον μία πενταετία.
Η Moody's ισχυρίζεται ότι στηρίζει την εσωτερικότητα των αξιολογήσεών της και ότι ο διακανονισμός δεν βρήκε παραβιάσεις του νόμου ή, της αξιοπιστίας της.
Η Moody's ανέφερε επίσης ότι ήδη έχει εφαρμόσει κάποια από τα μέτρα της συμφωνίας.
Οι μετοχές της Μoody's έκλεισαν στα 96,96 δολ. την Παρασκευή 13/1 και η μετοχή της υποχώρησε περισσότερο από το 5% που είχε κατρακυλήσει στις 21 Οκτωβρίου 2016, όταν είχε ανακοινωθεί ότι θα της γίνει μήνυση.
Ο διακανονισμός έγινε, ωστόσο, πριν αποφανθούν τα δικαστήρια, σε αντίθεση με τη Standard & Poor's, που είχε πάει σε διακανονισμό όταν της είχε επιβληθεί αρχικά πρόστιμο 5 δισ. δολ. για απάτη.
Το Κονέκτικατ, που ο γενικός εισαγγελέας του βοήθησε στις διαπραγματεύσεις, είχε καταθέσει μήνυση κατά της Moody's το 2010 και ακολούθησαν το Μισισίπι και η Νότια Καρολίνα.
Η μήνυση του Κονέκτικατ ανέφερε ότι οι αξιολογήσεις της Moody's επηρεάζονταν από την επιθυμία της για αμοιβές, παρά τους ισχυρισμούς για ανεξαρτησία και αντικειμενικότητα.
Την κατηγόρησε επίσης ότι εσκεμμένα ανέβαζε τη βαθμίδα αξιολόγησης για τοξικούς τίτλους ενυπόθηκων δανείων.
"Οι αξιολογήσεις της Moody's επηρεάστηκαν άμεσα από τις απαιτήσεις ισχυρών πελατών τραπεζών που εξέδωσαν τους τίτλους και πλήρωσαν τη Moody's για να τους αξιολογήσει" εξήγησε ο γενικός εισαγγελέας του Κονέκτικατ George Jepsen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης