Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Beta: Κατοχύρωσαν κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, περιμένουν την «πενταετία» - Λογική η διόρθωση

Beta: Κατοχύρωσαν κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, περιμένουν την «πενταετία» - Λογική η διόρθωση
Η Αγορά έμεινε από καύσιμα έχοντας εξαντλήσει την διαθέσιμη δημοσιευμένη πληροφορία και ο επόμενος καταλύτης αναζητείται πλέον είτε σε μια πιθανή αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον S&P 
Η κατοχύρωση μέρους των συσσωρευμένων κερδών των πέντε εβδομάδων ανόδου του Χρηματιστηρίου Αθηνών στάθηκε ικανή να λυγίσουν την δυναμική του ΧΑ και να διορθώσουν την αγορά, αναφέρει στο εβδομαδιαίο της σχόλιο η Beta Χρηματιστηριακή, σηεμιώνοντας πως το γύρισμα των τιμών έγινε με σχετικά περιορισμένο τζίρο αποτέλεσμα δύο κυρίως συνιστωσών: η εποχική συρρίκνωση λόγω των θερινών διακοπών και η στάση αναμονής ενόψει της έκθεσης του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του χρέους περιόρισαν το ενδιαφέρον καθώς η εγχώρια ειδησεογραφία δεν είχε περιεχόμενο ικανό να δώσει εναύσματα ακόμα και σε μίκρο επίπεδο.
Η διόρθωση κρίνεται φυσιολογική και εντός των ορίων που θα αναμένονταν μετά από ένα ράλι τιμών που είχε αποδέκτες το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς.
Η Αγορά έμεινε από καύσιμα έχοντας εξαντλήσει την διαθέσιμη δημοσιευμένη πληροφορία και ο επόμενος καταλύτης αναζητείται πλέον είτε σε μια πιθανή αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον S&P είτε από την έκδοση του ομολόγου της ελληνικής δημοκρατίας που φημολογείται έντονα ότι θα λάβει χώρα
την ερχόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα από την δεύτερη εξέλιξη θα υπάρξουν σημαντικές ποσοτικές (κουπόνι, κάλυψη, αριθμός επενδυτών) και ποιοτικές (είδος επενδυτών, ταχύτητα κάλυψης)
αναγνώσεις που θα έδιναν αφορμές αναπροσαρμογής τόσο του ασφάλιστρου κινδύνου της ελληνικής αγοράς όσο και για την δυνατότητα βελτίωσης των συνθηκών δανεισμού των εισηγμένων εταιριών από τις αγορές.

 

Ο πρώτος κύκλος εξόδου των επιχειρήσεων στην αγορά ομολόγων του ΧΑ ήταν επιτυχημένος καθώς οι εκδόσεις έτυχαν υπερκαλύψεων και η συμπίεση του κόστους δανεισμού είχε νόημα αφού επετεύχθησαν αξιόλογες χρηματοοικονομικές εξοικονομήσεις.
Η παραμονή στην βραχυπρόθεσμη υπερτιμημένη ζώνη επί ένα μήνα και οι καθοδικές αποκλίσεις των ταλαντωτών «λύγισαν» τον Γενικό Δείκτη την Παρασκευή χωρίς ωστόσο να χαλάνε την μεγάλη εικόνα.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να πληρωθούν τιμές κάτω από τις 810 μονάδες ώστε να υπάρχει ένα πλήρες σύστημα σημάτων πώλησης από τους κινητούς μέσους βραχυπρόθεσμης διάρκειας.
Η παραμονή πέριξ των ψηλών του 2017 συνοδεύεται από συνεχή σήματα αγορών και πωλήσεων που εξουδετερώνουν την ισχύ τους σε δύο ή τρεις συνεδριάσεις απόρροια της ευθύγραμμης κίνησης που ακολουθεί ο Γενικός Δείκτης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα που πέρασε το εύρος κίνησης περιορίστηκε σε 16 μονάδες ή σε ποσοστό 1,8%.
Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κινηθεί σε σταθεροποιητικό τέμπο καθώς οι 850 μονάδες δείχνουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα καύσιμα από πλευράς τζίρου για να διασπαστούν.
Συμπερασματικά η στάση της αγοράς εδώ θα είχε νόημα ως προς το «χώνεμα» των τιμών
δίνοντας χρόνο στο να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα από τα εξάμηνα των εταιριών που ξεκινούν σε
λίγες ημέρες.
Οι εταιρίες Σαράντης (26/7) και Τιτάν (27/07) ανοίγουν την αυλαία των αποτελεσμάτων εξαμήνου την ερχόμενη εβδομάδα ενώ τις δημοσιεύσεις θα ακολουθήσουν τηλεδιασκέψεις με τις διοικήσεις ως είθισται.
Την Δευτέρα (24/7) λήγει η προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών για το 66% της ΔΕΣΦΑ με πιθανότερη ωστόσο εξέλιξη την παράταση της προθεσμίας.
Την Δευτέρα επίσης θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του εταιρικού ομολόγου της TEΡNA Ενεργειακή ενώ θα ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση μετοχής της Αιολικής Επενδύσεων μετά το reverse split με τιμή εκκίνησης τα 3,6 ευρώ ανά μετοχή.
Οι μετοχές της Frigoglass θα τεθούν εκτός διαπραγμάτευσης από την Τρίτη (25/7) έως την Παρασκευή (28/7) προκειμένου να ολοκληρωθεί το reverse split των μετοχών (3:1) ενώ η μετοχή της Quest θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα για τις μετοχές της BriQ από την Τρίτη.
Από τις γενικές συνελεύσεις ξεχωρίζει η Τράπεζα Αττικής (28/07) ενώ χωρίς το μέρισμα θα διαπραγματεύονται την επόμενη εβδομάδα οι ΕΧΑΕ (24/7 Επ. Κεφαλαίου €0,24) και Καρέλιας (24/07 €9,20).
Τέλος, στο εξωτερικό η FED συνεδριάζει για τα επιτόκια την ερχόμενη Τετάρτη ενώ αποτελέσματα εταιριών στις ΗΠΑ θα έχουν την τιμητική τους στην πιο φορτωμένη εβδομάδα της περιόδου.
H ερχόμενη Πέμπτη είναι η πιο γεμάτη ημέρα των ανακοινώσεων του δευτέρου τριμήνου καθώς είναι προγραμματισμένες πάνω από 700 δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης