Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Που οδηγεί η διάθεση συσσώρευσης - Οι long ψάχνουν νέους καταλύτες για συμμάχους, αλλά το ομόλογο δεν φθάνει

tags :
Που οδηγεί η διάθεση συσσώρευσης - Οι long ψάχνουν νέους καταλύτες για συμμάχους, αλλά το ομόλογο δεν φθάνει
Πλέον η αγορά εστιάζει στο ύψος του επιτοκίου και θέλει 4,4-4,5% όπως και η κυβέρνηση - Όμως οι ξένοι θα επιθυμούσαν 4,75% εξέλιξη που θα επηρέαζε αρνητικά το ΧΑ
Σε… mood συσσώρευσης προς διόρθωσης φαίνεται πως έχει μπει το ΧΑ, αφού ούτε η έξοδος στις αγορές τόνισε την αγοραστική ζήτηση.
Οι αγοραστές προκειμένου να τοποθετηθούν ξανά αναζητούν νέους καταλύτες που όμως δεν υπάρχουν στον ορίζοντα, ενώ η αγορά εισέρχεται στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου όπου οι τζίροι κινούνται παραδοσιακά σε χαμηλά επίπεδα.
Τεχνικά, ο γενικός δείκτης δυσκολεύεται να ξεπεράσει τις 855 μονάδες, ενώ η S&P’s δεν έκανε το δώρο που ήθελε η αγορά, αφού αναβάθμισε μόνο τις προοπτικές και άφησε για το μέλλον την αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας.
Μοναδικός προς το παρόν καταλύτης η έκδοση του ελληνικού ομολόγου που όμως αν και ανακοινώθηκε με το ΧΑ ανοικτό δεν έφερε ενθουσιασμό.
Η αγορά ουσιαστικά το αγνόησε, ενώ τονίζεται πως η καθυστέρηση που υπήρξε είχε δημιουργήσει  και ένα σχετικό προβληματισμό με στελέχη της αγοράς να την αποδίδουν στο ύψος του επιτοκίου, αφού θεωρούν ότι η κάλυψη είναι δεδομένη.
Οι προσδοκίες που είχε καλλιεργηθεί έκανε λόγο για επιτόκιο 4,4-4,5% αλλά στη συνέχεια η καθυστέρηση απεδόθη στο υψηλότερο επιτόκιο της τάξης του 4,75% ίσως και λίγο υψηλότερο.
Μένει να φανεί που θα διαμορφωθεί τελικά, αλλά η κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους απέκλειε έκδοση με επιτόκιο ανάλογο με αυτό της κυβέρνησης Σαμαρά.
Μετά την έκδοση θα γίνει και η ανάλυση των συμμετεχόντων, όπου αυτό που δεν θέλει η αγορά να δει είναι μεγάλη συμμετοχή ελληνικών τραπεζών.
Θα ήθελε πολλούς ξένους και ποιοτικούς, όχι δηλαδή κερδοσκόπους και φυσικά χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό της κυβέρνησης Σαμαρά.
Πέραν του ομολόγου το επόμενο που έχει να περιμένει η αγορά είναι τα αποτελέσματα εξαμήνου, τα οποία όμως θα καθυστερήσουν αρκετά.
Στις 26 Ιουλίου δημοσιεύει η Σαράντης, και στις 27 η Τιτάν.
Στις 28 η Grivalia, στις 31 η ΕΧΑΕ και μετά θα πρέπει να περιμένουμε τον Αύγουστο όπου στις 3 δημοσιεύει ο ΟΤΕ στις 9 η Μυτιληναίος στις 10 η Coca Cola και στις 31 τα ΕΛΠΕ.
Η περίοδος δημοσίευσης λήγει τέλη Σεπτέμβρη άρα από αποτελέσματα μόνο συγκεκριμένες μετοχές θα μπορέσουν να διαφοροποιηθούν αν υπάρξει έκπληξη, θετική ή αρνητική.
Κάποια στελέχη της αγοράς ανησυχούν από τη συνεχιζόμενη ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία πλήττει συγκεκριμένες εισηγμένες που μάλιστα έχουν καταγράψει μεγάλο ράλι στο ΧΑ, όπως για παράδειγμα, η Τιτάν ή η Μυτιληναίος.
Τεχνικά πάντως οι αναλυτές δεν ανησυχούν και σημειώνουν η αγορά επί ένα μήνα παραμένει στην βραχυπρόθεσμη υπερτιμημένη ζώνη και η όποια μέχρι στιγμής διόρθωση δεν έχει χαλάσει τη μεγάλη εικόνα, η οποία χαλάει μετά τις 810 μονάδες.
Εδώ που βρίσκεται τα σήματα αγορών εναλλάσσονται με αυτά των πωλήσεων μειώνοντας το περιθώριο διακύμανσης, εξέλιξη που αποδίδεται και στην απουσία σημαντικών ειδήσεων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης