Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πως βλέπουν τα στελέχη του ΧΑ την προσπάθεια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές με την έκδοση ομολόγου

Πως βλέπουν τα στελέχη του ΧΑ την προσπάθεια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές με την έκδοση ομολόγου
Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές για να αποδείξει ότι μπορεί και όχι γιατί έχει ανάγκη από χρήματα το μήνυμα που στέλνει η χώρα
Ένα ακόμη βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών είναι η έκδοση ομολόγου από την ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αν και όπως σημειώνουν έχουν γίνει αρκετά βήματα ήδη και οι ξένοι έχουν αρχίσει μετά από καιρό να εμπιστεύονται ξανά την Ελλάδα.
Το τσιμπημένο επιτόκιο δεν θα μεταβάλει δραματικά τα δεδομένα αφού μπροστά στο συνολικό χρέος θα είναι ένα ελάχιστο ποσοστό, αλλά μπορεί να έχει η έκδοση άλλες προεκτάσεις αναφέρουν με νόημα κάποια άλλα στελέχη που διαφωνούν με την έκδοση και δείχνουν τη Γερμανία.
Όλοι ωστόσο οι εμπλεκόμενοι με την αγορά σημειώνουν πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να κάνει αυτά που πρέπει ώστε η οικονομία να σταθεί ξανά στα πόδια της και να αποτελέσει πόλο έλξης ξένων επενδύσεων.
Διαχειριστές κεφαλαίων στο εξωτερικό σημειώνουν πως η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές για να αποδείξει ότι μπορεί και όχι γιατί έχει ανάγκη από χρήματα.
«Παίζει σημαντικό ρόλο για το χρηματιστήριο η έκδοση και είμαι ιδιαίτερα θετικός για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα», σημειώνει ο επί πολλά χρόνια διαχειριστής κεφαλαίων και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεόδωρος Κρίντας.
«Περιμένω να γίνουν ενδιαφέροντα πράγματα στη χώρα και γιατί θα βγούμε στις αγορές που είναι εξαιρετικά σημαντικό, και γιατί η αγορά είναι πολύ πιεσμένη και αργά ή γρήγορα θα δώσει ώθηση και έχει ήδη δώσει.
Πιο σημαντικό από την έκδοση του ομολόγου, η μείωση των spreads των ελληνικών ομολόγων, οπότε με αυτά τα δεδομένα και όπως ξέρουμε οι αγορές ξεκινούν να ανεβαίνουν πρώτα από τα ομόλογα και μετά από οτιδήποτε άλλο» αναφέρει ο κ.Κρίντας.
Από πλευράς απόδοσης, η δεκαετία σήμερα είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από την προηγούμενη φορά (σημ. κυβέρνηση Σαμαρά) που η χώρα βγήκε στις αγορές, αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακής, Βαγγέλης Χαρατσής.
Είναι θετική εξέλιξη η έξοδος στις αγορές γιατί το πρόβλημα που έχουμε σαν αγορά και σαν χώρα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης και αυτό μας οδήγησε και στα capital controls, σημειώνει ο κ.Χαρατσής.
Η έκδοση, αν στεφθεί με επιτυχία θα είναι άλλο ένα βήμα για την ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης.
Το ίδιο βοηθούν και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που γίνονται το τελευταίο διάστημα.
Στο ερώτημα αν θα ήταν καλό να περίμενε μερικούς μήνες η κυβέρνηση προκειμένου να δείξει περισσότερα δείγματα γραφής και να βγει με ακόμα χαμηλότερο επιτόκιο, ο κ.Χαρατσής τονίζει πως από τη μία θα ήταν καλύτερο το επιτόκιο αργότερα αλλά από την άλλη το ποσό που θα εκδοθεί στο συνολικό χρέος θα είναι τόσο μικρό που το όφελος από την αποκατάσταση νωρίτερα της εμπιστοσύνης θα είναι μεγαλύτερο έναντι του λίγο υψηλότερου τόκου που θα πληρώσει η χώρα τώρα.
Αντίθετος με την έκδοση ομολόγου από την ελληνική κυβέρνηση είναι ο Αλέξανδρος Σίνος, μέλος του Δ.Σ. της Solidus ΑΧΕΠΕΥ, και σημειώνει πως η οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, οι χρηματιστηριακοί δείκτες αποτυπώνουν την σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και δεν χρειάζεται να βιάζεται η κυβέρνηση να βγει στις αγορές.
Ο κ.Σίνος θεωρούσε και την έκδοση ομολόγου από την κυβέρνηση Σαμαρά λάθος, και σημειώνει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να εστιάζουν στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να δημιουργηθεί μία ανταγωνιστική οικονομία και μετά να ζητάνε χρήματα, τα οποία θα μπορούν να πάρουν με χαμηλότερα επιτόκια.
«Τώρα μπορεί η έκδοση να είναι μικρή και το υψηλό επιτόκιο να μην επιβαρύνει σημαντικά το συνολικό χρέος και τους τόκους που καταβάλει κάθε χρόνο η χώρα, αλλά αν από τη μία ζητάμε ρύθμιση του χρέους και από την άλλη  βγαίνουμε με επιτυχία στις αγορές και δανειζόμαστε μην μας φανεί παράξενο αν μας πουν οι Γερμανοί πως δεν χρειάζεστε αναδιάρθρωση αφού δανείζεστε ελεύθερα. Και έχουμε δει με τι κυνικό τρόπο τα θέτουν αυτά οι Γερμανοί», τονίζει με νόημα ο κ.Σίνος.  
Ο Μπάμπης Αγγελετόπουλος, διευθύνων σύμβουλος στην Withetip  Investment, αναφέρει πως ουσιαστικά δεν πρόκειται για μία έκδοση ενός νέου ομολόγου αλλά για μία ανανέωση του ομολόγου που εκδόθηκε το 2014 και ως εκ τούτου δεν μπορεί να την υπολογίσει κανείς ως έξοδο της χώρας στις αγορές, παρόλα αυτά η δυνατότητα επί της ουσίας αναχρηματοδότησης μπορεί να ληφθεί σαν ένα θετικό γεγονός.
«Η αγορά έχει δείξει τις τελευταίες μέρες ότι το country risk έχει περιοριστεί και η άποψή μας είναι θετική για τη συνέχεια», καταλήγει ο κ.Αγγελετόπουλος.  

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης