Τελευταία Νέα
Διεθνή

OilPrice.com: Το Ιράκ είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη συμφωνία του ΟΠΕΚ

OilPrice.com: Το Ιράκ είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη συμφωνία του ΟΠΕΚ
Ουσιαστικά το Ιράκ πρέπει να πληρώσει τους παραγωγούς να σταματήσουν την παραγωγή
Ιδιαίτερα δύσκολο φαίνεται πως είναι να τηρηθεί η συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του OilPrice.com το βασικότερο πρόβλημα αναμένεται να προκύψει από το Ιράκ, το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγή του ΟΠΕΚ.
Το Ιράκ έχει συμφωνήσει στη μείωση της παραγωγής κατά 210.000 βαρέλια την ημέρα.
Αν και ακούγεται απλό στη θεωρία, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο δύσκολο.
Κι αυτό γιατί η χώρα πρέπει να επιλύσει ένα ακανθώδες ζήτημα, διότι έχει συμβατικές δεσμεύσεις με τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου που λειτουργούν τις νότιες πετρελαιοπηγές του.
Πρόκειται για εταιρείες που έχουν ειδικές συμφωνίες που πρέπει να εκπληρωθούν και να θα προσπαθήσουν να μεγιστοποιήσουν τα δικά τους κέρδη σύμφωνα με τις συμβάσεις αυτές.
Έτσι, σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ -στην πραγματικότητα- δεν ελέγχει τη δική του παραγωγή.
Ωστόσο, ακόμα ένα πρόβλημα για το Ιράκ είναι το γεγονός ότι δεν έχει καλό έλεγχο στο βόρειο τμήμα της χώρας, που ελέγχεται από την κουρδική μειονότητα.
Οι Κούρδοι δεν είναι απαραίτητο να συμμορφωθούν με τη μείωση της παραγωγής που συμφώνησε η κυβέρνηση της χώρας.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, σύμφωνα με κάποιους ίσως χρειαστεί μια δεύτερη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Ιράκ και των Κούρδων για να αποφασιστεί ποιος θα φέρει το κύριο βάρος των περικοπών.
Οι Κούρδοι θα προτιμούσαν ότι το σύνολο των περικοπών να απορροφηθεί από το νότιο τμήμα της χώρας, ενώ η κυβέρνηση της χώρας προτιμά το αντίθετο.
Την ίδια στιγμή, οι συμφωνίες της ιρακινής κυβέρνησης με τις ξένες εταιρείες που πραγματοποιούν τις γεωτρήσεις, την υποχρεώνουν να αποζημιώσει τους παραγωγούς.
Με άλλα λόγια, η ιρακινή κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει τους παραγωγούς για να σταματήσουν την παραγωγή, ενδεχόμενο που θα φέρει σε δύσκολη θέση τη χώρα, που αντιμετωπίζει ήδη οικονομικά προβλήματα λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου.
Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους «ταύρους» του πετρελαίου είναι και το ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις από τους μεγάλους παραγωγούς ότι έχουν συμφωνήσει με την ιρακινή κυβέρνηση για μείωση της παραγωγής.
Οι BP, Exxon Mobil και Royal Dutch Shell έχουν σημαντική παρουσία στο Ιράκ και κανένας από αυτούς δεν έχουν αναφέρει σημαντική μείωση της παραγωγής στους δικούς τους επενδυτές.
«Με δεδομένο αυτό, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί τις μέρες μέχρι το συνέδριο του ΟΠΕΚ, αργότερα τον Ιανουάριο» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης